Η αισιοδοξία μπορεί μειώσει τις πιθανότητες για εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η θετική ψυχική κατάσταση, όπως είναι η αισιοδοξία ή η αίσθηση ικανοποίησης από τη ζωή, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή. Γιατί; Το να έχετε μια θετική προοπτική στη ζωή μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την αρτηριακή πίεση ή να αποφύγετε σημαντικές εξάρσεις της πίεσης σας του από το άγχος. Μπορεί επίσης να σας ενθαρρύνει κάνετε πιο ευνοϊκές επιλογές στον τρόπο ζωής σας, όπως η υγιεινή διατροφή και η σωματική δραστηριότητα. Η αισιοδοξία μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερη υγεία καθώς είναι γνωστό ότι η κατάθλιψη μπορεί να την επηρεάσει αρνητικά. Και ενώ ο ακριβής λόγος που η αισιοδοξία μειώνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο παραμένει αδιευκρίνιστος, μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η θετικότητα μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη ζωή σας.

Με βάση τα ευρήματα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε online στις 21 Ιουλίου 2011 στο περιοδικό Stroke, η αισιοδοξία μπορεί να προστεθεί στον κατάλογο των παραγόντων που μειώνουν τη συχνότητα εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου και γενικότερα βελτιώνουν την καρδιαγγειακή σας υγεία.

Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν προέρχονται από τη Μελέτη Υγείας και Συνταξιοδότησης σε Αμερικανούς ενήλικες ηλικίας> 50 ετών. Οι αναλύσεις έγιναν έπειτα από μία 2-ετή παρακολούθηση για το υποσύνολο του, χωρίς εγκεφαλικό επεισόδιο κατά την έναρξη της μελέτης.
Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν 6044 ενήλικες (2542 άνδρες, 3502 γυναίκες), ηλικίας άνω των 50 ετών, χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου από την Health and Retirement Study. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για δύο χρόνια, αξιολογώντας την αισιοδοξία τους με μια κλίμακα 16-βαθμίδων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπήρχαν 88 περιπτώσεις εγκεφαλικού επεισοδίου κατά τη διάρκεια μιας διετούς περιόδου παρακολούθησης. Ο υψηλότερος βαθμός αισιοδοξίας συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Μετά από προσαρμογή για άλλους παράγοντες (κοινωνικο-δημογραφικοί, συμπεριφοράς, βιολογικοί, ψυχολογικοί) που συμβάλλουν στην εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου, βρήκαν ότι για κάθε μονάδα αύξησης στο βαθμό αισιοδοξίας υπήρχε μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 9% (95% CI, 0.84 to 0.97;P<0.01).

Η εργασία αυτή είναι η πρώτη που εξετάζει τη σχέση μεταξύ της αισιοδοξίας και εγκεφαλικού επεισοδίου σε ηλικιωμένους ασθενείς σε μια προοπτική μελέτη και με ένα μεγάλο και αντιπροσωπευτικό δείγμα.

Όντας αισιόδοξοι, αυτό μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση για εγκεφαλικό, λόγω των επιλογών συμπεριφοράς που έχουν την τάση να κάνουν οι αισιόδοξοι άνθρωποι, όπως η άσκηση, η υγιεινή διατροφή, ή τη λήψη βιταμινών, λένε οι ερευνητές. Ωστόσο, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι θετική σκέψη μπορεί να έχει και ένα αυστηρά βιολογικό αποτέλεσμα.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την περαιτέρω κατανόηση των μηχανισμών για τον προστατευτικό ρόλο της αισιοδοξίας στην εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου. Σημειώνουν ότι μελέτες διδύμων δείχνουν ότι μόνο ένα μέρος της αισιοδοξίας είναι γενετική. Επίσης αν επιβεβαιωθεί ο προστατευτικός ρόλος της αισιοδοξίας έναντι του εγκεφαλικού επεισοδίου θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για να αξιολογήσει πώς "παρεμβάσεις αισιοδοξίας" μπορούν να συμπληρώσουν τα ισχύοντα πρωτόκολλα για το εγκεφαλικό επεισόδιο.

http://stroke.ahajournals.org/content/early/2011/07/21/STROKEAHA.111.613448.abstract