Αγγειοπλαστική στεφανιαίων αρτηριών

Τι είναι η αγγειοπλαστική;

Η αγγειοπλαστική είναι μια συνήθης επεμβατική διαδικασία κατά την οποία πραγματοποιείται διάνοιξη μιας στενής ή ακόμη και πλήρως αποφραγμένης στεφανιαίας αρτηρίας. Με τον τρόπο αυτό αποκαθίσταται η κυκλοφορία αίματος στα τοιχώματα της καρδιάς κι έτσι βελτιώνεται η λειτουργία της.

Η πρώτη αγγειοπλαστική πραγματοποιήθηκε το 1977. Από τότε, η εξέλιξη των υλικών και των μεθόδων ήταν τεράστια.

Πως γίνεται;

Από μια μικρή οπή στον μηρό ή το χέρι και μετά από τοπική αναισθησία, εισάγεται μέχρι το στενωμένο σημείο στα στεφανιαία αγγεία ένα μπαλονάκι, με την βοήθεια κατάλληλων μικροσκοπικών σωλήνων και λεπτότατων συρμάτων. Στην συνέχεια το μπαλονάκι φουσκώνει κι έτσι ανοίγει - διευρύνει το στενό τμήμα του αγγείου. Η σωστή τοποθέτηση των εργαλείων γίνεται υπό ακτινολογική καθοδήγηση (με χρήση ακτίνων Χ). Σε πολλούς ασθενείς επιλέγεται επιπρόσθετα η τοποθέτηση ενός λεπτού συρμάτινου σωλήνα (stent – προφέρεται «στεντ») μέσα στην διανοιγμένη αρτηρία προκειμένου το αποτέλεσμα της διάνοιξης να διαρκέσει πολύ περισσότερο καιρό.



Εικόνα 1: Τμήμα στεφανιαίου αγγείου με στένωση λόγω αθηροσκληρωτικής πλάκας που χρειάζεται διάνοιξη.

Εικόνα 2: Στο στενό τμήμα του αγγείου εισάγεται το μπαλόνι μαζί με το στεντ, με τη βοήθεια συρμάτινου καθετήρα.

Εικόνα 3: Το μπαλόνι φουσκώνει και έτσι το στεντ εκπτύσσεται, επιτυγχάνοντας διάνοιξη της στένωσης.

Εικόνα 4: Το μπαλόνι και ο συρμάτινος καθετήρας απομακρύνονται ενώ το στεντ εμφυτεύεται μόνιμα στην περιοχή της βλάβης για να διατηρήσει το αγγείο ανοιχτό.


Ποια προετοιμασία χρειάζεται;

Τυπικά η λήψη υγρών και τροφής από το στόμα διακόπτεται από το προηγούμενο βράδυ. Αναφέρετε στον γιατρός σας οποιοδήποτε φάρμακο λαμβάνετε. Ο γιατρός θα σας ενημερώσει αν χρειάζεται κάποια τροποποίηση στην φαρμακευτική σας αγωγή. Πριν από την εξέταση γίνεται ξύρισμα και αντισηπτικός καθαρισμός του δέρματος στην περιοχή εισόδου. Τυπικά, πραγματοποιούνται αιμοληψία για αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις, ηλεκτροκαρδιογράφημα και ακτινογραφία θώρακος.

Τι αισθάνομαι κατά την διάρκεια της αγγειοπλαστικής;

Κατά την διάρκεια της αγγειοπλαστικής συνήθως ο ασθενής είναι ξυπνητός και μπορεί να παρακολουθεί την διαδικασία. Ένας μικρός πόνος στο σημείο εισόδου στο μηρό ή το χέρι μπορεί να είναι τα μόνα συμπτώματα που θα αισθανθείτε. Η διάρκεια μιας αγγειοπλαστικής κυμαίνεται από 30 λεπτά έως 2 ώρες.

Τι πρέπει να κάνω μετά την αγγειοπλαστική;

Μόλις ο γιατρός βγάλει τους βοηθητικούς σωλήνες, πρέπει το σημείο εισόδου να πιεστεί επί 15 λεπτά προκειμένου να αποφευχθεί τοπική αιμορραγία. Για λίγες ώρες μετά την αγγειοπλαστική ο ασθενής θα πρέπει να παραμείνει ήρεμος στο κρεβάτι και να αναφέρει στους ιατρούς οποιοδήποτε ενόχλημα παρουσιαστεί. Συνήθως η νοσηλεία μιας ημέρας είναι αρκετή

Υπάρχουν επιπλοκές της αγγειοπλαστικής;

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν υπάρχουν αξιοσημείωτες επιπλοκές. Θα πρέπει όμως να είστε ενήμεροι ότι ως διαδικασία η αγγειοπλαστική ενέχει κάποιους μικρούς αλλά υπαρκτούς κινδύνους:

- Τοπική αιμορραγία ή μικροβιακή μόλυνση μπορεί να εκδηλωθεί στο σημείο εισόδου στο μηρό ή στο χέρι.

- Σε μερικές περιπτώσεις η διάνοιξη ενός στενού τμήματος μιας αρτηρίας μπορεί να μην κριθεί ικανοποιητική από τον γιατρό σας και ίσως χρειαστεί περαιτέρω αντιμετώπιση με χειρουργική επέμβαση (By-pass – προφέρεται «μπαϊ-πάς»).

- Σε ποσοστό περίπου 1% μπορεί να παρουσιασθεί οξύ καρδιακό επεισόδιο κατά την διάρκεια της διαδικασίας.

- Σπάνια μπορεί να παρατηρηθεί αλλεργική αντίδραση στο υγρό που χρησιμοποιείται για την απεικόνιση των στεφανιαίων αγγείων.

- Σπάνια μπορεί να εκδηλωθεί νεφρική βλάβη εξ΄ αιτίας του σκιαστικού φαρμάκου. Η επαρκής πρόσληψη υγρών μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας απομακρύνει σημαντικά της πιθανότητα μιας τέτοιας εξέλιξης.

- Μακροπρόθεσμα μπορεί να παρουσιασθεί στένωση ή και πλήρης απόφραξη του αγγείου στο οποίο έγινε τοποθέτηση στεντ. Στην περίπτωση αυτή θα απαιτηθεί είτε επανάληψη της αγγειοπλαστικής, ή χειρουργική αντιμετώπιση.

Τι πρέπει να κάνω μετά την έξοδό μου από την κλινική;

Προκειμένου να διατηρηθεί το καλό αποτέλεσμα μιας αγγειοπλαστικής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, χρειάζεται να υιοθετήσετε μια σειρά από μέτρα που έχουν σαν στόχο την αντιμετώπιση των παραγόντων που επιβαρύνουν τα αγγεία σας. Θα πρέπει να λαμβάνετε την φαρμακευτική αγωγή της οποία θα σας συνταγογραφήσει ο γιατρός σας και να τηρείτε πιστά όλες τις υπόλοιπες οδηγίες που θα σας δοθούν. Πάνω από όλα όμως θα πρέπει να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής:

  • Διακόψτε οριστικά το κάπνισμα.

  • Αποφύγετε την καθιστική ζωή και κάνετε καθημερινά ήπιες ασκήσεις τις οποίες θα σας προτείνει ο ιατρός σας.

  • Υιοθετήστε μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες και πτωχή σε λιπαρά και αλάτι.

  • Αντιμετωπίστε με την βοήθεια του γιατρού σας την υψηλή χοληστερίνη.

  • Ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση και αντιμετωπίστε με την βοήθεια του γιατρού σας την Υπέρταση.

  • Αντιμετωπίστε την Παχυσαρκία.

  • Αντιμετωπίστε - αν έχετε - τον Σακχαρώδη Διαβήτη.




Κατεβάστε όλο το άρθρο σε μορφή PDF (346KB)