ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

1. Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης στον καπνό. Κάθε έκθεση στον καπνό - ακόμη και ένα περιστασιακό τσιγάρο και/ η έκθεση σε παθητικό κάπνισμα - είναι επιβλαβής.

2. Η ζημιά από καπνό του τσιγάρου είναι άμεση. Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περισσότερες από 7.000 ουσίες και χημικές ενώσεις, οι οποίες φτάνουν στους πνεύμονές σας κάθε φορά που εισπνέετε. Το αίμα σας μεταφέρει στη συνέχεια τα δηλητήρια σε όλους μέρη του σώματός σας. Οι ουσίες αυτές προκαλούν βλάβη στο DNA, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο; Προκαλούν επίσης βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία και να προκαλέσουν την πήξη του αίματος, και αυτό να προκαλέσει καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια; και βλάβη στους πνεύμονες, που μπορεί να προκαλέσει κρίσεις άσθματος, εμφύσημα, και χρόνιας βρογχίτιδα.

3. Καπνίζοντας περισσότερο σημαίνει και μεγαλύτερη ζημιά. Τόσο ο κίνδυνος και η σοβαρότητα πολλών ασθενειών που προκαλούνται από το κάπνισμα σχετίζονται άμεσα με πόσο καιρό έχει καπνίσει κάποιος και με τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζονται ανά ημέρα.

4. Τα τσιγάρα είναι σχεδιασμένα για να προκαλούν εθισμό. Ο σχεδιασμός και το περιεχόμενο των προϊόντων καπνού είναι να γίνουν πιο ελκυστικά και εθιστικά από ό, τι ποτέ πριν. Ο εθισμός στη νικοτίνη κάνει τους ανθρώπους να καπνίζουν ακόμα και όταν θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα.

5. Ακόμη και χαμηλά επίπεδα έκθεσης στον καπνό, συμπεριλαμβανομένης της έκθεση σε παθητικό κάπνισμα, είναι επικίνδυνα. Δεν χρειάζεται να είναι ένα βαρύς ή μακροχρόνια καπνιστής για να εμφανίσει τις σχετιζόμενες με το κάπνισμα

6. Δεν υπάρχει ασφαλές τσιγάρο. Δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι οι στρατηγικές τροποποίησης των προϊόντων καπνού για τη μείωση των εκπομπών συγκεκριμένων τοξικών ουσιών μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία.