Διπλάσιος ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού σε ασθενείς με ποδάγρα

Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Rheumatology βρήκε ότι η ποδάγρα (ή αλλιώς «ουρική αρθρίτιδα») διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Η έρευνα παρακολούθησε την υγεία πάνω από 205.000 ασθενών με ποδάγρα χρησιμοποιώντας δεδομένα 5 δεκαετιών για να καθορίσει τις σχέσεις ανάμεσα στην ποδάγρα και την καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό. Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι ασθενείς με ποδάγρα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό από αυτούς χωρίς ποδάγρα. Πιστεύεται ότι τα αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέως που προκαλούν ποδάγρα είναι επίσης ένας ισχυρός παράγοντας κινδύνου καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Η έρευνα που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης, χρησιμοποίησε δεδομένα από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας και το Γραφείο της Εθνικής Στατιστικής. Δύο ομάδες δεδομένων των ασθενών με ποδάγρα από το 1963 ως το 2011, χρησιμοποιήθηκαν για να παρακολουθείται η υγεία των ασθενών και να καθοριστεί η σχέση ανάμεσα στη ποδάγρα και την καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό στην Αγγλία. Αυτά τα ευρήματα τονίζουν την ανάγκη  να αντιμετωπιστούν τα συνοδά νοσήματα και να περιληφθούν τα μέτρα πρόληψης της θεραπείας της ποδάγρας για την μείωση των καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικού τους ασθενείς με ποδάγρα.

 

Ο καθηγητής Rob Moots, συγγραφέας του Rheumatology,είπε:

« Αυτή η σημαντική μελέτη μας λέει ότι η ποδάγρα είναι μια νόσος που δεν είναι απλά αιτία σοβαρού πόνου, αλλά νόσος που πρέπει να υπολογίζεται σοβαρά και να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά για να προληφθούν αχρείαστες καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά».

 

Ο Dr Chris Deighton, πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρίας Ρευματολογίας, είπε:

«Αυτή η έρευνα μας υπενθυμίζει ότι η ποδάγρα πρέπει να αντιμετωπίζεται ευρύτερα από ότι σαν μια φλεγμονώδης αρθρίτιδα. Η πλειοψηφία των περιστατικών ποδάγρας αντιμετωπίζεται από την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Οι γενικοί ιατροί πρέπει να γνωρίζουν ότι η ποδάγρα δεν είναι μόνο μια εύκολα αντιμετωπίσιμη μορφή αρθρίτιδας ,αλλά αυτοί οι ασθενείς επίσης χρειάζονται στενή παρακολούθηση γιατί έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών. Η υψηλής ποιότητας ολιστική θεραπεία των ασθενών με ποδάγρα μπορεί όχι μόνο να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής τους, αλλά επίσης και το προσδόκιμό τους».

 

Η Olena Seminog, ερευνήτρια , είπε:

«Αναλύοντας μεγάλο όγκο δεδομένων που εκτείνεται σε μεγάλο χρονικό διάστημα σε όλη την Αγγλία η ομάδα μας βρήκε ότι οι ασθενείς με ποδάγρα έχουν διπλάσιο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικού. Αυτά τα στοιχεία μπορούν να βοηθήσουν με νέους τρόπους στην βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας των ασθενών με ποδάγρα, τονίζοντας όμως ότι χρειάζεται μεγαλύτερη έρευνα για την επίδραση του ουρικού οξέος για την  υγεία μας».

 

Gout as a risk factor for myocardial infarction and stroke in England: evidence from record linkage studies

Authors: Olena O. Seminog and Michael J. Goldacre

Rheumatology (2013) First published online: September 17, 2013

http://rheumatology.oxfordjournals.org/content/early/2013/09/17/rheumatology.ket293.abstract