Η θρόμβωση του stent κατά τη διάρκεια αγγειοπλαστικής είναι ένα σπάνιο αλλά σοβαρό φαινόμενο

14/1/2013
Η κατά τη διάρκεια της αγγειοπλαστικής (διαπαρεμβατική) θρόμβωση του stent είναι μια σχετικά σπάνια επιπλοκή της διαδερμικής στεφανιαίας παρέμβασης (PCI) σε ασθενείς με οξέα στεφανιαία σύνδρομα (ACS). Συμβαίνει σε ποσοστό μικρότερο από το 1%, αλλά συνδέεται έντονα με επακόλουθη θρόμβωση του stent και το θάνατο, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε online στις 19 Δεκεμβρίου του 2012, πριν από την εκτύπωσή της στο JACC: Cardiovascular Interventions. Οι ερευνητές πρότειναν τη δημιουργία μιας ξεχωριστής κατηγορίας θρόμβωσης του stent για τα επεισόδια που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της PCI.
Ο Sorin J. Brener, MD, από το Weill Cornell Medical College (New York, NY), και οι συνεργάτες του από το Columbia University Medical Center and Mount Sinai Medical Center επαναξιολόγησαν στεφανιογραφίες από τις μελέτες ACUITY (Acute Catheterization and Urgent Intervention Triage strategY) και HORIZONS-AMI (Harmonizing Outcomes with RevascularIZatiON and Stents in Acute Myocardial Infarction) για τον καθορισμό της επίπτωσης και των συνεπειών της διαπαρεμβατικής θρόμβωσης του stent σε 6.591 ασθενείς με ACS που υποβλήθηκαν σε PCI. Το φαινόμενο ορίσθηκε ως η εμφάνιση νέου ή αυξανόμενου θρόμβου εντός ή δίπλα σε ένα εκπτυχθέντα ενδοαυλικό νάρθηκα (stent), που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της PCI, είτε είναι αποφρακτικό ή μη αποφρακτικό.
Η διαπαρεμβατική θρόμβωση του stent παρατηρήθηκε σε 47 ασθενείς (0,7%). Τα μείζονα δυσμενή ισχαιμικά επεισόδια, ήταν σημαντικά υψηλότερα σε αυτούς τους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένης της θνησιμότητας, εμφράγματος μυοκαρδίου, TVR, και της μετέπειτα θρόμβωσης του stent, όπως αυτή ορίζεται από το Academic Research Consortium, και για τα δύο, 30 ημέρες και 1 έτος.

Πηγή: Brener SJ, Cristea E, Kirtane AJ, et al. Intra-procedural stent thrombosis: A new risk factor for adverse outcomes in patients undergoing percutaneous coronary intervention for acute coronary syndromes. J Am Coll Cardiol Intv. 2012;Epub ahead of print.

Επιμέλεια άρθρου: Βασίλειος Καρασαββίδης, Καρδιολόγος.