Το περπάτημα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων όσο και το τρέξιμο

Σε μια νέα μελέτη δημοσιεύθηκε online στο περιοδικό Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology στις 4 Απριλίου 2013, φάνηκε ότι γρήγορο περπάτημα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ενός ατόμου από διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη όπως μπορεί και το τρέξιμο. Οι ερευνητές μελέτησαν 33.060 δρομείς από την National Runners' Health Study και 15.045 περιπατητές από την National Walkers' Health Study. Τα άτομα ήταν μεταξύ 18 και 80 ετών, η πλειοψηφία ήταν στη δεκαετία των '40 και του '50 τους. Είκοσι-ένα τοις εκατό των περιπατητών και 51,4% των δρομέων ήταν άνδρες.

 

Κατά την περίοδο έξι ετών της μελέτης, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ίδια ενέργεια που χρησιμοποιείται για μέτριας έντασης περπάτημα και έντονης έντασης τρέξιμο, οδηγεί σε συγκρίσιμες μειώσεις της πιθανότητας για το διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης του, και δυνητικά στεφανιαίας νόσου.

Η κατανάλωση ενέργειας από το περπάτημα και το τρέξιμο αξιολογήθηκε από την απόσταση, σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες, στις οποίες χρησιμοποιήθηκε ο χρόνος. Στους εθελοντές δόθηκαν ερωτηματολόγια με σκοπό την παροχή δεδομένων σχετικά με τη δραστηριότητάς τους.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι όσο περισσότερο έτρεξαν οι δρομείς και οι περιπατητές περπάτησαν, τόσο μεγαλύτερα ήταν τα οφέλη τους σχετικά με οφέλη με την υγεία τους . Εάν το ποσό της ενέργειας που δαπανάται ήταν το ίδιο μεταξύ των δύο ομάδων, τότε και τα οφέλη για την υγεία ήταν συγκρίσιμα. Πιο αναλυτικά φάνηκε ότι:

  • Ο κίνδυνος για πρωτοεμφανιζόμενης υπέρτασης μειώθηκε κατά 4,2% με το τρέξιμο και κατά 7,2% με το βάδισμα.

  • Ο κίνδυνος για πρωτοεμφανιζόμενη υψηλή χοληστερόλη μειώθηκε κατά 4,3% με το τρέξιμο και 7% με το βάδισμα.

  • Ο κίνδυνος για πρωτοεμφανιζόμενο σακχαρώδη διαβήτη μειώθηκε κατά 12,1% με το τρέξιμο και 12,3% με το βάδισμα.

  • Ο κίνδυνος για στεφανιαία νόσο μειώθηκε 4,5% με το τρέξιμο και 9.3% με το βάδισμα.

Οι άνθρωποι ψάχνουν πάντα μια δικαιολογία για να μην ασκηθούν, αλλά τώρα έχουν μια απλή επιλογή να τρέξουν ή να περπατήσουν και να επενδύσουν στο μέλλον της υγείας τους.

Paul T. Williams and Paul D. Thompson. Walking Versus Running for Hypertension, Cholesterol, and Diabetes Mellitus Risk ReductionArteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology, April 4 2013 DOI:10.1161/ATVBAHA.112.300878