Η συσκευή Watchman για τη σύγκλειση του ωτίου του αριστερού κόλπου παρέχει καθαρό κλινικό όφελος έναντι της Βαρφαρίνης, σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή

14/11/2012

Σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή (A-fib), η διαδερμική σύγκλιση του ωτίου του αριστερού κόλπου παρέχει καθαρό κλινικό όφελος σε σύγκριση με την αντιπηκτική αγωγή με βαρφαρίνη, σύμφωνα με μια μελέτη της συνδυασμένης επίδρασης των επιπλοκών και των επιπτώσεων της αντιμετώπισης από τις 2 θεραπείες. Επιπλέον, η εκ των υστέρων ανάλυση της μελέτης PROTECT-AF και η συνεχής πρόσβαση στο registry,  που δημοσιεύθηκε online στις 24 Σεπτεμβρίου 2012, πριν από την εκτύπωσή της στο European Heart Journal, δείχνει ότι το πλεονέκτημα της σύγκλισης του ωτίου του αριστερού κόλπου  γίνεται πιο σαφές, καθώς τα ποσοστά επιπλοκών μειώνονται με την αυξανόμενη εμπειρία του χειριστή.

Η αρχική μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2009 στο Lancet, τυχαιοποίησε ασθενείς με μη-βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή σε αναλογία 2:1, με διαδερμική σύγκλιση του ωτίου του αριστερού κόλπου με τη συσκευή Watchman (Atritech, Plymouth, MN, n = 463) ή με τρέχουσα θεραπεία με βαρφαρίνη μόνο ( n = 244). Παρά το γεγονός ότι η συσκευή βρέθηκε να είναι μη κατώτερη της βαρφαρίνης για την πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου, συστηματικής εμβολής και καρδιαγγειακού θανάτου, συνδέθηκε με σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών, ιδίως με περικαρδιακή συλλογή και με εγκεφαλικό επεισόδιο κατά την παρέμβαση. Αν και ακόμα χρησιμοποιείται ερευνητικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, η συσκευή Watchman έχει κερδίσει ρυθμιστική έγκριση στην Ευρώπη και σε μέρη της Ασίας. 

Για να προσδιοριστεί το καθαρό κλινικό αποτέλεσμα της σύγκλισης του ωτίου του αριστερού κόλπου, οι ερευνητές με επικεφαλής τον Vivek Y. Reddy, MD, of Mount Sinai School of Medicine (New York, NY), εξέτασαν  τα αποτελέσματα των ασθενών που συμμετείχαν στην τυχαιοποιημένη μελέτη και εκείνων που προέρχονταν από τη συνεχή πρόσβαση στο registry της PROTECT- AF (n = 566).

Στη μελέτη,  το καθαρό κλινικό όφελος ευνόησε τη διαδερμική σύγκλιση του ωτίου του αριστερού κόλπου (1,74% / έτος), αν και οι συγγραφείς σημειώνουν ότι το διάστημα εμπιστοσύνης ήταν μηδέν (95% CI - 0,54 - 4,39), το οποίο είναι σύμφωνο με κανένα όφελος ή πιθανή βλάβη. Από την άλλη πλευρά, στο registryμε έμπειρους χειριστές στη διαδερμική σύγκλιση του ωτίου του αριστερού κόλπου, το καθαρό κλινικό όφελος αυξήθηκε σε 4,97% / έτος με ένα αποδεκτό διάστημα εμπιστοσύνης (95% CI: 03.07 - 07.15).

Το καθαρά κλινικό όφελος ήταν μεγαλύτερο σε ασθενείς με ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου και υψηλότερα CHADS2 scores. Καθαρό όφελος, επίσης, ήταν μεγαλύτερο σε ηλικιωμένους και διαβητικούς ασθενείς και σε εκείνους που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο αιμορραγίας.

 

Πηγή:  Gangireddy SR, Halperin JL, Fuster V, et al. Percutaneous left atrial appendage closure for stroke prevention in patients with atrial fibrillation: An assessment of net clinical benefit. Eur Heart J. 2012;Epub ahead of print.

 

Επιμέλεια άρθρουΒασίλειος Καρασαββίδης, Καρδιολόγος.