Η τεχνική ΄΄Mother-child΄΄ βελτιώνει τα αποτελέσματα της αγγειοπλαστικής σε σύμπλοκες βλάβες

17/3/2011
Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε on line από το Circulation: Cardiovascular Interventions τον Μάρτιο του 2011, η τεχνική της χρήσης καθετήρα 4F μέσα σε καθετήρα 6F ( τεχνική ΄΄Mother-child΄΄ ) επιτυγχάνει εξαιρετικά αποτελέσματα προκειμένου για βλάβες που αντιμετωπίζονται σε αγγεία με επασβεστώσεις, γωνιώσεις και ελικοειδή πορεία. Σ’αυτές τις περιπτώσεις, όταν οι απλές τεχνικές αποτυγχάνουν, η τεχνική ΄΄Mother-child΄΄ είναι στην φαρέτρα του επεμβατικού καρδιολόγου.
Ο Shatoshi Takeshita από το Kamakura General Hospital ( Kamakura, Japan ) και οι συνεργάτες του, μελέτησαν 51 περιπτώσεις ασθενών που υποβλήθηκαν σε αγγειοπλαστική με την παραπάνω τεχνική, όταν η κλασική τεχνική απέτυχε.
Οι βλάβες που αντιμετωπίστηκαν αφορούσαν κατά 41% την δεξιά στεφανιαία αρτηρία, κατά 33% τον πρόσθιο κατιόντα κλάδο, κατά 22% την περισπώμενη αρτηρία και κατά 4% μοσχεύματα αορτοστεφανιαίας παράκαμψης.
Συνολικά το 94% των ασθενών που αντιμετωπίστηκαν με την τεχνική ΄΄ Mother-child ΄΄ όχι μόνο θεράπευσαν ανατομικά δύσκολες βλάβες αλλά και δεν εμφάνισαν κανένα μείζον ανεπιθύμητο σύμβαμα μέχρι και την έξοδό τους από το νοσοκομείο ( καρδιακός θάνατος, έμφραγμα του μυοκαρδίου, TLR ). Δύο περιπτώσεις κακής εναπόθεσης των προθέσεων αναφέρθηκαν κατά την απόσυρση των υλικών στον καθετήρα με την μικρότερη διάμετρο ( child ). Ένα άλλο μειονέκτημα ήταν η αδυναμία προώθησης του ενδοστεφανιαίου υπέρηχου ( IVUS ) μέσα από το σύστημα καθώς και οι δυσκολίες στην προώθηση μερικών τύπων stents και μπαλονιών.
Η τεχνική ΄΄ Mother-child ΄΄ είναι εφικτή με την χρησιμοποίηση του καθετήρα Guideliner.

Πηγή:
Takeshita S, Shishido K, Sugitatsu K, et al. In vitro and human studies of a 4F double-coaxial technique (“mother-child” configuration) to facilitate stent implantation in resistant coronary vessels. Circ Cardiovasc Interv. 2011

Επιμέλεια άρθρου:
Βασίλειος Κων.Ψήφος
Ειδ/μένος Καρδιολόγος