Καλή χοληστερόλη εναντίον κακής χοληστερόλης

Η χοληστερόλη δεν μπορεί να διαλυθεί στο αίμα. Πρέπει να μεταφέρεται από και προς τα κύτταρα από κάποιους μεταφορείς που ονομάζονται λιποπρωτεΐνες. Η χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη ή αλλιώς LDL, είναι γνωστή ως η ‘‘κακή’’ χοληστερόλη. Η υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη ή αλλιώς HDL, είναι γνωστή ως η ‘‘καλή’’ χοληστερόλη. Αυτοί οι δύο τύποι λιπιδίων, μαζί με τα τριγλυκερίδια  και την  Lp(a)  χοληστερόλη συνθέτουν την συνολική χοληστερόλη, η οποία μπορεί να προσδιοριστεί με μια εξέταση αίματος.


LDL ‘‘κακή’’ χοληστερόλη
Όταν κυκλοφορεί στο αίμα πολλή κακή χοληστερόλη, μπορεί σιγά - σιγά να συσσωρευτεί στα εσωτερικά τοιχώματα των αγγείων που τροφοδοτούν την καρδιά και τον εγκέφαλο και μαζί με άλλες ουσίες να δημιουργήσει μια αθηρωματική πλάκα. Αυτή η πλάκα περιορίζει τον αυλό των αρτηριών και μειώνει την ελαστικότητα τους.
Αυτή η κατάσταση ονομάζεται αθηροσλήρωση. Σε περίπτωση που κάποιος θρόμβος αποφράξει στην στενή από την αθηρωματική πλάκα αρτηρία, τότε προκαλείται καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

HDL ‘‘καλή’’ χοληστερόλη
Περίπου το ένα τέταρτο με ένα τρίτο της χοληστερόλης στο αίμα, μεταφέρεται από υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (HDL). Η HDL χοληστερόλη είναι γνωστή ως καλή χοληστερόλη επειδή όταν αυτή βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα φαίνεται να μειώνεται ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή. Αντίθετα όταν η HDL βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα (κάτω από 40 mg / dL για τους άνδρες και κάτω από 50 mg / dL για τις γυναίκες) υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για στεφανιαία νόσο. Κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι η HDL έχει την τάση να απομακρύνει την χοληστερόλη από τις αρτηρίες και να την μεταφέρει πίσω στο ήπαρ, ενώ άλλοι ειδικοί πιστεύουν ότι απομαρύνει την περίσσεια της χοληστερόλης από τις πλάκες των αρτηριών και επιβραδύνει την συσσώρευσή της.

Τριγλυκερίδια
Τα τριγλυκερίδια είναι μια μορφή λίπους που αναπτύσσεται μέσα στο σώμα. Τα αυξημένα τριγλυκερίδια μπορεί να οφείλονται στο αυξημένο βάρος και την παχυσαρκία, την καθιστική ζωή, το κάπνισμα, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και σε διατροφή πολύ υψηλή σε υδατάνθρακες.

Τα άτομα με πολύ υψηλά τριγλυκερίδια συνήθως έχουν και υψηλή χοληστερόλη, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής LDL και χαμηλής HDL. Επίσης πολλά άτομα με στεφανιαία νόσο ή διαβήτη, ή και τα δύο μαζί τείνουν να έχουν υψηλά τριγλυκερίδια.

Lp(a) χοληστερόλη
Η Lp(a) είναι μια γενετική παραλλαγή της LDL χοληστερόλης. Τα υψηλά επίπεδα της Lp(a) αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για πρόωρη ανάπτυξη και εναπόθεση λιπιδίων στις αρτηρίες. Η δράση της Lp(a) δεν είναι πλήρως κατανοητή, όμως είναι πιθανό να αλληλεπιδρά με άλλες ουσίες, οι οποίες βρίσκονται στις αρτηρίες, και να συμβάλλουν στην εναπόθεση του λίπους σε αυτές.