Οι φυτικές ίνες προστατεύουν από εγκεφαλικό επεισόδιο

Τρώγοντας περισσότερες φυτικές ίνες, μειώνεται ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με νέα μετα-ανάλυση σχετικής έρευνας

.

¨Διαπιστώσαμε ότι προσθέτοντας σε μια ισορροπημένη διατροφή 7γρ. φυτικών ινών την ημέρα, ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο μειώθηκε 7%¨, δήλωσε σε συνέντευξή της η Dr Victoria J Burley (University of Leeds, UK). Τα άτομα με εγκεφαλικό επεισόδιο παγκοσμίως είναι πάρα πολλά, κι ενώ το 7% μπορεί να ακούγεται σαν μία μικρή μείωση κινδύνου, στην πραγματικότητα αντιστοιχεί σε πολλές χιλιάδες άτομα.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στις 28 Μαρτίου 2013 στο Stroke.

Οι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση παραγόντων κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως αρτηριακή υπέρταση και αυξημένη LDL χοληστερόλη.

Η Dr Victoria J Burley και οι συνεργάτες της ανέλυσαν οκτώ σχετικές μελέτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη, την Αυστραλία και την Ιαπωνία, οι οποίες δημοσιεύτηκαν από το 1990 έως και το 2012, και συμπεριλαμβάνανε 200.000 άτομα. Τα follow up κυμαίνονταν από τα οκτώ έως τα δεκαεννιά χρόνια, και βρέθηκαν 95 περιστατικά με θάνατο από εγκεφαλικό επεισόδιο και 2781 εγκεφαλικά επεισόδια.

Η συνολική διαιτητική πρόσληψη φυτικών ινών σχετίστηκε αντίστροφα με τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο (αιμορραγικό και ισχαιμικό). Ο σχετικός κίνδυνος (RR) ανά 7γρ/τη μέρα αυξανόταν κατά 0,93(95% CI 0.88-0.98), με περιορισμό κάποια στοιχεία ετερογένειας μεταξύ των ερευνών.

Τέσσερεις έρευνες ανέφεραν κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Η προστασία με τη δράση της συνολικής διαιτητικής πρόσληψης των φυτικών ινών ήταν εμφανής στις Γιαπωνέζες (RR 0.73; 95% CI 0.55-0.97) και τους Σουηδούς (RR 0.69; 95% CI 0.49-0.96). Στην έρευνα του Nurses' Health Study η εκτίμηση κινδύνου ήταν <1, αλλά το διάστημα εμπιστοσύνης ήταν ευρύ (RR 0.78; 95% CI 0.56-1.09), πράγμα που αντανακλά την αβεβαιότητα για το ρόλο και τη σημασία των φυτικών ινών σε αυτή την έρευνα. Η σχέση των φυτικών ινών με την μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο δεν φάνηκε να ισχύει για τους καπνιστές.

Σε τρεις μελέτες γίνεται αναφορά για αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, όμως μόνο στη μία υπήρχαν στοιχεία για προστασία από τη διαιτητική πρόσληψη των φυτικών ινών και στην έρευνα αυτή συμμετείχαν γυναίκες από την Ιαπωνία.

Η σχέση φυτικών ινών και κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο φαίνεται να είναι γραμμική, καθώς ακόμα και μικρή αύξηση πρόσληψης φυτικών ινών, μπορεί να έχει επίδραση στον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο μακροπρόθεσμα. Οι περισσότεροι πληθυσμοί σε χώρες με υψηλό οικονομικό και βιοτικό επίπεδο, όπως οι ΗΠΑ, δεν καταναλώνουν αρκετά τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και οι γιατροί θα πρέπει να ενθαρρύνουν στους ασθενείς τους να ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, ξυρούς καρπούς και σπόρους.

Η κατευθυντήρια γραμμή για πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να έχει και άλλα οφέλη για την υγεία, όπως η καλή υγεία του πεπτικού συστήματος, η μείωση της χοληστερόλης στο αίμα και οι μικρές αυξομειώσεις της γλυκόζης στο αίμα.

Πηγή:

http://www.theheart.org/article/1526195.do