Μπορεί η χαμηλή πρόσληψη αλατιού να αυξήσει τη θνητότητα;

29/9/2013

 Είναι γνωστό ότι η υπερβολική πρόσληψη αλατιού μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία. Αλλά τώρα ερευνητές βρήκαν ότι τα χαμηλά επίπεδα του χλωρίου , ενός συστατικού που βρίσκεται στο αλάτι , μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας και καρδιοπαθειών σε ασθενείς με υπέρταση.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης στη Σκοτία ανέλυσαν δεδομένα σχεδόν 13.000 ασθενών με υψηλή αρτηριακή πίεση σε μια περίοδο παρακολούθησης πάνω από 35 έτη, από τις αρχές του 1970 έως το 2011. 

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Hypertension, αποκαλύπτει ότι η ομάδα με τα χαμηλότερα επίπεδα του χλωρίου στο αίμα είχαν 20% αυξημένο κίνδυνο θνητότητα, σε σύγκριση με αυτούς που είχαν υψηλότερα επίπεδα χλωρίου.

Ο Dr. Sandosh Padmanabhan, του Ινστιτούτου Καρδιαγγειακών και Ιατρικών Επιστημών, λέει ότι το νάτριο του αλατιού έχει «δαιμονοποιηθεί» λόγω του κεντρικού ρόλου που παίζει στην αύξηση της υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρταση), με «το χλώριο σε ρόλο κομπάρσου».

 

Το χλώριο μπορεί να παίζει ρόλο στην «φυσιολογία του σώματος»

Το αλάτι έχει κακή φήμη σίγουρα. Δεν είναι μόνο ότι τα υψηλά επίπεδα του νατρίου αυξάνουν τον κίνδυνο υπέρτασης , επίσης αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, καρδιακής ανεπάρκειας, οστεοπόρωσης, καρκίνου του στομάχου αλλά και νεφρικής νόσου.

 Μία και μόνο κουταλιά του τσαγιού αλάτι, περιλαμβάνει 2325 mg αλάτι, υψηλότερο από την συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία των 2300 mg για άτομα κάτω των 50 , και σημαντικά υψηλότερη από τα 1500 mg ημερησίως που συνιστώνται για άτομα 51 και άνω.

Όμως, το αλάτι επίσης περιλαμβάνει και το χλώριο- ενός ηλεκτρολύτη που συνεργάζεται με το κάλιο, το νάτριο και το διοξείδιο του άνθρακα ώστε να διατηρείται η ισορροπία των σωματικών υγρών, καθώς και να διατηρείται η οξεοβασική ισορροπία του σώματος.   

 Ο Dr. Padmanabhan είπε:

«Η μελέτη μας φωτίζει αυτή την χημική ουσία που δεν έχει ερευνηθεί αρκετά ώστε να αποκαλυφθεί η σχέση ανάμεσα στα χαμηλά επίπεδα του χλωρίου στον ορό του αίματος και την υψηλότερη θνητότητα, και παραδόξως αυτό είναι αντίθετο από τη συσχέτιση κινδύνου για τα αυξημένα επίπεδα νατρίου.

Είναι πιθανό το χλώριο να παίζει σημαντικό ρόλο στη φυσιολογία του σώματος και πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω».

Αφού η παρακολούθηση των επιπέδων χλωρίου είναι ήδη μέρος του ελέγχου ρουτίνας, οι ερευνητές λένε ότι ο έλεγχος των επίπεδων χλωρίου μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στην κλινική πράξη ώστε να καθοριστεί ποιός έχει υψηλό κίνδυνο θνητότητας.

 

 

 

 

 

 

Η πρόσληψη αλατιού «πλέον είναι γκρίζα ζώνη»

Οι ερευνητές λένε ότι τα χαμηλά επίπεδα χλωρίου, ενός συστατικού του αλατιού, μπορεί να αυξάνει το κίνδυνο καρδιοπαθειών και θνητότητας.

Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι αυτά τα ευρήματα μπορεί να επιφέρουν σύγχυση στους ασθενείς , ιδιαίτερα καθώς είναι ευρέως γνωστό ότι η αυξημένη κατανάλωση αλατιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων προβλημάτων υγείας.

«Τα αποτελέσματα που βλέπουμε σε αυτή τη μελέτη αθροίζονται απέναντι στη γνώση ότι το περιτό αλάτι είναι κακό, αλλά τα υψηλότερα επίπεδα χλωρίου στο αίμα φαίνεται να αποτελούν ανεξάρτητο παράγοντα που σχετίζεται με μειωμένη θνητότητα και καρδιαγγειακό κίνδυνο» προσθέτει ο Dr. Padmanabhan.

« Φαίνεται ότι μπαίνουμε σε γκρίζα ζώνη όπου απαιτείται περαιτέρω έρευνα»

Προσθέτει ότι είναι ακόμα νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα για τη συσχέτιση του ευρήματος αυτού με τη πρόσληψη αλατιού και τη δίαιτα, και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να ξεκαθαριστεί η ακριβής σχέση χλωρίου και κινδύνου για την υγεία».

 


Serum Chloride Is an Independent Predictor of Mortality in Hypertensive Patient

Hypertension. published online August 26, 2013

http://hyper.ahajournals.org/content/early/2013/08/26/HYPERTENSIONAHA.113.01793.full.pdf+html