Ακόμη και λίγη άσκηση είναι καλύτερη από το τίποτα , το περισσότερο όμως είναι ακόμη πιο ωφέλιμο

Παλιότερες μελέτες διαχώριζαν τους συμμετέχοντες σε αυτούς που ήταν σωματικά δραστήριοι και σε αυτούς με καθιστική ζωή ομάδες. Πιο πρόσφατες μελέτες άρχισαν να μελετούν το κατά πόσο η διάρκεια της σωματικής άσκησης σχετίζεται με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Σύμφωνα με μια ποσοτική αξιολόγηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, ακόμη και η μικρής διάρκειας φυσική δραστηριότητα συμβάλλει στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, και το όφελος αυτό αυξάνεται προοδευτικά καθώς αυξάνεται η χρονική διάρκεια και η ένταση της άσκησης.

 

Στην μετα-ανάλυση τους , οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερες από 3.000 μελέτες της σωματικής δραστηριότητας και των καρδιακών παθήσεων, και συμπεριέλαβαν τελικά  το  33%  από αυτές  στην ανάλυσή τους. Μεταξύ αυτών, εννέα μελέτες που εκτίμησαν τη σωματική δραστηριότητα ποσοτικά.

·         Οι άνθρωποι που κάνουν  150 λεπτά άσκηση μέτριας έντασης την εβδομάδα στον ελεύθερο χρόνο τους μείωσαν  14% τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου σε σύγκριση με εκείνους που δεν ανέφεραν  άσκηση ή οποιαδήποτε άλλη  σωματική δραστηριότητα.

·         Επίσης υπήρχε προοδευτική μείωση στο σχετικό κίνδυνο στεφανιαίας νόσου σε υψηλότερα επίπεδα σωματικής  δραστηριότητας

·         Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακόμα και τα άτομα που ήταν κάτω από το στόχο των 150 λεπτών, είχαν τελικά χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου από εκείνους που δεν είχαν καμία δραστηριότητα.

Ακόμη και λίγη άσκηση είναι ωφέλιμη ωστόσο τα 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα είναι  ιδιαίτερα σημαντικά, ενώ τα 300 λεπτά την εβδομάδα θα έχουν ακόμη περισσότερα οφέλη