Κίνδυνος καρκίνου και καρδιακών νοσημάτων στην κεντρικού τύπου παχυσαρκία

5/8/2013

Η υπερβολική συσσώρευση λίπους στην κοιλιά εκθέτει τους ασθενείς σε μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και καρκίνου σε σύγκριση με άτομα με τον ίδιο δείκτη μάζας σώματος (BMI) αλλά με διαφορετική κατανομή λίπους.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μια Αμερικανική μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο στη διαδικτυακή έκδοση Journal of the American College of Cardiology.

Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι ο κίνδυνος νόσων και θανάτου στους υπέρβαρους ή παχύσαρκους ήταν ποικίλος μεταξύ ατόμων με τον ίδιο (BMI).(Δείκτης μάζας σώματος- ο λόγος του βάρους σε κιλά προς το ύψος σε μέτρα στο τετράγωνο).Τώρα μια νέα μελέτη προτείνει ότι το έκτοπο λίπος, λίπος σε θέση άλλη από αυτή που όφειλε να είναι, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο τύπος σαμπρέλας γύρω από τη μέση, μπορεί να εξηγεί τη διαφορά.

Ήδη γνωρίζουμε ότι το επιπλέον λίπος στη μέση είναι πιο επικίνδυνο από ότι οπουδήποτε αλλού, όπως στους μηρούς ή τους γοφούς (κατανομή μήλο- κατανομή αχλάδι). Αλλά αυτή η τελευταία μελέτη από την Kathryn A. Britton, διδάσκουσα Ιατρικής στο Νοσοκομείο Brigham and Women's Hospital στη Boston και συν., είναι η πρώτη που χρησιμοποιεί CT για να μελετήσει ακριβώς ποιές συσσωρεύσεις λίπους συνδέονται με τον κίνδυνο ασθενειών.

Στοιχεία από μεγάλη σημαντική μελέτη

Η μελέτη χρησιμοποιεί στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τη μελέτη Framingham Heart Study με 3.086 συμμετέχοντες που παρακολουθήθηκαν για μέχρι 7 χρόνια. Η μέση ηλικία τους ήταν 50 και περίπου οι μισές ήταν γυναίκες.

Η εξέταση των ασθενών στην αρχή της μελέτης Framingham περιελάμβανε αξονική τομογραφία ,που επέτρεπε στους ερευνητές αυτής της μελέτης να αξιολογήσουν τις έκτοπες συσσωρεύσεις λίπους στην κοιλιά ,γύρω από την καρδιά και γύρω από την αορτή ,το μεγαλύτερο αγγείο στο ανθρώπινο σώμα.

Κατά τους επανελέγχους , υπήρχαν 90 καρδιογενή επεισόδια, 141 περιπτώσεις καρκίνου και 71 θάνατοι ( από κάθε αίτιο) στους συμμετέχοντες.

Όταν η Britton και συν., ανέλυσαν αυτά τα ευρήματα σε σχέση με τις εναποθέσεις λίπους και εξαίρεσαν την επίδραση των κλινικών παραγόντων κινδύνου και του BMI, βρήκαν ότι το κοιλιακό λίπος συνδεόταν με καρδιοπάθειες και καρκίνο.

Η πρώτη μελέτη που υπολογίζει το κοιλιακό λίπος στον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει πώς αν προσθέσουμε την παρουσία κοιλιακού λίπους στις μετρήσεις που συγκρίνουν τον BMI με τη περίμετρο της μέσης , η ικανότητα πρόβλεψης καρδιαγγειακού κινδύνου βελτιώνεται.

Αν και οι ερευνητές δεν μελέτησαν γιατί το κοιλιακό λίπος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπαθειών και καρκίνου, κατέληξαν ότι τα ευρήματά τους υποστηρίζουν την ιδέα-που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος , ότι το έκτοπο λίπος έχει "παθογόνο δράση".

Μια πιθανή εξήγηση θα μπορούσε να είναι το γεγονός ότι το κοιλιακό λίπος συχνά υποδηλώνει την ύπαρξη υπερβολικού λίπους γύρω από τα εσωτερικά όργανα.

Η Britton λέει ότι τα ευρήματα αυτά είναι πολύτιμα γιατί με δεδομένη την παγκόσμια επιδημία παχυσαρκίας , είναι σημαντικό να μπορούμε να εντοπίσουμε τα άτομα υψηλού κινδύνου ώστε να στοχεύσουμε την πρόληψη και θεραπεία ειδικά σε αυτούς.

Η μελέτη της Britton ακολουθεί μια άλλη που δημοσιεύθηκε το 2012 όπου οι ερευνητές στη Mayo Clinic βρήκαν ότι το κοιλιακό λίπος αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου ακόμα και σε άτομα με φυσιολογικό βάρος.

"Body Fat Distribution, Incident Cardiovascular Disease, Cancer, and All-cause Mortality"; Britton KA, Massaro JM, Murabito JM, Kreger BE, Hoffmann U, Fox CS; J Am Coll Cardiol, published online July 2013; DOI: 10.1016/j.jacc.2013.06.027;

http://content.onlinejacc.org/article.aspx?articleid=1711096