Είναι δυνατόν να είστε υπέρβαροι γιατί έχετε αργό μεταβολισμό;

Μάλλον όχι. Υπάρχει όντως αργός μεταβολισμός αλλά η κατάσταση αυτή σπανίως σχετίζεται με το γεγονός ότι είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι - συνήθως είναι το αυξημένο βάρος είναι θέμα διατροφής και άσκησης.

Μεταβολισμός είναι η διαδικασία με την οποία το σώμα σας μετατρέπει ό, τι τρώτε και πίνετε σε ενέργεια. Ακόμα και όταν είστε σε κατάσταση ηρεμίας, το σώμα σας χρειάζεται ενέργεια για λειτουργίες όπως η αναπνοή, η κυκλοφορία του αίματος και η επισκευή των κυττάρων. Ο αριθμός των θερμίδων που το σώμα σας χρησιμοποιεί για αυτές τις βασικές λειτουργίες που είναι γνωστό ως βασικός μεταβολικός ρυθμός (Βasal Μetabolic Rate- BMR). Οι ενεργειακές ανάγκες για τις βασικές λειτουργίες του σώματός σας μένουναρκετά σταθερές  και δεν αλλάζουν εύκολα. Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός ευθύνεται για περίπου 60 με 75 τοις εκατό των θερμίδων που καίτε κάθε μέρα.

Διάφοροι παράγοντες καθορίζουν τον  βασικό μεταβολικό ρυθμό σας:

Το μέγεθος και η σύσταση του σώματος . Αν ζυγίζετε περισσότερο ή έχετε περισσότερη μυϊκή μάζα, θα κάψετε περισσότερες θερμίδες, ακόμα και σε κατάσταση ηρεμίας. Έτσι, τα υπέρβαρα άτομα είναι πιο πιθανό να έχουν γρηγορότερο μεταβολικό ρυθμό - δεν είναι πιο αργό.

Το φύλο. Εάν είστε άνδρας, έχετε πιθανώς λιγότερο σωματικό λίπος και περισσότερη μυϊκή μάζα από ό, τι έχει μια γυναίκα της ίδιας ηλικίας, έτσι ώστε να καίτε  περισσότερες θερμίδες.

Η ηλικία. Δεδομένου ότι όσο γερνάτε, η μυϊκή μάζα σας μειώνεται , γεγονός το οποίο επιβραδύνει το ρυθμό με τον οποίο μπορείτε να κάψετε θερμίδες.

Εκτός από βασικό μεταβολικό ρυθμό σας, δύο άλλοι παράγοντες που καθορίζουν πόσες θερμίδες καίει το σώμα σας κάθε μέρα:

  • Η επεξεργασία τροφίμων (θερμογένεση).  Η αφομοίωση, απορρόφηση, μεταφορά και  αποθήκευση των τροφίμων που καταναλώνετε απαιτούν επίσης θερμίδες. Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 10 τοις εκατό των θερμίδων που χρησιμοποιούνται κάθε ημέρα. Για το μεγαλύτερο μέρος, η απαίτηση της ενέργειας του σώματός σας για να επεξεργάζεται την τροφή παραμένει σχετικά σταθερή και δεν αλλάζει εύκολα.
  • Η σωματική δραστηριότητα. Η σωματική δραστηριότητα και η άσκηση ευθύνονται για το υπόλοιπο των θερμίδων που το σώμα σας καίει κάθε μέρα. Η σωματική δραστηριότητα είναι μακράν ο πιο μεταβλητός από τους παράγοντες που καθορίζουν πόσες θερμίδες καίτε κάθε μέρα.

Αντί για τον αργό μεταβολισμό, υπάρχουν παράγοντες που έχουν περισσότερες πιθανότητες να συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού σας βάρους:

  • Η κατανάλωση πάρα πολλών θερμίδων
  • Η έλλειψη  άσκησης
  • Γενετικοί παράγοντες και το οικογενειακό ιστορικό
  • Ορισμένα φάρμακα
  • Ανθυγιεινές συνήθειες, όπως η παράλειψη του πρωινού ή η έλλειψη  ύπνου

 

Μπορεί να είναι δελεαστικό να φταίει ο μεταβολισμός σας για αύξηση του σωματικού βάρους. Αλλά επειδή ο μεταβολισμός είναι μια φυσική διαδικασία, το σώμα σας ισορροπεί γενικά για να ανταποκρίνεται στις ατομικές σας ανάγκες. Δυστυχώς, αύξηση του σωματικού βάρους είναι συνήθως το αποτέλεσμα της κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από όσες καίτε. Για να χάσετε βάρος, τότε, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα έλλειμμα ενέργειας με την κατανάλωση λιγότερων θερμίδων, αυξάνοντας τον αριθμό των θερμίδων που καίτε μέσω της σωματικής δραστηριότητας, ή και τα δύο.

 

Μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορείτε να έχετε υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους από ένα ιατρικό πρόβλημα που επιβραδύνει το μεταβολισμό, όπως το σύνδρομο του Cushing ή η υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα (υποθυρεοειδισμός).