Ηλεκτρική ανάταξη για την κολπική μαρμαρυγή

Η ηλεκτρική ανάταξη είναι μια διαδικασία στην οποία χρησιμοποιείται ηλεκτρικό ρεύμα  για την επαναφορά του ρυθμού της καρδιάς στο κανονικό μοτίβο  της (φυσιολογικό φλεβοκομβικό ρυθμό). Το  χαμηλής τάσης ηλεκτρικό ρεύμα διέρχεται το σώμα μέσω ειδικών ηλεκτροδίων που  εφαρμόζονται στο θωρακικό τοίχωμα.

Η ηλεκτρική ανάταξη χρησιμοποιείται γενικά:

• Για τον τερματισμό της κολπικής μαρμαρυγής (μιας πολύ συχνής καρδιακής αρρυθμίας) που δεν έχει σταματήσει είτε από μόνη της ή μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια με αντιαρρυθμικά φάρμακα.
• Ως επείγουσα διαδικασία προκειμένου να διορθωθεί ένας απρόσφορα γρήγορος ρυθμός της καρδιάς που προκαλεί χαμηλή αρτηριακή πίεση, πόνο στο στήθος, ή καρδιακή ανεπάρκεια.

Πριν ανάταξη της κολπικής μαρμαρυγής δίνεται ένα φάρμακο για τον έλεγχο του πόνου και για την επίτευξη ηρεμίας στον ασθενή.

 


Τι να περιμένετε  μετά την θεραπεία

·         Μπορείτε να πάρετε αντιπηκτικά φάρμακα, όπως το Sintrom , για μερικές εβδομάδες πριν και λίγες εβδομάδες μετά την ανάταξη. Το πόσο καιρό θα παίρνετε αντιπηκτικά θα εξαρτηθεί από το πόσο καιρό είχατε κολπική μαρμαρυγή πριν από τη διαδικασία ανάταξης.

 

·         Μπορεί να μην χρειαστεί να παίρνετε αντιπηκτικά πριν από τη διαδικασία, αν έχετε ένα χαμηλό κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Για παράδειγμα, εάν πραγματοποιήθηκε έλεγχος με διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογράφημα και το οποίο έχει αποκλείσει την παρουσία θρόμβων αίματος στους κόλπους της καρδιάς , δεν θα χρειαστεί να πάρετε αντιπηκτικά πριν από τη διαδικασία. Αλλά θα πρέπει να πάρετε αντιπηκτικά για τουλάχιστον μερικές εβδομάδες μετά από επιτυχή ανάταξη, ακόμη και αν δεν παρατηρήθηκαν θρόμβοι.

 

·         Μπορεί επίσης να δοθούν πρόσθετα φάρμακα (αντιαρρυθμικά) πριν και μετά τη διαδικασία, για να μειωθεί ο κίνδυνος επανεμφάνισης-υποτροπής της αρρυθμίας. Ο κίνδυνος να εμφανίσετε και πάλι  κολπική μαρμαρυγή είναι μεγαλύτερος  εάν δεν χρησιμοποιηθούν αντιαρρυθμικά μετά την ανάταξη.

 

·         Μετά την ανάταξη, θα πρέπει να παρακολουθείστε από το θεράποντα ιατρό σας  για να διασφαλιστεί ότι διατηρείτε ένα φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό και δεν έχει υποτροπιάσει η αρρυθμία σας.

 


Ποια είναι η αποτελεσματικότητας της

Η επιτυχία της ηλεκτρική ανάταξη εξαρτάται από το πόσο καιρό είχατε κολπική μαρμαρυγή και τι είναι αυτό που την προκαλεί. Η ηλεκτρική ανάταξη είναι λιγότερο επιτυχής , αν είχατε κολπική μαρμαρυγή για περισσότερο από 1 έτος.

Μετά από αυτή τη θεραπεία, περίπου 9 στους 10 ανθρώπους θα ανακτήσουν ένα κανονικό καρδιακό ρυθμό αμέσως. Αλλά για πολλούς ανθρώπους, κολπική μαρμαρυγή αποδόσεις. Περίπου 3 έως 5 από τους 10 ασθενείς  εξακολουθούν να έχουν ένα φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό 1 χρόνο μετά την  ηλεκτρική ανάταξη. Ο κανονικός ρυθμός μπορεί να διαρκέσει λιγότερο από μία ημέρα ή για εβδομάδες ή μήνες. Εξαρτάται από άλλα προβλήματα υγείας σας.

Η διατήρηση του καρδιακού ρυθμού εντός των φυσιολογικών πλαισίων είναι πιο εξασφαλισμένη όταν η αιτία της αρρυθμίας σας δεν είναι κάποια καρδιακή πάθηση. Αλλά στους περισσότερους ανθρώπους, η  κολπική μαρμαρυγή προκαλείται από καρδιακή νόσο και είναι πολύ πιθανό να υποτροπιάσει.

Εάν η κολπική μαρμαρυγή υποτροπιάσει μπορείτε να υποβληθείτε και πάλι σε ηλεκτρική ανάταξη. Αλλά αν το πρόβλημα επανέρχεται γρήγορα (μέσα σε μια εβδομάδα ή λιγότερο), η εκ νέου προσπάθεια ηλεκτρικής ανάταξης  είναι λιγότερο πιθανό να σας βοηθήσει.

Επίσης αν πάρετε αντιαρρυθμικά φάρμακα, μπορεί να διατηρήσετε τον κανονικό καρδιακό ρυθμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.


Κίνδυνοι

Οι κίνδυνοι της διαδικασίας περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

·         Ένας θρόμβος αίματος μπορεί να αποσπασθεί από την καρδιά και, ακολουθώντας τη ροή του αίματος, νε μεταφερθεί και να φράξει ένα αγγείο του εγκεφάλου (ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο). Ο γιατρός σας θα προσπαθήσει να μειώσει τον κίνδυνο αυτό, χρησιμοποιώντας αντιπηκτικά ή άλλα μέτρα.

 

·         Η διαδικασία μπορεί να μην είναι επιτυχής. Μπορεί να χρειαστούν πρόσθετες προσπάθειες ανάταξης ή άλλη θεραπεία.

 

·         Τα αντιαρρυθμικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται πριν και μετά την ανάταξη ή ακόμη και η ίδια η ανάταξη μπορεί να προκαλέσει μια απειλητική για τη ζωή καρδιακή αρρυθμία.

 

·         Μπορείτε να έχετε μια αντίδραση στο ηρεμιστικό που δίνεται  πριν από τη διαδικασία. Επιβλαβές αντιδράσεις είναι σπάνιες.

 

·         Μπορείτε να πάρετε μια μικρή περιοχή εγκαύματος στο δέρμα σας, στην περιοχή όπου τοποθετούνται τα ηλεκτρόδια .

 

 


Τι θα πρέπει να θυμάστε

Η ανάταξη μπορεί να είναι λιγότερο επιτυχής  ή και δεν συνιστάται αν:

• Είχατε κολπική μαρμαρυγή για περισσότερο από ένα χρόνο.

• έχετε σημαντικά προβλήματα με κάποια καρδιακή βαλβίδα.

• Έχετε μια διογκωμένη καρδιά, ως αποτέλεσμα της καρδιακής ανεπάρκειας ή καρδιομυοπάθειας.

• Έχετε  πολλαπλές υποτροπές της κολπικής μαρμαρυγής.

Η ανάταξη είναι πιο πιθανό να είναι επιτυχής εάν:

• Η κολπική μαρμαρυγή είναι παρούσα για λιγότερο από ένα χρόνο.

• Αυτό είναι το πρώτο σας επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής.

• Είστε νέοι.

• Χρησιμοποιούνται αντιαρρυθμικά φάρμακα σε συνδυασμό με την ηλεκτρική ανάταξη.