Τα περισσότερα έτοιμα γεύματα και αλμυρά σνακ, που προορίζονται για μικρά παιδιά, έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

Η συνήθεια της αλμυρής γεύσης, που αποκτάται από την παιδική ηλικία, μπορεί να θέσει νεαρά άτομα σε κίνδυνο για υπέρταση. Ερευνητές αναφέρουν ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα των εμπορικά παρασκευασμένων γευμάτων και αλμυρών σνακ για παιδιά, περιέχουν πολύ μεγάλες ποσότητες αλατιού.
Η μελέτη, η οποία είναι η πρώτη που προσδιορίζει τα επίπεδα αλατιού στα εμπορικά κατασκευασμένα τρόφιμα για βρέφη και παιδιά, παρουσιάστηκε στο EPI/NPAM 2013 (Epidemiology and Prevention/Nutrition, Physical Activity and Metabolism 2013 Scientific Sessions).
¨Η ανησυχία μας είναι οι πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία, από την εισαγωγή μεγάλης ποσότητας νατρίου στην παιδική διατροφή, επειδή η υψηλή αρτηριακή πίεση, όπως και η προτίμηση πολύ αλμυρών γεύσεων μπορούν να αναπτυχθούν σε πολύ νεαρή ηλικία¨, σύμφωνα να τον επικεφαλής ερευνητή Joyce Maalouf (Centers for Disease Control and Prevention, Atlanta, GA). Όσο λιγότερο αλάτι καταναλώνει ένα βρέφος ή ένα παιδί, τόσο λιγότερο θα το επιθυμεί και ως ενήλικας.
Οι γονείς και αυτοί οι οποίοι φροντίζουν παιδιά, θα έπρεπε να διαβάζουν τις ετικέτες των τροφίμων που απευθύνονται σε βρέφη και παιδιά, και σύμφωνα με την ποσότητα νατρίου που περιέχουν να διαλέγουν ότι πιο υγιεινό για τα παιδιά τους.
Οι ερευνητές έλεγξαν και προσδιόρισαν την περιεκτικότητα νατρίου σε 1115 προϊόντα, που απευθύνονται σε βρέφη από τεσσάρων έως δώδεκα μηνών και σε παιδιά ηλικίας ενός έως τριών ετών. Τα τρόφιμα τα οποία θεωρήθηκε ότι περιέχουν υψηλά ποσοστά νατρίου ήταν αυτά που είχαν περισσότερα από 120mg νατρίου ανά μερίδα, σύμφωνα με τις οδηγίες παιδικής διατροφής του Institute of Medicine και τις συστάσεις για παιδική διατροφή του ChooseMyPlate, για παιδιά ενός έως τριών ετών.
Στις βρεφικές τροφές η ποσότητα νατρίου δεν ξεπερνούσε το συνιστώμενο όριο, με εξαίρεση μία, η οποία περιείχε 230mg νατρίου ανά μερίδα και ήταν προπαρασκευασμένο γεύμα ζυμαρικού για μωρά 9 – 12 μηνών.
Αντίθετα, πολλά γεύματα τα οποία απευθύνονται σε παιδιά ήταν πολύ αλμυρά. Το 71% των εμπορικά παρασκευασμένων τροφίμων και το 50% των αλμυρών σνακ ξεπερνούσαν κατά πολύ το συνιστώμενο όριο νατρίου. Σε μερικά από αυτά διαπιστώθηκε 630mg περιεκτικότητα νατρίου ανά μερίδα.

Επιμέλεια Άρθρου
Παπαδοπούλου Χριστίνα