Δευτερογενής πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου: 2 φάρμακα καλύτερα από το 1;

24/3/2013
Οι ασθενείς που είχαν ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (ΤΙΑ) ή εγκεφαλικό επεισόδιο είναι σε υψηλό κίνδυνο για υποτροπιάζον εγκεφαλικό επεισόδιο εντός των πρώτων 7 ημερών. Αυτή η κατάσταση αντιμετωπίζεται συνήθως με την ασπιρίνη. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις στην καρδιολογία, ότι η συνδυασμένη θεραπεία με 2 αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική. Η μελέτη MATCH έχει δείξει στο παρελθόν ότι η μακροχρόνια θεραπεία με 2 αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα (π.χ. ασπιρίνη και κλοπιδογρέλη) δεν είναι ανώτερη από την μονοθεραπεία με κλοπιδογρέλη, και αυτό ενέχει επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο για αιμορραγία.
Στο International Stroke Conference (ISC) που πραγματοποιήθηκε στη Χαβάη στις 6-8 Φεβρουαρίου 2013 ,ανακοινώθηκε από την Κίνα η μελέτη CHANCE . Η μελέτη αυτή συμπεριέλαβε 5170 ασθενείς οι οποίοι είχαν είτε υψηλού κινδύνου παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο ή ένα μικρό εγκεφαλικό επεισόδιο και τους κατέταξαν τυχαία σε 2 ομάδες. Μία ομάδα έλαβε μονοθεραπεία ασπιρίνης (75 mg για 3 μήνες), και η άλλη ομάδα έλαβε μια δόση εφόδου της κλοπιδογρέλης που ακολουθείται από 21 μέρες θεραπεία clopidogrel 75 mg σε συνδυασμό με ασπιρίνη, η οποία ακολουθήθηκε από μονοθεραπεία με κλοπιδογρέλη . Στις 90 ημέρες, υπήρχε μία στατιστικώς σημαντική υπεροχή της θεραπείας συνδυασμού έναντι της μονοθεραπείας. Αυτό ήταν αληθές για την επιβίωση ελεύθερη από εγκεφαλικό επεισόδιο. Για τα συνδυασμένα τελικά σημεία του εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφράγματος του μυοκαρδίου, και αγγειακού θανάτου, η σχετική μείωση του κινδύνου ήταν περίπου 30%. Υπήρχε επίσης ένα 23% σχετική μείωση του κινδύνου για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Δεν υπήρχαν σημαντικές αυξήσεις στην αιμορραγίες, αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Η μελέτη, η οποία διεξήχθη σε Κινέζους ασθενείς, προσφέρει ένα ισχυρό επιχείρημα για τη βραχυπρόθεσμη, διπλή αντιαιμοπεταλιακή αγωγής σε ασθενείς με παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο ή μικρό εγκεφαλικό. Αν τα ίδια αποτελέσματα θα μπορούσαν να ληφθούν και σε διαφορετικό πληθυσμό δεν είναι γνωστό. Πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της μελέτης POINT, που διεξάγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά και θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων 18 μηνών. Προς το παρόν, η χρησιμοποίηση ενός συνδυασμού ασπιρίνης και κλοπιδογρέλης για περίπου 3 εβδομάδες πριν από τη μετάβαση σε μονοθεραπεία είναι τουλάχιστον μια επιλογή.