Είναι η βαρφαρίνη πάντα η καλύτερη επιλογή;

12/11/2013

Οι ασθενείς που δεν έχουν την αναμενόμενη απάντηση στο αντιπηκτικό φάρμακο βαρφαρίνη, έχουν τις εξής επιλογές:
- Να υποβληθούν σε επαναλαμβανόμενους αιματολογικούς ελέγχους για να παρακολουθείται η  απάντησή τους σε διαφορετικές δοσολογίες του φαρμάκου που χορηγείται για την πρόληψη εγκεφαλικών, ή
- Να ξεκινήσουν κάποιο από τα νεότερα, αλλά και κατά πολύ ακριβότερα, αντιπηκτικά που είναι διαθέσιμα΄. 
Μακροπρόθεσμα , λέει η Joyce You του Κινεζικού Πανεπιστήμιου του Χονγκ Κονγκ στη Κίνα, η δεύτερη επιλογή θα μπορούσε να είναι αποδοτικότερη και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

 

Η μελέτη της που παρουσιάζεται στο Journal of General Internal Medicine, δημοσιεύεται από τον Springer. Είναι η πρώτη του είδους που αναλυτικά εξετάζει όλους τους σημαντικούς παράγοντες για να μετρήσει την σχετική αξία και το κόστος των διάφορων από του στόματος αντιπηκτικών που είναι διαθέσιμα τώρα σε ασθενείς και ιατρούς.     

 

Η αποτελεσματικότητα της βαρφαρίνης επηρεάζεται από την πρόσληψη βιταμίνης Κ και την επίδραση άλλων φαρμάκων. Οι λάθος δοσολογία μπορεί , για παράδειγμα, να προκαλέσει αιμορραγία. Άρα οι επαγγελματίες υγείας συνεχώς πρέπει συνεχώς να κάνουν αιματολογικές εξετάσεις για να ελέγχουν την αποτελεσματικότητά της.

Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, τα νεότερα από του στόματος αντιπηκτικά όπως η νταμπιγκατράνη, η ριβαροξαμπάνη και η απιξαμπάνη είναι εξίσου αποτελεσματικά με την βαρφαρίνη στην πρόληψη εγκεφαλικών, και αντιστοίχως μπορούν να προκαλέσουν αιμορραγίες σε ασθενείς εάν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά. Η βαρφαρίνη , που πωλείται εδώ και δεκαετίες, εξακολουθεί να είναι το Νο. 1 αντιπηκτικό που χρησιμοποιείται στις Η.Π.Α. και στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τα καινούργια φάρμακα θεωρούνται ακριβότερα. Επειδή έχουν βραχύτερο χρόνο ημίσειας ζωής από την βαρφαρίνη, χάνουν την φαρμακολογική τους δραστικότητα πολύ νωρίτερα , και επίσης πρέπει να λαμβάνονται συχνότερα από την βαρφαρίνη.

 

Για να καθοριστεί σαφώς πιο είναι αυτό που συμφέρει περισσότερο μακροπρόθεσμα στο ευρύτερο σύστημα υγείας, η You συνέκρινε την ισόβια οικονομική και θεραπευτική έκβαση της βαρφαρίνης με τα φάρμακα νέας γενιάς. Διεξήγε τυχαιοποιημένη στατιστική ανάλυση αποτελέσματος υποθετικής ομάδας 65- χρονών ατόμων πασχόντων από κολπική μαρμαρυγή (διαταραχή του καρδιακού ρυθμού), και επίσης συμπεριέλαβε επιπλέον πληροφορίες από προηγούμενες κλινικές μελέτες.

Η Dr. You συγκεκριμένα υπολόγισε εάν η τιμή ενός συγκεκριμένου φαρμάκου είναι συμφέρουσα και εάν επηρέασε την συνολική ποιότητα ζωής του ασθενούς, με την έννοια ότι το άτομο θα μπορούσε να υποβληθεί σε λιγότερες ενοχλητικές αιματολογικές εξετάσεις ή συνεδρίες παρακολούθησης ώστε να διασφαλιστεί ότι η θεραπεία παρέχει επαρκή προστασία από το εγκεφαλικό.

 

Γενικά, η θεραπεία με βαρφαρίνη θεωρείται επιτυχής εάν ο ασθενής είναι εντός θεραπευτικού στόχου 75% και άνω του χρόνου. Ένα ποσοστό κάτω του 60% είναι κάτω του επιθυμητού και γενικά απαιτείται στενότερη παρακολούθηση και παρεμβάσεις από τους θεράποντες.

 

 Η Dr. You βρήκε ότι, γενικά, η χρήση της βαρφαρίνης ήταν η πλέον συμφέρουσα όταν οι ασθενείς ήταν εντός του θεραπευτικού στόχου πάνω από 70% του χρόνου. Βρήκε όμως, ότι σε ασθενείς που έπεφταν κάτω από 60%, τα ακριβότερα νέα φάρμακα ήταν πιο συμφέροντα μακροπρόθεσμα. Οι θεράποντες έχουν την επιλογή της εντατικοποίησης της θεραπείας με βαρφαρίνη (περιλαμβανομένων συχνότερων αιματολογικών ελέγχων και παρακολούθησης από ειδικούς) μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος του 70% , αλλά αυτό είχε οικονομικές επιπτώσεις. 

« Η αποδοχή των νέων από του στόματος αντιπηκτικών σαν πιο συμφέρουσα επιλογή από την θεραπεία με βαρφαρίνη εξαρτάται στενά από το επίπεδο του αντιπηκτικού ελέγχου που θα επιτευχθεί με τη θεραπεία με βαρφαρίνη, το κόστος ρύθμισης των ασθενών με βαρφαρίνη και το κόστος των καινούργιων αντιπηκτικών φαρμάκων» κατέληξε η You.

 

1. You, H.S.J. (2013). Novel Oral Anticoagulants Versus Warfarin Therapy at Various Levels of Anticoagulation Control in Atrial Fibrillation - A Cost-Effectiveness Analysis, Journal of General Internal Medicine.

http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11606-013-2639-2