Οι σταθερές ώρες ύπνου συνδέονται με ένα υγιές βάρος

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά πρόσφατα στο American Journal of Health Promotion, δείχνει ότι η συνέπεια σε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να διατηρήσουν έναν πιο υγιές βάρος.

Ο Bruce Bailey, καθηγητής στην αθλητιατρική στο Brigham Young University στο Provo, UT και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που ξυπνούσαν την ίδια ώρα κάθε μέρα και κοιμόντουσαν επίσης την ίδια ώρα κάθε μέρα, είχαν χαμηλότερο σωματικό λίπος.

Ο Dr. Bailey προτείνει ότι το ξενύχτι και ο παραπάνω ύπνος μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

" Έχουμε ένα εσωτερικό ρολόι και το να το απορυθμίσουμε και να του στερήσουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου, έχει επιπτώσεις στη φυσιολογία μας¨.

Ενώ οι προηγούμενες μελέτες εξέτασαν τις συνήθειες ύπνου και το βάρος, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τη σχέση ανάμεσα στη συνέπεια του ύπνου (ώρα κατάκλισης και έγερσης) και του σωματικού λίπους.

Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για περισσότερες από 300 νέες γυναίκες, ηλικίας μεταξύ 17 και 26 ετών που παρακολουθούσαν μαθήματα σε δύο μεγάλα πανεπιστήμια των Δυτικών ΗΠΑ.

Στην αρχή της μελέτης, οι γυναίκες εξετάστηκαν για τη σύσταση του σώματος τους και στη συνέχεια τους δόθηκαν μετρητές δραστηριότητας, προκειμένου να καταγράφονται οι κινήσεις τους κατά τη διάρκεια της ημέρας και οι συνήθειες ύπνου τους τη νύχτα για 7 συνεχόμενες ημέρες και νύχτες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:

  • Η σταθερή ώρα ύπνου, αλλά κυρίως η σταθερή ώρα αφύπνισης, συνδέονταν με λιγότερο σωματικό λίπος.
  • Ο λιγότερο από 6,5 ώρες ύπνος ή ο περισσότερο από 8,5 ώρες ύπνος κάθε βράδυ ήταν συνδεδεμένος με υψηλό ποσοστό σωματικού λίπους.
  • Ο ύπνος μεταξύ 8 και 8,5 ωρών κάθε βράδυ ήταν συνδεδεμένος με χαμηλότερα επίπεδα σωματικού λίπους.
  • Η ποιότητα του ύπνου φαίνεται επίσης να κάνει διαφορά στην σύσταση του σώματος.
  • Οι συμμετέχουσες των οποίων ο χρόνος ύπνου μεταβαλλόταν περισσότερο από 90 λεπτά, είχαν περισσότερο σωματικό λίπος από εκείνες των οποίων οι μεταβολές περιορίζονταν στα 60 λεπτά.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι βρήκαν η ώρα αφύπνισης ήταν ιδιαίτερα συνδεδεμένη  με το σωματικό λίπος. Οι συμμετέχουσες που ξυπνούσαν σταθερά κατά την ίδια ώρα κάθε ημέρα είχαν το λιγότερο σωματικό λίπος.

Ο Dr. Bailey προτείνει ότι οι συνεπείς συνήθειες ύπνου είναι πιθανόν στενά συνδεδεμένες με την καλή υγιεινή του ύπνου.

Η αλλαγή της υγιεινής του ύπνου πιθανόν αλλάξει τα μοντέλα σωματικής δραστηριότητας, η οποία με τη σειρά τους μεταβάλλουν τις ορμόνες που εμπλέκονται στη πέψη, με πιθανό αντίκτυπο το σωματικό λίπος.

Η συνταγή του Dr. Bailey για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου είναι η άσκηση, η διατήρηση του υπνοδωματίου σας δροσερό, σκοτεινό και ήσυχο, και το να χρησιμοποιείται το κρεβάτι μόνο για ύπνο. ¨Ο ύπνος συχνά πέφτει θύμα της προσπάθειας μας να κάνουμε περισσότερα πράγματα και θεωρούμε ότι είναι καλύτερο τον θυσιάζουμε, κυρίως οι φοιτητές, που περηφανεύονται και θεωρούν κατόρθωμα το να κοιμούνται λίγο.

Το 2010, οι ερευνητές ανέφεραν στο περιοδικό Annals of Internal Medicine ότι ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να οδηγήσει αυτούς που κάνουν δίαιτα στο να χάνουν μυϊκή μάζα αντί λίπος.

Βρήκαν ότι οι συμμετέχοντες σε μια δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες, έχασαν το ίδιο π βάρος είτε αν κοιμόντουσαν 8,5 ώρες ή 5,5 ώρες κάθε βράδυ. Ωστόσο, ενώ έχασαν το ίδιο βάρος, η σύσταση του σώματός τους ήταν διαφορετική.

Objectively Measured Sleep Patterns in Young Adult Women and the Relationship to Adiposity; Bruce W. Bailey, Matthew D. Allen, James D. LeCheminant, Larry A. Tucker, William K. Errico, William F. Christensen, and Marshall D. Hill; American Journal of Health Promotion, In Press, published online 7 November 2013;

http://www.ajhpcontents.com/doi/abs/10.4278/ajhp.121012-QUAN-500