Ιαπωνικό Registry επιβεβαιώνει ως ισάξιες PCI και CABG, στη λιγότερο σύνθετη νόσο του στελέχους

7/7/2012

Η αορτοστεφανιαία παράκαμψη (CABG) και η διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση (PCI), είναι και οι δυο κατάλληλες για τη θεραπεία της νόσου του απροστάτευτου στελέχους, όταν η πολυπλοκότητα της βλάβης είναι χαμηλή ή μέτρια. Όμως, σε ασθενείς με υψηλότερα Syntax scores, η PCI οδηγεί σε περισσότερα δυσμενή αποτελέσματα στα 3 χρόνια, σύμφωνα με τα δεδομένα του ιαπωνικού registry, που δημοσιεύθηκε online στις 21 Ιουνίου του 2012, πριν από την εκτύπωσή του στο περιοδικό American Journal of Cardiology .

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Τακέσι Kimura, MD, του Πανεπιστημίου του Κιότο (Κιότο, Ιαπωνία), ταυτοποίησαν 1.005 ασθενείς με στεφανιαία νόσο απροστάτευτου στελέχους, μεταξύ σχεδόν 16.000 ασθενών που συμμετείχαν σε 26 ιαπωνικά κέντρα στο CREDO-Kyoto PCI/CABG Registry Cohort-2 από το 2005 έως το 2007 .Συνολικά, 36,3% των ατόμων με νόσο στελέχους υποβλήθηκαν σε PCI (98% έλαβαν stents, ως επί το πλείστον DES), και 63,7% υποβλήθηκαν σε CABG. Στην τελευταία ομάδα έτειναν να έχουν πιο πολύπλοκη ανατομία των στεφανιαίων, με μεγαλύτερο αριθμό βλαβών στόχων, και περισσότερων αναστομώσεων.

Στα 3 χρόνια, η Kaplan-Meier έδειξε ότι τα ποσοστά του συνδυασμού θάνατος / έμφραγμα μυοκαρδίου / εγκεφαλικό επεισόδιο (πρωτεύον καταληκτικό σημείο), καθώς και πολλών επιμέρους παραμέτρων που περιλαμβάνουν το θάνατο, καρδιακό θάνατο, έμφραγμα του μυοκαρδίου και στεφανιαία επαναγγείωση (που ορίζεται ως PCI ή αορτοστεφανιαία παράκαμψη, για οποιονδήποτε λόγο) όλα ήταν αυξημένα σε PCI σε σύγκριση με τους ασθενείς σε αορτοστεφανιαία παράκαμψη. Τα ποσοστά εγκεφαλικού επεισοδίου, ωστόσο, ήταν παρόμοια μεταξύ των 2 ομάδων.

Ωστόσο, όταν η πολυκριτηριακή ανάλυση πραγματοποιήθηκε με προσαρμογή στις διαφορές των αρχικών κλινικών χαρακτηριστικών, μόνο στεφανιαία επαναγγείωση παρέμεινε υψηλότερη στην ομάδα PCI έναντι της CABG (HR 5,83, 95% CI: 3,74 - 9,09, P <0,0001).

Τα Syntax scores ήταν διαθέσιμα για 932 ασθενείς (92,7%), με τη μέση βαθμολογία να δείχνει ότι παρατηρήθηκε λιγότερη πολυπλοκότητα στην ομάδα PCI έναντι της CABG (26,5 έναντι 30, P <0,0001). Όταν οι ασθενείς κατηγοριοποιήθηκαν με βάση το Syntax score σε χαμηλής, μέσης και υψηλής κατηγορίας, η 3-χρονη επίπτωση του πρωτεύοντος σύνθετου σημείου ήταν στατιστικά παρόμοια και για τις δύο παρεμβάσεις στο χαμηλότερο άκρο του φάσματος. Οι ασθενείς με υψηλό Syntax scores, ωστόσο, τα πήγαν πολύ χειρότερα με PCI από ό, τι με αορτοστεφανιαία παράκαμψη.

Πηγή: Shiomi H, Morimoto T, Hayano M, et al. Comparison of long-term outcome after percutaneous coronary intervention versus coronary artery bypass grafting in patients with unprotected left main coronary artery disease (from the CREDO-Kyoto PCI/CABG Registry Cohort-2). Am J Cardiol. 2012;Epub ahead of print.

Επιμέλειαάρθρου: ΒασίλειοςΚαρασαββίδης, Καρδιολόγος.