Η διενέργεια καρδιοπνευμονική αναζωογόνησης μόνο με καρδιακές μαλάξεις (Hands-Only CPR)

Θυμηθείτε τη ντίσκο μουσική. Μπορείτε να βοηθήσετε να σωθεί μια ζωή, αν το κάνετε. Αν δείτε έναν έφηβο ή ενήλικα σε κατάρρευση, καλέστε το 166 και πιέστε σκληρά και γρήγορα στο κέντρο του θώρακα με το ρυθμό του κλασικού τραγουδιού disco των Bee Gees “Stayin’ Alive”. Η διενέργεια καρδιοπνευμονική αναζωογόνησης με καρδιακές μαλάξεις μόνο (Hands-Only CPR) στο ρυθμό του συγκεκριμένου τραγουδιού, μπορεί να διπλασιάσει ή να τριπλασιάσει τις πιθανότητες επιβίωσης ενός ατόμου που έχει υποστεί καρδιακή ανακοπή.

 

Γιατί να μάθετε καρδιοπνευμονική αναζωογόνησης μόνο με καρδιακές μαλάξεις (Hands-Only CPR)

Η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή είναι μια από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου. Σχεδόν 400.000 καρδιακές ανακοπές εκτός νοσοκομείου συμβαίνουν κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

  • Όταν ένας έφηβος ή ενήλικας έχει υποστεί μια ξαφνική καρδιακή ανακοπή, η επιβίωση εξαρτάται από το υποβληθεί άμεσα σε καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση από κάποιον που βρίσκεται κοντά.

  • Δυστυχώς, το 89% των ανθρώπων που έχουν υποστεί καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου πεθαίνουν επειδή δεν λαμβάνουν άμεση CPR από κάποιον που βρίσκεται στη σκηνή

  • Οι περισσότεροι Αμερικανοί (70 %) αισθάνονται ανήμποροι να δράσουν κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής έκτακτης ανάγκης, επειδή δεν ξέρουν πώς να εφαρμόσουν την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση -CPR ή φοβούνται μήπως πληγώσουν το θύμα.

Κάντε τη διαφορά για κάποιον που αγαπάτε

Εάν χρειαστεί να κάνετε καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, πιθανότατα θα προσπαθείτε να σώσετε τη ζωή του κάποιου που αγαπάτε: παιδί, σύζυγος, γονέας ή ένας φίλος.

  • Το 80% των αιφνίδιων καρδιακών ανακοπών συμβαίνουν σε ιδιωτικούς χώρους ή στις οικίες των θυμάτων.

  • Δυστυχώς, μόνο το 41% των ανθρώπων που βιώνουν μια καρδιακή ανακοπή στο σπίτι, στη δουλειά ή δημόσιους χώρους θα πάρουν την άμεση βοήθεια που χρειάζονται, πριν να φτάσει η επείγουσα βοήθεια.

  • Η διενέργεια καρδιοπνευμονική αναζωογόνησης μόνο με καρδιακές μαλάξεις έχει αποδειχθεί ότι είναι εξίσου αποτελεσματική με τη συμβατική καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση για την αιφνίδια καρδιακή ανακοπή στο σπίτι, στην εργασία ή σε δημόσιους χώρους στο δημόσιο. Μπορεί να διπλασιαστεί ή ακόμα και τριπλασιαστεί η πιθανότητα επιβίωσης ενός θύματος καρδιακής ανακοπής.

Η διενέργεια καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης μόνο με καρδιακές μαλάξεις (Hands-OnlyTM CPR)

Η διενέργεια καρδιοπνευμονική αναζωογόνησης μόνο με καρδιακές μαλάξεις έχει μόνο δύο απλά βήματα. Εάν δείτε έναν έφηβο ή ενήλικα με ξαφνική κατάρρευση:

  1. Καλέστε το 166

  2. Σπρώξτε με δύναμη και γρήγορα στο κέντρο του στήθους στο ρυθμό του disco τραγουδιού "Stayin΄Alive".

Σύμφωνα με το American Heart Association, οι άνθρωποι αισθάνονται πιο σίγουροι για την εκτέλεση καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης μόνο με καρδιακές μαλάξεις και είναι πιο πιθανό να θυμούνται το σωστό ρυθμό όταν εκπαιδευτούν στο ρυθμό της του συγκεκριμένου τραγουδιού. Το "Stayin 'Alive" αντιστοιχεί σε περίπου 100 χτύπους ανά λεπτό, η οποία και πρέπει να είναι η συχνότητα των συμπιέσεων στο στήθος.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ΑΗΑ συστήνει ακόμα καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση με συμπιέσεις και αναπνοές για τα βρέφη και τα παιδιά καθώς και τα θύματα από πνιγμό, υπερβολική δόση ναρκωτικών, ή σε ανθρώπους που καταρρέουν εξαιτίας αναπνευστικών προβλημάτων.

Μάθετε πώς να σώσετε μια ζωή. Παρακολουθήστε το βίντεο 60 δευτερολέπτων. Μοιραστείτε το με τους σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή σας