Όχι μάταιη η διενέργεια ΚΑΡΠΑ σε παιδιά για περισσότερο από 20 λεπτά

9/9/2013

 

Τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στις 22 Ιανουαρίου 2013 στο περιοδικό Circulation έρχονται να διαλύσουν την κοινή αντίληψη ότι η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) είναι μάταιη πέραν των 20 λεπτών. Η νέα έρευναη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα στον τομέα αυτόδείχνει ότι περισσότερα παιδιά από ό, τι αναμενόταν, επιβιώνουν από καρδιακή ανακοπή στο νοσοκομείο μετά από παρατεταμένη ανάνηψη.

Κάθε λεπτό είναι κρίσιμης σημασίας για την επιβίωση και την επίτευξη μιας ευνοϊκής νευρολογικής έκβασης.

 Οι ερευνητές ανέλυσαν αποτελέσματα μετά από ΚΑΡΠΑ διάρκειας από ένα έως 15 λεπτά, 16 έως 35 λεπτά, και> 35 λεπτά. Τα αποτελέσματα στα πρώτα 15 λεπτά ήταν και μειώνονταν γρήγορα, έτσι ώστε «κάθε λεπτό είναι κρίσιμης σημασίας τόσο για την επιβίωση όσο και την επίτευξη ευνοϊκής νευρολογικής έκβασης.

  • Η προσαρμοσμένη πιθανότητα επιβίωσης ήταν 42% για διάρκεια ΚΑΡΠΑ από 1 έως 15 λεπτά και 12% για διάρκεια > 35 λεπτά, αν και αυτό μεταβάλλεται με την υποκείμενη πάθηση. Μεταξύ των επιζώντων, ευνοϊκή νευρολογική είχε το 70% που υποβλήθηκαν ΚΑΡΠΑ διάρκειας <15 λεπτά και το 60% υποβάλλονται σε ΚΑΡΠΑ για > 35 λεπτά.

Οι χειρουργικοί-καρδιακοί ασθενείς σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις, ενώ ασθενείς με τραύμα τις χειρότερες σε κάθε πρόσθετη αύξηση της διάρκειας της ΚΑΡΠΑ

  • Στην πραγματικότητα, οι χειρουργικοί-καρδιακοί ασθενείς είχαν μια καλύτερη πιθανότητα επιβίωσης μετά από 90 λεπτά θωρακικές συμπιέσεις από ασθενείς με τραύμα μετά από ένα λεπτό.

Οι ερευνητές επισημαίνουν « η διαπίστωση ότι η επιβίωση μετά από ΚΑΡΠΑ διάρκειας > 35 λεπτά είναι τόσο υψηλή όσο το 16,2% σε ορισμένες ομάδες ασθενών είναι μυθιστόρημα, λαμβάνοντας υπόψη ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η συνολική επιβίωση είναι 16%». Είναι σημαντικό, ότι μερικά παιδιά που κατά πάσα πιθανότητα θα πεθάνουν χωρίς να υποβληθούν σε ΚΑΡΠΑ, θα καταφέρουν τελικά να επιβιώσουν με ευνοϊκή νευρολογική κατάσταση, ακόμη και μετά από παρατεταμένη προσπάθεια ανάνηψης.

Τα νέα ευρήματα αν και έχουν επιπτώσεις στην ενδονοσοκομειακή παιδιατρική φροντίδα, δεν παρέχουν μια απλή λύση για το πότε πρέπει να διακόψει κάποιος την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση. Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να καθοριστεί αν οι παρατεταμένες προσπάθειες ανάνηψης δικαιολογείται σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών, όπως οι μετατραυματικές καρδιακές ανακοπές.