Η αποδεκτή αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στον μεταβολικό κίνδυνο που θα αντιμετωπίσουν τα παιδιά αργότερα

Έρευνα έδειξε, ότι τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που πήραν το κατάλληλο βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν πιο υγιείς δείκτες, όσον αφορά το μεταβολικό κίνδυνο στην ηλικία των 10 ετών, σε σχέση με τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που πήραν υπερβολικό βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος (BMI) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σχετιζόταν με την επιδείνωση των δεικτών για μεταβολικό κίνδυνο, όμως αυτό εξασθενούσε εάν οι γυναίκες έμεναν για παρακολούθηση στο Institute of Medicine (IOM), όπου δέχονταν καθοδήγηση για την πρόσληψη βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αυτά τα στοιχεία της μικρής διαχρονικής μελέτης παρατήρησης, δείχνουν ότι ο έλεγχος στην πρόσληψη βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να μειώσει τις βλαβερές συνέπειες της παχυσαρκίας των εγκύων, όσον αφορά τον καρδιομεταβολικό κίνδυνο που διατρέχουν τα παιδιά τους, σύμφωνα με όσα δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Dana Dabelea (University of Colorado, Denver)στο heartwire.

Η Dr Jill Landsbaugh (University of Denver, CO), παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας Exploring Perinatal Outcomes Among Children (EPOCH) στο American Diabetes Association 2013 Scientific Sessions. Κατά την παρουσίασή της η Dr Jill Landsbaugh εξήγησε ότι η έκθεση στον διαβήτη κύησης και την παχυσαρκία, κατά την ενδομήτρια ζωή, έχει αποδειχτεί ότι συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία αργότερα στην ενήλικη ζωή και πιο γρήγορη αύξηση του BMI κατά την παιδική ηλικία. Η Dr Dana Dabelea, επίσης δήλωσε στο heartwire, ότι δεν είναι ευρέως γνωστό ότι το ποσοστό της αύξησης του βάρους στα παιδιά είναι αποτέλεσμα μίας γενετικής προδιάθεσης για παχυσαρκία που κληροδοτείται στα παιδιά, και εξαρτάται από το βάρος που έχει πάρει η μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Εάν η πρόσληψη βάρους κατά την εγκυμοσύνη, έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει τη σχέση στον BMI της εγκυμοσύνης και την παιδική παχυσαρκία, αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον κάποιο μέρος αυτής της σχέσης, οφείλεται σε συγκεκριμένα ενδομήτρια αίτια και επιδράσεις.

Ο ρόλος του βάρους της εγκυμοσύνης για τους μελλοντικούς κινδύνους

Η έρευνα συμπεριέλαβε 393 ζευγάρια μητέρας – παιδιού, όπου τα παιδιά ήταν ηλικίας από 6 έως 13 ετών. Οι μητέρες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες : 211 μητέρες με BMI εγκυμοσύνης <25 και 181 μητέρες με BMI εγκυμοσύνης ≥25. Οι μητέρες που είχαν φυσιολογικό βάρος, κατά την εγκυμοσύνη τους είχαν πάρει 14,1 κιλά, ενώ οι μητέρες που θεωρούνταν υπέρβαρες (πριν την εγκυμοσύνη), πήραν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης 12,4 κιλά.

Ανεξάρτητα από αυτό, το 34,9% των μητέρων με φυσιολογικό βάρος πριν την εγκυμοσύνη, υπερέβησαν το προτεινόμενο από το IOM ποσοστό βάρους που θα έπρεπε να πάρουν κατά την εγκυμοσύνη, σε σύγκριση με το 61,3 % των υπέρβαρων και παχύσαρκων μητέρων. Οι υπέρβαρες και παχύσαρκες μητέρες είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδιά (μέση ηλικία εκτίμησης περίπου στα 10 έτη) με υψηλότερο BMI, με μεγαλύτερη περίμετρο μέσης και σημαντικά περισσότερο σπλαχνικό και υποδόριο λιπώδη ιστό. Τα παιδιά των υπέρβαρων και παχύσαρκων μητέρων, επίσης είχαν χαμηλότερη HDL χοληστερόλη και υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων, ενώ ήταν πιο πιθανό να είναι ανθεκτικά στην ινσουλίνη.

Ωστόσο, σημειώνουν οι ερευνητές, η επίδραση του BMI της κύησης, στις μεταβολικές παραμέτρους, μεταβαλλόταν με την αύξηση του βάρους της εγκυμοσύνης. Για παράδειγμα, για κάθε μονάδα του BMI κύησης που αυξανόταν στις υπέρβαρες μητέρες, υπήρχε μια επακόλουθη αύξηση στον BMI των παιδιών κατά 0,29 μονάδες. Για τις μητέρες που πήραν φυσιολογικό βάρος, η αύξηση κάθε μονάδας του BMI της κύησης, σχετιζόταν με 0,24 αύξηση του BMI των παιδιών. Η φυσιολογική πρόσληψη βάρους επίσης μειώνει τον επηρεασμό της HDL χοληστερόλης στα παιδιά και του homeostasis model assessment (HOMA) στην αντίσταση ινσουλίνης.

Υπάρχει ένα πολύ θετικό μήνυμα για τις γυναίκες που είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες. Εάν πάρουν ένα φυσιολογικό βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, μπορεί να μειώσουν την αρνητική επίδραση στον μεταβολικό κίνδυνο για τα παιδιά τους. ¨Μπορεί οι μητέρες να είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες, όμως μπορούν να κάνουν κάτι για τα παιδιά τους¨, δήλωσε η Dr Jill Landsbaugh. ¨Μπορούν να ελέγξουν το βάρος που θα πάρουν, ώστε να πάρουν όσο χρειάζεται, σύμφωνα με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται και να διασφαλίσουν καλύτερα αποτελέσματα για τα παιδιά τους¨.

Η Dr Dana Dabelea, επίσης δήλωσε ότι ¨Οι γυναίκες πολλές φορές, δεν έχουν σωστή ενημέρωση για το πόσο βάρος πρέπει να πάρουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Δεν υπάρχει κάποιο τυποποιημένο μήνυμα ή συμβουλή που να ισχύει για όλες τις περιπτώσεις. Οι μαιευτήρες και οι γυναικολόγοι συνήθως ασχολούνται με το αντίθετο πρόβλημα. Φροντίζουν ώστε οι γυναίκες να αποκτήσουν το επαρκές βάρος που χρειάζεται, προκειμένου να γεννηθεί ένα υγιές μωρό¨.

LandsbaughJR, Crume TL, Brinton JT, et al. The effect of gestational weight gain control on the relationship between maternal obesity and offspring outcomes: The EPOCH study. American Diabetes Association 2013 Scientific Sessions; June 22, 2013; Chicago, IL.

http://www.abstractsonline.com/Plan/ViewAbstract.aspx?sKey=d9d56693-4913-4f21-981f-6ccb20aa7a32&cKey=6f2af1b1-8ee1-430a-ae51-6417e256c5b9&mKey=%7b89918D6D-3018-4EA9-9D4F-711F98A7AE5D%7d