Κάπνισμα και Στοματική Υγιεινή

Το κάπνισμα οδηγεί σε προβλήματα στοματικής υγιεινής, όπως:

            -  Κακή αναπνοή

-  Αποχρωματισμός των δοντιών

-  Φλεγμονή των σιελογόνων αδένων

-  Η αυξημένη συσσώρευση πλάκας και πέτρας στα δόντια

-  Αυξημένη απώλεια του οστού της γνάθου

-  Αυξημένος κίνδυνος λευκοπλακίας και  λευκών κηλίδων  στο εσωτερικό του στόματος

-  Αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης ουλίτιδας  (η κύρια αιτία απώλειας δοντιών)

-  Καθυστέρηση στη διαδικασία επούλωσης μετά από εξαγωγή οδόντων, περιοδοντική θεραπεία, ή  χειρουργική επέμβαση του στόματος

-  Χαμηλότερο ποσοστό επιτυχίας σε  οδοντιατρικές επεμβάσεις τοποθέτησης εμφυτευμάτων

-  Αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του στόματος

Έντεκα χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος , η πιθανότητα των πρώην καπνιστών  να έχουν περιοδοντική  νόσο,  δεν ήταν  διαφορετική  από τους ανθρώπους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

Ακόμη και η μείωση του αριθμού των τσιγάρων φαίνεται να βοηθάει σε θέματα στοματικής υγιεινής . Σε μια μελέτη διαπιστώθηκε  ότι οι καπνιστές που μείωσαν τη συνήθεια του καπνίσματος τους σε λιγότερο από μισό πακέτο την ημέρα,  είχαν μόνο τρεις φορές περισσότερο τον κίνδυνο ανάπτυξης ουλίτιδας  σε σύγκριση με τους μη καπνιστές, και η οποία ήταν  ήταν σημαντικά χαμηλότερη από τον  έξι φορές υψηλότερο κίνδυνο  σε όσους κάπνιζαν περισσότερο από ενάμιση πακέτο την ημέρα.

Περίπου το 90% των ατόμων με καρκίνο του στόματος, των χειλιών, της γλώσσας, και του φάρυγγα ήταν καπνιστές. Ο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου εξαρτάται από τα χρόνια και τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζει κάποιος. Οι καπνιστές έχουν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες από τους μη καπνιστές να αναπτύξουν αυτές τις μορφές καρκίνου.

Περίπου το 37% των ασθενών οι οποίοι συνεχίζουν να καπνίζουν  μετά από μία θεραπεία του καρκίνου τους,  θα αναπτύξουν δεύτερο καρκίνο του στόματος, των χειλιών, της γλώσσας, και του φάρυγγα, σε σύγκριση με μόνο το 6% των ατόμων που διακόπτουν το κάπνισμα.

Πώς το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση ουλίτιδας;

Το κάπνισμα και άλλα προϊόντα καπνού μπορεί να οδηγήσουν  στην ασθένεια των ούλων επηρεάζοντας την πρόσφυση των οστών και των μαλακών ιστών στα δόντια σας. Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται ότι το κάπνισμα παρεμβαίνει στην κανονική λειτουργία των κυττάρων των ιστών των ούλων. Αυτή η παρεμβολή καθιστά τους καπνιστές πιο επιρρεπείς  σε λοιμώξεις, όπως η περιοδοντική νόσος, και επίσης φαίνεται ότι προκαλεί μείωση της ροής  του αίματος στα ούλα και  η οποία με τη σειρά της μπορεί να επηρεάσει την επούλωση του τραύματος.

Το κάπνισμα πίπας ή πούρου προκαλούν οδοντικά προβλήματα;

Ναι, όπως τα τσιγάρα έτσι και η  πίπα και τα πούρα μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα στοματικής υγείας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μεγάλης μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Journalof η American Dental Association, με 23 έτη παρακολούθησης, οι  καπνιστές πούρων εμφάνισαν απώλεια των δοντιών και φατνιακής οστικής απώλειας σε παρόμοια συχνότητα με τους καπνιστές τσιγάρων  . Οι καπνιστές πίπας έχουν επίσης ένα παρόμοιο κίνδυνο απώλειας των δοντιών. Πέρα από αυτούς τους κινδύνους, οι καπνιστές πίπας και πούρων εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου  του φάρυγγα και του στόματος - ακόμη και αν δεν εισπνέουν τον καπνό - και άλλες  συνέπειες στη στοματική υγεία όπως  κακή αναπνοή, λεκιασμένα δόντια, και αυξημένο κίνδυνο περιοδοντικής νόσου.