Οι πέτρες στoυς νεφρούς αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο μόνο στις γυναίκες και όχι στους άντρες

Σύμφωνα με μια συνδυαστική ανάλυση τριών μεγάλων μελετών, το ιστορικό πέτρας στους νεφρούς, προβλέπει την μεταγενέστερη εκδήλωση στεφανιαίας νόσου (ΣΝ) σε γυναίκες, ανεξαρτήτως της διαιτητικής πρόσληψης ασβεστίου και άλλων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, πράγμα που δεν φαίνεται να ισχύει και για τους άνδρες.

 

Αν υπάρχει πράγματι μια παθοφυσιολογική σχέση μεταξύ της νεφρολιθίασης και της εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου, και ειδικά αν διαφέρει ανάλογα με το φύλο, παραμένει ένα μυστήριο, επισημαίνουν οι συγγραφείς, με επικεφαλής τον Dr. Pietro Manuel Ferraro(Catholic University of the Sacred Heart, Rome, Italy). Οι συγγραφείς εικάζουν ότι η σύνδεση είναι μια ¨άγνωστη εγγενής μεταβολική κατάσταση¨ για την οποία οι πέτρες στους νεφρούς αποτελούν έναν πρώιμο δείκτη και η στεφανιαία νόσος μια επακόλουθη συνέπεια, ή ίσως έχουν κοινούς παράγοντες κινδύνου που δεν αξιολογήθηκαν στην ανάλυση.

Στις τρεις έρευνες συμπεριλήφθησαν 45,748 άνδρες και 196,357 γυναίκες χωρίς στεφανιαία νόσο κατά την έναρξη, που συμμετείχαν στην Health Professionals Follow-up Study (HPFS: 45,748 άνδρες ηλικίας 40-75 ετών), στην Nurses’ Health Study 1 (NHS 1: 90,235 γυναίκες ηλικίας 30-55 ετών), και στην NHS 2 (106,122 γυναίκες ηλικίας 25 – 42 ετών). Οι πέτρες στα νεφρά, είτε πριν από την έναρξη είτε κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης αναφέρθηκαν από το 8,1% των συμμετεχόντων. Σε προσαρμοσμένη ανάλυση, οι σχετικές αναλογίες κινδύνου για περιστατικά με στεφανιαία νόσο CHD, σημειώθηκε μια μέτρια αλλά στατιστικά σημαντική αύξηση στις δύο ομάδες των γυναικών, αλλά όχι στην ομάδα των ανδρών.

Οι συγγραφείς προειδοποιούν ότι τα ευρήματα δεν μπορούν να γενικευθούν για πληθυσμούς πέραν ​​της λευκής φυλής (HPFS, NHS 1 και 2 NHS ), σημειώνοντας ότι η φυλή έχει μια προδιάθεση και στις δύο νόσους, στη νεφρολιθίαση (με λευκούς πληθυσμούς να είναι πιο επιρρεπείς στο να σχηματίζουν πέτρες σε σύγκριση με τους μαύρους και ισπανόφωνους πληθυσμούς) και στη στεφανιαία νόσο (με μεγαλύτερη συχνότητα μεταξύ των μαύρων πληθυσμών). Επίσης, από την ανάλυση έλλειπαν πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία των νεφρών, γεγονός που επίσης θα μπορούσε να είχε διαφοροποιήσει τα αποτελέσματα.

ΠΗΓΗ

Ferraro PM, Taylor EN, Eisner BH, et al. History of kidney stones and the risk of coronary heart disease. JAMA 2013; 310:408-415. DOI:10.1001/jama.2013.8780. Available at: http://jama.ama-assn.org/