Το παθητικό κάπνισμα προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες στις αρτηρίες των παιδιών

Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα κατά την παιδική ηλικία προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες στη δομή των αρτηριών των παιδιών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στο European Heart Journal...

Η πάχυνση των τοιχωμάτων των αρτηριών, που σχετίζεται με την έκθεσή των παιδιών στο κάπνισμα των γονέων, σημαίνει ότι αυτά τα παιδιά θα είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια στη μετέπειτα ζωή τους. Οι ερευνητές από την Τασμανία, την Αυστραλία και τη Φινλανδία λένε, ότι η έκθεση στο κάπνισμα και των δύο γονέων κατά την παιδική ηλικία προσθέτει επιπλέον 3,3 χρόνια στην ηλικία των αιμοφόρων αγγείων, όταν τα παιδιά φθάνουν στην ενηλικίωση.

Η μελέτη είναι η πρώτη που παρακολουθεί παιδιά μέχρι την ενηλικίωσή τους, προκειμένου να εξεταστεί η σχέση μεταξύ της έκθεσης στο κάπνισμα των γονέων και η αυξημένη πάχυνση των καρωτίδων (αύξηση του έσω-μέσου χιτώνα των καρωτίδων) -  (IMT) που απεικονίζεται με μια μέτρηση του πάχους των εσώτερων δύο στρωμάτων του αρτηριακού τοιχώματος - στην ενήλικη ζωή.  Αυτό ενισχύει επιπλέον τα επιχειρήματα για την απαγόρευση του καπνίσματος σε χώρους όπου υπάρχουν παιδιά, όπως τα αυτοκίνητα.

Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν 2401 άτομα, από την  Cardiovascular Risk in Young Finns Study, η οποία ξεκίνησε το 1980, και 1375 άτομα από την Childhood Determinants of Adult Health study, η οποία ξεκίνησε το 1985 στην Αυστραλία. Τα παιδιά ήταν ηλικίας μεταξύ τριών και 18 κατά την έναρξη των μελετών. Οι ερευνητές έκαναν ερωτήσεις σχετικά με το κάπνισμα των γονέων και χρησιμοποίησαν υπερηχογραφήματα, για τη μέτρηση του πάχους των τοιχωμάτων των αρτηριών των παιδιών, μόλις ενηλικιώθηκαν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν μέσω των υπερήχων, ότι τα τοιχώματα των καρωτίδων των ενήλικων πλέον ατόμων, ήταν 0,015 χιλιοστά παχύτερα, σε όσους είχαν εκτίθενται στο κάπνισμα και των δύο γονέων, σε σχέση με εκείνους των οποίων οι γονείς δεν κάπνιζαν, αύξηση κατά μέσο όρο 0,637 έως 0,652 χιλιοστών.

¨Η μελέτη μας δείχνει ότι η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα κατά την παιδική ηλικία προκαλεί μια άμεση και μη αναστρέψιμη βλάβη στη δομή των αρτηριών. Οι γονείς, ή ακόμα και εκείνοι που σκέφτονται για να γίνουν γονείς, θα πρέπει να σταματήσουν το κάπνισμα. Αυτό θα αποκαταστήσει όχι μόνο τη δική τους υγεία, αλλά επίσης θα σημαίνει προστασία της υγείας των παιδιών τους στο μέλλον¨, είπε η Dr. Seana Gall, ερευνήτρια στην καρδιαγγειακή επιδημιολογία στο Menzies Research Institute Tasmania και στο University of Tasmania.

¨Αν και οι διαφορές στο πάχος των αρτηριών είναι μέτριες, είναι σημαντικό το ότι αντικατοπτρίζουν την ανεξάρτητη επίδραση ενός και μόνο παράγοντα κινδύνου έκθεσης -- που είναι το αν οι γονείς κάπνιζαν κατά την έναρξη των μελετών -- περίπου 20 χρόνια πριν σε μια ομάδα ήδη σε μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Για παράδειγμα, τα παιδιά με δύο γονείς καπνίζοντες είχαν περισσότερες πιθανότητες, ως ενήλικες, να είναι καπνιστές ή υπέρβαροι από εκείνα των οποίων οι γονείς δεν κάπνιζαν.

Στα αποτελέσματα συμπεριλήφθηκαν και άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη σχέση, όπως η εκπαίδευση, οι καπνιστικές συνήθειες των παιδιών, η σωματική δραστηριότητα, ο δείκτης μάζας σώματος, η κατανάλωση αλκοόλ και βιολογικοί  παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης στην  ενήλικη ζωή.

Είναι ενδιαφέρον ότι, η μελέτη δεν έδειξε επίδραση, εάν μόνον ο ένας γονέας ήταν καπνιστής. ¨Πιστεύουμε ότι η επίδραση ήταν εμφανής μόνο όταν και οι δύο γονείς ήταν καπνίζοντες, λόγω της μεγαλύτερης συνολικής δόσης του καπνού στην οποία είχαν εκτεθεί αυτά τα παιδιά¨, είπε η Dr. Gall. ¨Μπορούμε να υποθέσουμε ότι η καπνιστική συμπεριφορά κάποιου, σε ένα σπίτι με ένα μόνο ενήλικα που καπνίζει, είναι διαφορετική. Για παράδειγμα, ο γονέας που καπνίζει μπορεί να καπνίζει έξω μακριά από την οικογένεια, ως εκ τούτου, έτσι μειώνεται το επίπεδο της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα. Ωστόσο, από τη στιγμή που δεν έχουμε αποδείξεις, αυτό είναι μόνο μια υπόθεση.

Η Dr Gall και οι συνεργάτες της είχαν δείξει σε προηγούμενες μελέτες, ότι η έκθεση σε παθητικό κάπνισμα στην παιδική ηλικία μείωνε την ικανότητα της κύριας αρτηρίας στο βραχίονα να διαστέλλεται σε ανταπόκριση στη ροή του αίματος στην ενήλικη ζωή. Αυτή η νέα μελέτη προσθέτει αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τους κινδύνους του παθητικού καπνίσματος για τα παιδιά.

Στη μελέτη, οι συγγραφείς γράφουν: ¨Μαζί, οι μελέτες αυτές δείχνουν ότι υπάρχει άμεση και διάχυτη επίδραση της έκθεσης στον περιβαλλοντικό καπνό του τσιγάρου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου τόσο στην δομή των αγγείων και τη λειτουργία των αγγείων στην ενήλικη ζωή¨.

Συνεχίζουν: ¨Η μείωση της έκθεσης των νέων στον καπνό αποτελεί προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία. Η  νομοθεσία μπορεί να μειώσει την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, με τον περιορισμό του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, με  τη μείωση των νοσηλειών για καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα. Η ρητή απαγόρευση για το κάπνισμα στο σπίτι ευνοεί τα παιδιά, και τα δεδομένα από το αρχείο των ΗΠΑ δείχνουν ότι τέτοιου είδους απαγορεύσεις έχουν αυξηθεί από περίπου 50% από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 στο 85% από το 2006-7, γεγονός που υποδηλώνει ότι η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα στο σπίτι μειώνεται. Δυστυχώς, οι μειώσεις αυτές έχουν σε μεγάλο βαθμό αφορούν τις ανώτερες κοινωνικοοικονομικές ομάδες, πράγμα που σημαίνει ότι οι κοινωνικο - οικονομικές ανισότητες στον τομέα της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα παραμένουν. Η απαγόρευση του καπνίσματος στα αυτοκίνητα, όταν υπάρχουν παιδιά, η οποία είναι εκτελεστή και με στόχο ένα περιβάλλον, όπου η έκθεση είναι υψηλή, θα μπορούσε να μειώσει τις ανισότητες αυτές. Τέτοια νομοθεσία υπάρχει ήδη στην Αυστραλία, στον Καναδά, και στις ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα μας υποστηρίζουν την υιοθέτηση όλων των μέτρων που προστατεύουν τους νέους από το παθητικό κάπνισμα.

Σε ένα συνοδευτικό άρθρο, ο Dr. David Celermajer, Scandrett Καθηγητής Καρδιολογίας στο University of Sydney, Australia, και ο Dr.  Edmund Lau, κλινικός ιατρός, αναπληρωτής καθηγητής στο University of Sydney, Australia καλούν τους νομοθέτες σε όλο τον κόσμο να κάνουν περισσότερα για την προστασία των παιδιών από τις βλαβερές συνέπειες του καπνού. ¨Πρέπει να γίνει πολύ περισσότερη δουλειά για τον έλεγχο της επιδημίας του καπνού και εναπόκειται στους νομοθέτες, που με την υποστήριξη των γιατρών και των επιστημόνων,  πρέπει να ταχθούν υπέρ του τερματισμού της επιδημίας του καπνού του 21ου αιώνα. Σήμερα, αυτό είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητά μας στο τομέα της υγείας¨, γράφουν.

1. S. Gall, Q. L. Huynh, C. G. Magnussen, M. Juonala, J. S. A. Viikari, M. Kahonen, T. Dwyer, O. T. Raitakari, A. Venn. Exposure to parental smoking in childhood or adolescence is associated with increased carotid intima-media thickness in young adults: evidence from the Cardiovascular Risk in Young Finns study and the Childhood Determinants of Adult Health StudyEuropean Heart Journal, 2014;

 

2. E. M. T. Lau, D. S. Celermajer. Protecting our children from environmental tobacco smoke: one of our great healthcare challengesEuropean Heart Journal, 2014;