Το πράσινο τσάι και ο καφές, προστατεύουν από εγκεφαλικό επεισόδιο

Σύμφωνα με μεγάλη μελέτη στην Ιαπωνία, το πράσινο τσάι και η κατανάλωση καφέ μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η μελέτη έδειξε ότι τα άτομα τα οποία κατανάλωναν συχνά πράσινο τσάι ή καφέ είχαν 20% μειωμένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σχέση με συνομήλικα άτομα, τα οποία κατανάλωναν πράσινο τσάι και καφέ σπάνια.

Επικεφαλής της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε από το Stroke στις 14 Μαρτίου 2013, είναι ο Dr Yoshihiro Kokubo (National Cerebral and Cardiovascular Center, Osaka, Japan). Στην έρευνα συμμετείχαν 82 369 Ιάπωνες, ηλικίας από 45 έως 65 ετών, οι οποίοι δεν έπασχαν από καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο κατά την έναρξη της μελέτης και παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 13 έτη.

Σε πάνω από ένα εκατομμύριο follow up, λέει σε συνέντευξή του ο Dr Yoshihiro Kokubo, βρέθηκαν 3425 περιστατικά με εγκεφαλικό επεισόδιο(1964 εγκεφαλικά έμφρακτα, 1001 ενδοεγκεφαλικές αιμορραγίες και 460 υπαραχνοειδείς αιμορραγίες), και 910 επεισόδια στεφανιαίας νόσου (489 εμφράγματα του μυοκαρδίου και 28 αιφνίδιοι καρδιακοί θάνατοι).

Σε πολυπαραγοντική ανάλυση, η οποία βασίστηκε σε ερωτηματολόγιο σχετικά με τη διατροφή, η κατανάλωση πράσινου τσαγιού και καφέ σχετίστηκε αντίστροφα με τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα άτομα που έπιναν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα, είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σχέση με τα άτομα που έπιναν καφέ σπάνια. Τα άτομα που έπιναν 2 – 3 φλιτζάνια πράσινο τσάι ημερησίως, είχαν 14% χαμηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ τα άτομα που έπιναν 4 φλιτζάνια πράσινο τσάι ημερησίως είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο σε σύγκριση με τα άτομα που έπιναν σπάνια πράσινο τσάι.

Η μείωση του κινδύνου για εγκεφαλική αιμορραγία ήταν 17% με κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ ημερησίως, ενώ ανέβαινε στο 23% με την κατανάλωση 2 φλιτζανιών πράσινο τσάι ημερησίως, σε σύγκριση με τη σπάνια κατανάλωση των δύο προαναφερθέντων ροφημάτων.

Πηγές:

http://www.theheart.org/article/1525161.do

http://stroke.ahajournals.org/