Πρόληψη και θεραπεία της υψηλής χοληστερόλης

Η μεγάλη συγκέντρωση χοληστερόλης στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε  καρδιαγγειακή νόσο. Η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την 1η αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σχεδόν 2200 Αμερικανοί χάνουν τη ζωή τους κάθε μέρα εξαιτίας της νόσου ( 1 θάνατος ανά 39 δευτερόλεπτα). Το καλό είναι ότι μειώνοντας τη χοληστερόλη σας μειώνετε και τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο. Αντιμετωπίστε τη χοληστερόλη με υπευθυνότητα. Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες του γιατρού σας είτε όσον αφορά τη φαρμακευτική σας αγωγή, είτε όσον αφορά τη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας.

Αλλάξτε τον τρόπο ζωής σας.

Η διατροφή, το βάρος, η σωματική δραστηριότητα και το κάπνισμα αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Για τη μείωση της  χοληστερόλης στο αίμα συνιστάται:

 

  • Διατροφή ¨φιλική¨ προς την καρδιά σας
  • Συστηματική σωματική δραστηριότητα
  • Αποφυγή του καπνίσματος

 

Να ξέρετε τι τρώτε

 

Γνωρίζοντας ποια λίπη αυξάνουν την LDL χοληστερόλη και ποια όχι, αποτελεί το  πρώτο βήμα για να μειώστε τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο.

 


Μαγειρεύετε με λιγότερα λιπαρά

Δεν είναι δύσκολο να εντάξετε στη μαγειρική σας συνταγές με χαμηλά κορεσμένα λιπαρά. Εάν ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα διατροφής με χαμηλά λιπαρά θα μπορείτε εύκολα να ελέγχετε τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και αυτομάτως  μειώνετε και τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιαγγειακή νόσο.

 


Κατανοήστε το ρόλο της φαρμακευτικής αγωγής

Για μερικά άτομα οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν αρκούν στο να μπορέσουν να ελέγξουν τα επίπεδα  της χοληστερόλης τους. Είναι πιθανό ο γιατρός σας να σας  προτείνει να ακολουθήσετε μια φαρμακευτική αγωγή.

 

Ενημερωθείτε για:

 

  • Τους τύπους φαρμάκων που μειώνουν την χοληστερόλη
  • Τον τρόπο λήψης των φαρμάκων

 


Αποφύγετε κάποιες κοινές παρανοήσεις

Υπάρχει μια λίστα με το ποιοι είναι οι μύθοι και ποια η πραγματικότητα σχετικά με τη χοληστερόλη.

 


Συνεργαστείτε με τον γιατρό σας.

Χρειάζεται συνεργασία για τον σχεδιασμό και την τήρηση ενός πετυχημένου  προγράμματος σχετικά με την έλεγχο της χοληστερόλης. Τόσο εσείς όσο και ο γιατρός σας  έχετε την ευθύνη για την βελτίωση και την διατήρηση της υγείας σας.

 

Μιλήστε ξεκάθαρα στον γιατρό σας για την κατάσταση της υγείας σας και τα επίπεδα της χοληστερόλης σας και βεβαιωθείτε ότι έχετε καταλάβει ακριβώς τις οδηγίες που σας έδωσε.

 

Ακολουθήστε προσεκτικά τη φαρμακευτική αγωγή που σας σύστησε, καθώς δεν θα έχετε θετικά αποτελέσματα εάν δεν λαμβάνετε τα φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες του. Τέλος μη διστάσετε στο να αλλάξετε τον τρόπο ζωής και διατροφής σας, το αποτέλεσμα θα είναι προς όφελός σας.