Η μη επεμβατική κλασματική εφεδρεία ροής στην ταυτοποίηση του περιορισμού ροής στην αρτηριακή απόφραξη, σε ασθενείς με υποψία στεφανιαίας νόσου: η μελέτη DeFacto.

11/2/2013

Σε προοπτική μελέτη που παρουσιάσθηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας (Μόναχο, Αύγουστος 2012) δείχθηκε ότι η μη-επεμβατική εκτίμηση της κλασματικής εφεδρείας ροής με την αξονική τομογραφία (FFRct) παρέχει ένα περισσότερο ακριβή προσδιορισμό των βλαβών που απαιτούν επεμβατική αξιολόγηση, σε σύγκριση με την πρότυπη στεφανιαία αγγειογραφία (CT).

Τα αποτελέσματα της μελέτης DeFACTO (Determination of Fractional Flow Reserve by Anatomic Computed Tomographic Angiography) παρουσιάστηκαν από τον Δρ James K. Min, διευθυντή της Έρευνας Καρδιακής Απεικόνισης και συν-διευθυντή της καρδιακής απεικόνισης στο Τμήμα της Ιατρικής Απεικόνισης και Βιοϊατρικών Επιστημών στο Cedars-Sinai Heart Institute στο Λος Άντζελες, ΗΠΑ.

Σύμφωνα με του ερευνητές, η κλασσική αξονική τομογραφία των στεφανιαίων μπορεί να εντοπίσει τις αγγειακές στενώσεις, αδυνατεί όμως να προσδιορίσει ποιες από αυτές προκαλούν μυοκαρδιακή ισχαιμία. Η κλασματική εφεδρεία ροής είναι μια επεμβατική μέθοδος προσδιορισμού της υπολειπόμενης ροής, ως αποτέλεσμα μιας στενωτικής βλάβης, ωστόσο ο επεμβατικός χαρακτήρας της μεθόδου περιορίζει την χρησιμότητά της.

Ο μη – επεμβατικός προσδιορισμός της κλασματικής εφεδρείας ροής με αξονική τομογραφία FFRct είναι μια νέα, υπό εξέλιξη τεχνική εντοπισμού των κλινικά σημαντικών στεφανιαίων στενώσεων, η οποία όιμως δεν έχει αξιολογηθεί επαρκώς.

Η μελέτη DeFacto συνέκρινε την ικανότητα της FFRct έναντι μόνο της CT, ως προς τον προσδιορισμό της ροής από τις στενωτικές βλάβες, με εκτίμηση της κλασματικής εφεδρείας ροής, μιας μέτρησης που αναγνωρίζεται ως ο χρυσός κανόνας για τον προσδιορισμό βλαβών που απαιτούν θεραπεία. Στη μελέτη defacto συμμετείχαν 252 ασθενείς με υποψία σταθερής στεφανιαίας νόσου σε 17 κέντρα, σε πέντε χώρες. Όλοι οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε αξονική τομογραφία, επεμβατική στεφανιογραφία, επεμβατικό FFR και επακόλουθη ανάλυση FFRct.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το FFRct ήταν ικανότερο να προσδιορίσει τον περιορισμό της ροής στις αρτηριακές βλάβες, σε σύγκριση με τη CT μόνη της. Η ανά-ασθενή ευαισθησία και ειδικότητα του FFRct, ήταν επίσης υψηλότερες από τη CT μόνη της, η AUC βελτιώθηκε από 0.53 για τη CT μόνη σε 0.80 για την FFRct (p=0.0002). Η βελτίωση στην διαγνωστική απόδοση βρέθηκε μεγαλύτερη στα αρτηριακές αποφράξεις με ενδιαμέση σοβαρότητα. Σε αυτό το σύνολο των ασθενών, υπέρξε υπερδιπλάσια αύξηση στην ευαισθησία της δοκιμασίας, από 37 σε 82%, χωρίς απώλεια στην ειδικότητα. Σε αυτούς τους ασθενείς, η AUC βελτιώθηκε από 0,53 για τη CT μόνη,  σε 0.80 για το FFRct (p = 0,0002).

"Μία από τις κεντρικές προκλήσεις στη φροντίδα των ασθενών με στεφανιαία νόσο είναι να γνωρίζουμε ποιοι χρειάζονται περαιτέρω επεμβατική αξιολόγηση για τον καθορισμό της ανάγκης για στεφανιαία επαναγγείωση," είπε ο Δρ Min. "Τα αποτελέσματα της μελέτης defacto, δείχνουν σαφώς, ότι όταν προστίθενται τα ευρήματα της στεφανιαίας αγγειογραφίας CT, το FFRct παρέχει βασικές πληροφορίες, ως προς το ποια συγκεκριμένα αρτηριακή απόφραξη, περιορίζει πραγματικά τη ροή του αίματος προς την καρδιά αυξάνει τον κίνδυνο των ασθενών.

"Αυτό είναι ένα συναρπαστικό βήμα προς τα εμπρός για την καρδιολογία, που θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά το πώς θα καθοδηγήσει τους ασθενείς για την πιο αποτελεσματική και αποδοτική φροντίδα. Τα ευρήματα μας δείχνουν επίσης ότι το FFRct θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την αξιολόγηση των ασθενών με αρτηριακή απόφραξη ενδιάμεσης σοβαρότητας, η οποία είναι συχνά η πιο δύσκολη να εκτιμηθεί μη επεμβατικά. Αυτό αντιπροσωπεύει μία μεγάλη ομάδα ασθενών οι οποίοι, δυστυχώς, είναι επιρρεπείς σε συχνά λανθασμένη διάγνωση.

«Επιπλέον, δεδομένης της υψηλής αρνητικής προγνωστικής αξία της FFRct, μπορεί να χρησιμεύσει ως ένας αποτελεσματικός «φύλακας» για περαιτέρω περιττές επεμβατικές διαδικασίες."

Πηγή:  ESC Press Office

 

Επιμέλεια άρθρου: Βασίλειος Καρασαββίδης, Καρδιολόγος.