10 Συμβουλές αναζωογόνησης

Το να κάνετε ένα διάλειμμα από τις καθημερινές σας υποχρεώσεις είναι απαραίτητο, όχι μόνο για την γαλήνη και την ηρεμία που προσφέρει, αλλά και για να κάνετε πράγματα για τον εαυτό σας. Αν προσπαθείτε να τελειώσετε όλες σας τις δουλειές και τις υποχρεώσεις που έχετε απέναντι στα αγαπημένα σας πρόσωπα, τότε ποτέ δεν θα βρείτε πραγματικό χρόνο για τον εαυτό σας. Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας και αναζωογονηθείτε.

Παρακάτω θα βρείτε 10 συμβουλές αναζωογόνησης

  1. Συστηματική σωματική άσκηση. Η τακτική, μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα σας δίνει ενέργεια που μειώνει το στρες, σας βοηθά να κρατάτε την αρτηριακή πίεση και την χοληστερόλη σε υγιή επίπεδα και σας βοηθά να διατηρήσετε ένα υγιές βάρους. Προσπαθήστε να διαθέτετε 30 λεπτά την ημέρα για σωματική δραστηριότητα, για τις περισσότερες, αν όχι όλες, τις ημέρες της εβδομάδας. Μπορείτε να το σπάσετε σε 10 - ή 15-λεπτά δραστηριότητας. Το περπάτημα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε.
  2. Τρώτε υγιεινά.  Τα υγιεινά γεύματα σας δίνουν περισσότερη ενέργεια, και κρατούν το μυαλό σας ¨ζωντανό¨ (πράγμα που βοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης), αλλά κυρίως η σωστή διατροφή συμβάλει στην πρόληψη άλλων προβλημάτων υγείας. Αν πρέπει να τρώτε ¨στο πόδι¨, προσπαθήστε να τρώτε υγιεινά σνακ.
  3. Βρείτε καθημερινά χρόνο για να ασχοληθείτε με κάτι που σας αρέσει. Μπορεί αυτό να είναι το διάβασμα, η μουσική, η χειροτεχνεία, το μαγείρεμα ή γενικά οτιδήποτε σας ευχαριστεί και σας κάνει να χαλαρώνετε.
  4. Διατηρήστε το χιούμορ στη ζωή σας. Το γέλιο είναι καλό φάρμακο. Αντιμετωπίστε δύσκολες καταστάσεις με χιούμορ, όταν είναι δυνατόν, παρακολουθήστε ένα ¨ελαφρύ¨ τηλεοπτικό πρόγραμμα ή μια κωμωδία. Βρείτε πράγματα που σας κάνουν να γελάτε και διασκεδάστε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Το γέλιο επιταχύνει τον καρδιακό ρυθμό, διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, ενεργοποιεί τους μυς, αυξάνει την πρόσληψη οξυγόνου και σας βοηθά να χαλαρώσετε. Εάν έχετε ξεχάσει πώς να γελάτε, προσπαθήστε να έχετε γύρω σας ανθρώπους που εξακολουθούν να γελούν. Το γέλιο είναι μεταδοτικό!
  5. Πάτε κάπου που να περνάτε καλά, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Αυτό μπορεί να είναι μια έξοδος και κάποιο εστιατόριο ή καφετέρια μαζί με φίλους ή συγγενικά σας πρόσωπα. Ακόμα μπορεί να είναι η συμμετοχή σε κάποιο σεμινάριο ή ομάδα. Και πιο απλά μπορεί να είναι μια βόλτα στο πάρκο ή στην αγορά.
  6. Αντιμετωπίστε την κατάθλιψη και το άγχος.  Αναγνωρίστε τα σημάδια και τα συμπτώματα και δράστε όσο είναι ακόμα στο αρχικό στάδιο. Εάν πιστεύετε ότι πάσχετε από κατάθλιψη, απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό. Μιλήστε για το πρόβλημά σας, βγάλτε το προς τα έξω και παραδεχτείτε το.
  7. Κρατήστε ισορροπία στο χρόνο που αφιερώνετε στη δουλειά και στην προσωπική σας ζωή. Εργαστείτε όταν χρειάζεται, αλλά βρείτε χρόνο και για τους φίλους και την οικογένειά σας. Έχουν ανάγκη την παρουσία σας. Εάν αφοσιωθείτε αποκλειστικά στην εργασία σας θα είναι πολύ πιο δύσκολο αργότερα να ξαναβρείτε την κοινωνικότητά σας.  Ζήστε τη ζωή σας.
  8. Πηγαίνετε στο γιατρό και τον οδοντίατρό σας για ένα check up. Φροντίστε τον εαυτό σας για να μείνετε υγιείς. Αν αρρωστήσετε δεν θα μπορείτε να έχετε την δραστηριότητα που θα θέλατε. Επισκεφτείτε τον ιατρό σας και σιγουρευτείτε ότι είσαστε υγιείς. 
  9. Να σκέφτεστε θετικά. Βρείτε χρόνο για να ¨καθαρίζετε¨ το μυαλό σας. Αποδεχτείτε τα όριά σας και αποφύγετε τις ενοχικές σκέψεις. Δώστε αξία στον εαυτό σας και συγχαρείτε τον για ότι καταφέρνει καθημερινά. Εάν νιώθετε θυμό ή ενοχές, δώστε χρόνο στον εαυτό σας να ξεκουραστεί και να αποφορτιστεί.
  10. Κρατήστε τις επαφές σας με τον έξω κόσμο, ακόμα και αν αυτό γίνετε με το τηλέφωνο ή με e-mail. Μην απομονώνεστε. Μιλήστε με τους φίλους σας για διάφορα θέματα που σας χαλαρώνουν και δεν θα είναι γύρω από τα προβλήματά σας. Σκεφτείτε πως θα ήταν η ζωή σας εάν δεν σας ενδιέφερε ή εάν δεν σας ένοιαζε τίποτα. Φροντίστε τις σχέσεις σας.

Αυτό το ξέρατε;

Ιατρικές μελέτες δείχνουν ότι το γέλιο αυξάνει τα επίπεδα των ενδορφινών, του σώματος. Το γέλιο μπορεί να ενισχύσει ακόμα και το ανοσοποιητικό σύστημα. Η θετική στάση στη ζωή και η αίσθηση του χιούμορ μπορεί να μειώσει το άγχος και  την κατάθλιψη, και γενικά να βοηθήσει το σώμα και το μυαλό σας να χαλαρώσουν. Όπως είπε ο Groucho Marx, "Ένας κλόουν είναι σαν την ασπιρίνη, μόνο που δρα δύο φορές πιο γρήγορα."