Στεφανιαία Νόσος

Η καρδιά

H καρδιά είναι ένα μυώδες όργανο το οποίο είναι υπεύθυνο για την κυκλοφορία του αίματος σε ολόκληρο το σώμα. Όπως και κάθε άλλος μυς, έτσι και η ίδια η καρδιά για να λειτουργήσει πρέπει να προμηθεύεται συνεχώς οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά μέσω του αίματος. Το αίμα φτάνει στα τοιχώματα της καρδιάς μέσω των στεφανιαίων αρτηριών. Οι στεφανιαίες αρτηρίες είναι δύο, η αριστερή και η δεξιά, και διακλαδίζονται στη συνέχεια σε πολλούς μικρότερους κλάδους.

Οι αρτηρίες της καρδιάς:
ΔΣΑ: Δεξιά στεφανιαία αρτηρία
ΑΣΑ: Αριστερή στεφανιαία αρτηρία

Ένα πλήθος καταστάσεων μπορεί να προκαλέσει την στένωση ή και την πλήρη έμφραξη των στεφανιαίων αρτηριών και/ή των κλάδων τους. Μεταξύ των παραγόντων που μπορούν να ευθύνονται είναι:
  • η αρτηριακή υπέρταση
  • ο σακχαρώδης διαβήτης
  • το κάπνισμα
  • η παχυσαρκία
  • η κληρονομικότητα
  • η έλλειψη σωματικής άσκησης
  • η υψηλή χοληστερίνη, κ.ά.


Τι είναι η στεφανιαία νόσος;
 
Η στένωση των στεφανιαίων αρτηριών ή των κλάδων τους προκαλεί δυσκολία στην φυσιολογική ροή αίματος προς την καρδιά με αποτέλεσμα την εκδήλωση πόνου κυρίως στην περιοχή του στήθους που μπορεί να επεκτείνεται στον λαιμό, τα χέρια ή την πλάτη. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται στηθάγχη. Συνηθέστερα εκδηλώνεται σε καταστάσεις αυξημένης σωματικής δραστηριότητας οπότε και οι ανάγκες της καρδιάς σε οξυγόνο είναι μεγαλύτερες, αλλά και στην ηρεμία ή μετά από τα γεύματα σε βαρύτερες περιπτώσεις. Η πλήρης έμφραξη κάποιας στεφανιαίας αρτηρίας ή κλάδου της αποτελεί μια επικίνδυνη κατάσταση η οποία ονομάζεται έμφραγμα μυοκαρδίου.

Αρτηρία της καρδιάς με στενώσεις λόγω αθηροσκλήρωσης. Η ροή του αίματος γίνεται με δυσκολία. Σε καταστάσεις αυξημένης καρδιακής λειτουργίας η κακή κυκλοφορία αίματος, άρα και οξυγόνου, προκαλεί καρδιακό πόνο (στηθάγχη).

Αρτηρία της καρδιάς με πλήρη έμφραξη έπειτα από σχηματισμό πήγματος αίματος (θρόμβου) σε περιοχή με βλάβες αθηροσκλήρωσης. Η περιοχή της καρδιάς που αρδευόταν με αίμα από την συγκεκριμένη αρτηρία παθαίνει μόνιμη βλάβη (έμφραγμα μυοκαρδίου).


Πώς γίνεται η διάγνωση της στεφανιαίας νόσου;

Σε υπόνοια στεφανιαίας νόσου ο γιατρός μπορεί να σας υποβάλει αρχικά σε ηλεκτροκαρδιογράφημα, σε δοκιμασία κόπωσης, σε σπινθηρογράφημα καρδιάς ή σε αξονική τομογραφία των στεφανιαίων αγγείων. Η πιο χρήσιμη όμως εξέταση για την τελική διάγνωση της στεφανιαίας νόσου είναι η στεφανιογραφία (ή στεφανιαία αγγειογραφία).

Κατεβάστε όλο το άρθρο σε μορφή PDF (897 KB)