Κάνοντας 2.000 βήματα, ή και περισσότερα κάθε μέρα, μειώνετε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Τα άτομα με μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 8%, απλά προσθέτοντας 2.000 βήματα την ημέρα στην καθημερινή τους δραστηριότητα, σύμφωνα με μεγάλη διεθνή έρευνα.

Η μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη (IGT), πρόδρομος του διαβήτη τύπου 2, επηρεάζει 79 εκατομμύρια Αμερικανούς, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι αριθμοί είναι ακόμα πιο εντυπωσιακοί - με τους ερευνητές να λένε ότι 344 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν σήμερα, και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε 472 εκατομμύρια μέχρι το 2030.

Με επικεφαλής τον Dr. Thomas Yates, από το University of Leicester στη Βρετανία, στης μελέτη αναλύθηκαν δεδομένα, που συγκεντρώθηκαν από 9.306 ενήλικες από 40 χώρες.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό The Lancet, δείχνουν ότι 20 λεπτά επιπλέον μέτριας άσκησης, όπως το περπάτημα, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 8%.

Ο Dr Thomas Yates εξηγεί:

¨Άτομα με IGT έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Ενώ αρκετές μελέτες έχουν δείξει, ότι η φυσική δραστηριότητα είναι ευεργετική για την υγεία σε εκείνους με IGT, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που ποσοτικοποιεί συγκεκριμένα το βαθμό στον οποίο η αλλαγή στη συμπεριφορά, δηλαδή το περπάτημα, μπορεί να τροποποιήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιαγγειακών θανάτων¨.

Αναλύοντας δεδομένα, που συλλέχθηκαν αρχικά για τη μελέτη NAVIGATOR, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε 9.306 ενήλικες που είχαν IGT και καρδιαγγειακή νόσο ή τουλάχιστον έναν παράγοντα για καρδιαγγειακή νόσο.

Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν οδηγίες με σκοπό την απώλεια βάρους, τη μείωση της πρόσληψης λίπους μέσω της διατροφής και την αύξηση της σωματικής άσκησης σε 150 λεπτά τη βδομάδα.

Οι ερευνητές σημείωσαν το μέσο αριθμό των βημάτων κάθε συμμετέχοντα ημερησίως (όπως καταγράφονταν από έναν μετρητή βημάτων) για μία εβδομάδα, κατά την έναρξη της έρευνας, και ακολούθως ένα χρόνο μετά.

Διαπίστωσαν, ότι οι συμμετέχοντες που αύξησαν την άσκηση τους, κάνοντας επιπλέον 2.000 βήματα την ημέρα, είχαν 10% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Διαπίστωσαν επίσης, ότι κάθε αύξηση 2.000 βημάτων ή μείωση της περιπατητικής δραστηριότητας, από αυτό που είχε καταγραφεί αρχικά, συνδέθηκε με μία επιπλέον 8% μείωση ή αύξηση της συχνότητας καρδιαγγειακών συμβαμάτων.

Ο Dr Thomas Yates προσθέτει:

¨Τα αποτελέσματά μας παρέχουν νέα στοιχεία, για το ότι η μεταβολή των επιπέδων φυσικής δραστηριότητας, απλά αυξάνοντας τον αριθμό των βημάτων, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Είναι σημαντικό, αφού αυτά τα οφέλη παρατηρήθηκαν ανεξάρτητα από την κατάσταση του σωματικού βάρους ή του αρχικού επιπέδου δραστηριότητας¨.

Η μελέτη επισημαίνει ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής παρέχουν τα θεμέλια για πολλά προγράμματα πρόληψης του διαβήτη και το περπάτημα είναι γνωστό ότι είναι η πιο κοινή και προτιμώμενη επιλογή σωματικής δραστηριότητας.

Ο Dr Thomas Yates καταλήγει λέγοντας:

¨Αυτά τα νέα ευρήματα παρέχουν τις ισχυρότερες αποδείξεις για τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου και θα ενημερώσουν τα προγράμματα για την πρόληψη του διαβήτη και της καρδιαγγειακής νόσου σε παγκόσμιο επίπεδο¨.

Οπότε, δεν είναι διαστημική επιστήμη, αποδεικνύεται ότι ένα γρήγορο περπάτημα για 20 λεπτά κάθε μέρα θα ωφελήσει σημαντικά την υγεία της καρδιάς σας και θα μειώσει τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2.

Association between change in daily ambulatory activity and cardiovascular events in people with impaired glucose tolerance (NAVIGATOR trial): a cohort analysis, Thomas Yates, Steven M Haffner, Phillip J Schulte, Laine Thomas, Kim M Huffman, Connie W Bales, Robert M Califf, Rury R Holman, John J V McMurray, M Angelyn Bethel, Jaakko Tuomilehto, Melanie J Davies, William E Kraus, The Lancet 20 December 2013

http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(13)62061-9/abstract