Είστε πιθανοί υποψήφιοι για μελλοντική εμφάνιση υπέρτασης;

Αν ναι, θα είναι ακόμη πιο σημαντικό για σας να διαχειριστείτε τον τρόπο ζωής σας και υιοθετήσετε υγιεινές συνήθειες . Έχει αποδειχθεί ότι διάφοροι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης και κατά συνέπεια τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και νεφρική νόσο.

 

Οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη υψηλής αρτηριακής πίεσης, που ονομάζεται επίσης υπέρταση, είναι:

1. Οικογενειακό ιστορικό

Εάν οι γονείς  ή στενοί σας συγγενείς είχαν υπέρταση τότε είναι πιθανό να εμφανίσετε και εσείς στο μέλλον. Μπορεί επίσης να μεταφερθεί  αυτός ο παράγοντας κινδύνου και στα παιδιά σας.  Γι 'αυτό είναι σημαντικό για τα παιδιά καθώς και για  τους ενήλικες να έχουν τακτικό έλεγχο της αρτηριακής τους πίεσης.

Δεν μπορείτε να ελέγξετε την κληρονομικότητα, αλλά μπορείτε να λάβετε μέτρα για αποτρέψετε η να καθυστερήσετε την εμφάνιση υπέρτασης. Η επιλογή ενός υγιεινού τρόπου ζωής έχει επιτρέψει σε πολλούς ανθρώπους με ισχυρό οικογενειακό ιστορικό υπέρτασης να αποφύγουν οι ίδιοι την εμφάνιση της  . Μάθετε για τις αλλαγές στον τρόπο  ζωής που μπορείτε και πρέπει να κάνετε για την πρόληψη της υπέρτασης.


2. Προχωρημένη ηλικία

 

Καθώς μεγαλώνουμε, έχουμε  όλο και  μεγαλύτερο κίνδυνο για εκδήλωση υψηλής αρτηριακής πίεσης  και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα  αγγεία μας  χάνουν την ελαστικότητα τους  και αυτό μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της πίεσης του αίματος 

 

 

 


3. Συσχέτιση με το φύλο

Ένα υψηλότερο ποσοστό  ανδρών έχει υπέρταση σε σύγκριση με τις γυναίκες μέχρι την ηλικία των 45 ετών. Από τις ηλικίες 45 έως 54 και 55 έως 64, τα ποσοστά των ανδρών και των γυναικών με υπέρταση είναι παρόμοια. Μετά από αυτή την ηλικία, ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό  γυναικών  έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση σε σχέση με τους  άνδρες.


4. Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας

Η σωματική δραστηριότητα είναι πολλές θετικές επιδράσεις για το καρδιαγγειακό σύστημα. Η καθιστική ζωή αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης υπέρτασης, καρδιακών παθήσεων  και εγκεφαλικού  επεισοδίου. Η σωματική αδράνεια οδηγεί γρηγορότερα και ευκολότερα στην παχυσαρκία. Χαρίστε στον εαυτό σας ένα δώρο υγείας με την τακτική, μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα .


5. Κακή διατροφή, ειδικά η μεγάλη κατανάλωση αλατιού

Για τη φροντίδα του σώματος μας  χρειαζόμαστε μια καλή διατροφή από διάφορες πηγές τροφίμων. Μια διατροφή που είναι πλούσια σε θερμίδες,  λίπη και σάκχαρα και χαμηλής περιεκτικότητας σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά συμβάλλει άμεσα στην κακή υγεία και οδηγεί γρήγορα στην παχυσαρκία.

 

Η μεγάλη κατανάλωση αλατιού τουλάχιστον σε ορισμένα άτομα  (salt sensitive) μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης , σε κατακράτηση υγρών και να γίνει επιζήμια για τον οργανισμό.

 

 

Οι υγιεινές διατροφικέ επιλογές μπορεί  μειώσουν πραγματικά την αρτηριακή πίεση


6. Αυξημένο βάρος - παχυσαρκία

Το υπερβολικό βάρος αυξάνει τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε υπέρταση . Αν ο δείκτης μάζας σώματος (ΒΜΙ)είναι  μεταξύ 25 και 30 τότε είστε υπέρβαροι. Αν ο δείκτης μάζας σώματος είναι πάνω από 30 τότε θεωρείστε παχύσαρκοι.

Πάνω από τα δύο τρίτα (67,3%) των ενηλίκων στις ΗΠΑ είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι (πάνω από 149 εκατομμύρια ενήλικες). Σχεδόν ένα στα τρία παιδιά  στις ΗΠΑ (31.7%, περίπου 23.500.000),ηλικίας 2 έως 19 ετών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Το υπερβολικό βάρος αυξάνει την αρτηριακή πίεση , αυξάνει τα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα, και μειώνει την HDL (καλή) χοληστερόλη. Επίσης μπορεί  αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη.

Η απώλεια μόλις 5 ως 10 κιλών  μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου.

Οι περισσότεροι άνθρωποι για να μειώσουν το βάρος τους κατά ένα κιλό την βδομάδα, θα πρέπει να αφαιρέσουν  περίπου 500 θερμίδες την ημέρα από τη διατροφή τους.

 


7. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Η μεγάλη και τακτική χρήση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση δραματικά. Μπορεί επίσης να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια, να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο και σε εμφάνιση  αρρυθμιών. Η υπερβολική χρήση αλκοόλ μπορεί να συμβάλει στην αύξηση των τριγλυκεριδίων , στην εμφάνιση καρκίνου και άλλων ασθενειών, στην  παχυσαρκία, τον αλκοολισμό, αυτοκτονία και ατυχήματα. 

 

Αν πίνετε αλκοόλ, κάντε το με μέτρο.

Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ σε όχι περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες.

 

 


Πιθανοί παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση υπέρτασης

1. Στρες

Όταν βρεθείτε σε μια κατάσταση στρες μπορεί να αυξηθεί προσωρινά η αρτηριακή σας πίεση ωστόσο δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για τον αν το άγχος προκαλεί την εμφάνιση υπέρτασης.

Ορισμένοι επιστήμονες έχουν επισημάνει μια σχέση μεταξύ του κινδύνου εμφάνισης  στεφανιαίας νόσου και του  άγχους στη ζωή ενός ατόμου, τις συμπεριφορές υγείας και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

 

 

Το πώς διαχειρίζεται ένα άτομο το άγχος επηρεάζει άλλους, τεκμηριωμένους παράγοντες κινδύνου για υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιακή νόσο.  Για παράδειγμα, οι άνθρωποι κάτω από την επίδραση άγχους μπορεί να τρώνε περισσότερο ή έχουν λιγότερο υγιεινή διατροφή, να αποφεύγουν την άσκηση και να πίνουν ή να καπνίζουν

 

 

2. Το κάπνισμα

 

Το κάπνισμα αυξάνει προσωρινά την πίεση του αίματος και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αγγειακών παθήσεων.

Η χρήση του καπνού έχει καταστροφικές συνέπειες  για την υγεία σας, ειδικά αν είστε ήδη σε κίνδυνο για εμφάνιση υπέρτασης.

Το παθητικό κάπνισμα( έκθεση στον καπνό των άλλων ανθρώπων )  αυξάνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων και στους μη καπνιστές

 

 

3. Σύνδρομο απνοιών στον ύπνο

Περίπου 12 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από σύνδρομο απνοιών στον ύπνο. Η υπνική άπνοια είναι μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή διαταραχή του ύπνου κατά την οποία συμπιέζονται οι ιστοί στο λαιμό και  μπλοκάρονται οι αεροφόρες οδοί.

Οι άπνοιες στον ύπνο προκαλούν έντονη κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας , μπορεί να καταστήσουν δύσκολη την εκτέλεση πράξεων  που απαιτούν εγρήγορση  και να θέσουν  σε κίνδυνο την ασφάλεια  των ατόμων αυτών.

 Επίσης αποτελούν παράγοντα κινδύνου για υψηλή πίεση αίματος, καρδιακή ανεπάρκεια, διαβήτη και εγκεφαλικό επεισόδιο.

 

Σε 5-10 τοις εκατό των περιπτώσεων η υψηλής πίεσης του αίματος προκαλείται από ένα προϋπάρχον πρόβλημα. Αυτό το είδος της αυξημένης αρτηριακής πίεσης ονομάζεται δευτεροπαθής υπέρταση.

Μόλις η αιτία της δευτεροπαθούς υπέρτασης διορθωθεί, η αρτηριακή πίεση επιστρέφει συνήθως στο φυσιολογικό. Για τα άτομα με υπέρταση, η  φυσική εξέταση και κάποιες εξετάσεις ,  μπορούν να βοηθήσουν το γιατρό σας να καθορίσει εάν η υψηλή αρτηριακή σας πίεση είναι δευτεροπαθούς αιτιολογίας.