Πως να βοηθήσετε κάποιον να κόψει το κάπνισμα

Ο/η σύντροφος ή φίλος σας έχει αποφασίσει ότι ήρθε η ώρα να σταματήσει το κάπνισμα. Αυτό είναι μεγάλη είδηση. Είστε  ενθουσιασμένοι,  και θέλετε να βοηθήσετε. Πιο κάτω θα βρείτε  μερικές συμβουλές  για τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε  να βοηθήσετε κάποιον που προσπαθεί να κόψει το κάπνισμα

Μη ξεχνάτε ότι η πρόκληση και η δυσκολία είναι αυτού που κάνει την προσπάθεια. Μπορείτε να βοηθήσετε δίνοντας την υποστήριξη σας στο πρόσωπο αυτό.

Οι περισσότεροι καπνιστές δεν πετυχαίνουν με  την πρώτη φορά  να σταματήσουν το κάπνισμα. Αυτό ονομάζεται υποτροπή. Αν το άτομο για το οποίο ενδιαφέρεστε,  αρχίσει και πάλι το κάπνισμα, μην απογοητεύεστε και μη το κάνετε  να αισθάνεται ένοχος. Αντ 'αυτού, να τον βοηθήσετε να προσπαθήσει ξανά.

Μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας να καταλάβει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα άτομο που προσπαθεί να σταματήσει το κάπνισμα, μαθαίνοντας  για το κάπνισμα, πως  η νικοτίνη επηρεάζει τους καπνιστές, και πόσο δύσκολο είναι να σταματήσει κάποιος το κάπνισμα.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ;

Η κατανόηση μερικών βασικών δεδομένων σχετικά με το κάπνισμα μπορεί να καταστήσει πιο εύκολο  να καταλάβετε τι είναι η διακοπή του καπνίσματος. Αυτό μπορεί να καταστήσει και ευκολότερη τη διαδικασία να βοηθήσετε ένα άτομο στην προσπάθεια του.

Ο καπνιστής είναι υπεύθυνος. Μόνο ο καπνιστής μπορεί να πάρει την απόφαση να κόψει το κάπνισμα , να προσπαθήσει και τελικά να ολοκληρώσει με επιτυχία. Η επιλογή και η πρόκληση είναι αυτού του ατόμου, όχι δικές σας. Δεν είστε υπεύθυνοι αν το άτομο δεν επιτύχει.

Οι περισσότεροι καπνιστές πρέπει να προσπαθήσουν πολλές φορές πριν διακόψουν οριστικά το κάπνισμα. Αν το άτομο αρχίσει να καπνίζει και πάλι, αποδεχθείτε το. Να μην φαίνεται  η απογοήτευση σας  ή να μην κάνετε  το άτομο να αισθάνεται ένοχος. Απλώς πείτε του ότι όταν αυτός ή αυτή είναι έτοιμη να προσπαθήσει ξανά, θα είστε πρόθυμοι να βοηθήσετε και πάλι.

Γνωρίζοντας γιατί οι καπνιστές υποτροπιάζουν μπορεί να σας βοηθήσει να στηρίξετε  το άτομο ώστε να αποφευχθεί η υποτροπή. Οι άνθρωποι συχνά αρχίζουν και πάλι να καπνίζουν όταν:

·         Έχουν συμπτώματα στέρησης της νικοτίνης.

·         Νιώθουν  ένταση ή κατάθλιψη λόγω των προβλημάτων στη ζωή τους.

·         Έχουν χάσει την ευχαρίστηση του καπνίσματος στις  καλές στιγμές της ζωής τους, όπως σε γιορτές και γενικά κατά τη διασκέδαση.

·         Έχουν εύκολη πρόσβαση στα τσιγάρα.

·         Όταν πίνουν αλκοόλ

 

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ;

Αν έχετε υπάρξει ποτέ καπνιστής, τότε ξέρετε πόσο δύσκολη είναι  η προσπάθεια διακοπής. Όμως αν δεν έχετε καπνίσει, μπορεί να είναι δύσκολο να κατανοήσετε  πόσο δύσκολο είναι να σταματήσουν το κάπνισμα οι άνθρωποι καπνίζουν.

Τελικά γιατί  είναι τόσο δύσκολο να σταματήσει κάποιος το κάπνισμα;

Τα τσιγάρα περιέχουν νικοτίνη, η οποία είναι εθιστική. Η νικοτίνη προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλο, έτσι ώστε να θέλουν περισσότερο από αυτή. Αν σταματήσετε το κάπνισμα και επομένως σταματήσετε να παίρνετε, το σώμα σας αντιδρά και σας κάνει να νιώθετε άσχημα. Αυτό είναι γνωστό ως συμπτώματα στέρησης της νικοτίνης. Για μερικούς ανθρώπους, η διακοπή της νικοτίνης είναι τόσο δύσκολη  , όπως η διακοπή της ηρωίνης ή της κοκαΐνης.

Αλλά υπάρχει κάτι περισσότερο στο κάπνισμα από τη νικοτίνη. Οι άνθρωποι καπνίζουν για πολλούς λόγους, και οι λόγοι αυτοί, επίσης, κάνουν πιο δύσκολη την προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος. Το κάπνισμα μπορεί να προσφέρει:

·         Ανακούφιση από το στρες και η κακή διάθεση.

·         Βελτίωση στη συγκέντρωση.

·         Έλεγχο της πείνας και του βάρους.

·         Να είναι δραστηριότητα μιας κοινωνικής ομάδας.

·         Να είναι  μέρος της καθημερινής τελετουργίας.

Οι λόγοι αυτοί φαίνονται πολύ καλοί για τους καπνιστές. Χωρίς τα τσιγάρα, μπορεί να αισθάνονται ότι κάτι λείπει από τη ζωή τους. Μπορεί να αισθάνονται ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν χωρίς το κάπνισμα. Φανταστείτε πόσο δύσκολο θα είναι για σας να σταματήσετε μια συνήθεια που σας αρέσει ή νομίζετε ότι σας βοηθά με κάποιο τρόπο. Τι θα χρησιμοποιήσετε ως αντικατάσταση της; Πώς θα αντιμετωπίσετε;

Ο συνδυασμός του εθισμού στη νικοτίνη και των λόγων που αναφέραμε πιο πάνω κάνουν πολύ δύσκολη την προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ;

Η οικογένεια και οι φίλοι είναι μια σημαντική πηγή υποστήριξης και κινήτρου για ένα άτομο που προσπαθεί να κόψει το κάπνισμα.

Πριν προσφέρετε  βοήθεια, ρωτήστε αν είναι αυτό είναι επιθυμητό και στη συνέχεια να ρωτείστε τι μπορείτε να κάνετε. Μην υποθέσετε ότι το πρόσωπο θέλει τη βοήθειά σας ή ότι ξέρετε τον καλύτερο τρόπο για να βοηθήσετε.

Εάν ένα πρόσωπο ζητά την υποστήριξή σας, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε.

Μοιραστείτε την δική σας ιστορία καπνίσματος

Είναι σημαντικό για το άτομο που προσπαθεί να σταματήσει το κάπνισμα να ξέρει αν καπνίζετε, αν είστε  ένας πρώην καπνιστής, ή δεν έχετε καπνίσει ποτέ.

 • Αν δεν έχετε καπνίσει ποτέ: Πείτε  στο πρόσωπο ότι  έχετε ακούσει πόσο δύσκολο είναι να σταματήσει κάποιος το κάπνισμα. Εάν γνωρίζετε ανθρώπους που έχουν κόψει, πείτε  τις ιστορίες του. Μην κάνετε το άτομο να αισθάνεται ένοχος.
 • Αν είστε ένας πρώην καπνιστής: Πείτε το αλλά μη καυχηθείτε γι 'αυτό. Πείτε ότι ξέρετε πόσο δύσκολη είναι η προσπάθεια όπως επίσης πόσες φορές προσπαθήσατε πριν το καταφέρετε οριστικά. Συζητήστε για το πώς το κόψιμο έχει  αλλάξει την υγεία σας και την αίσθηση της ευημερίας και πως περνούσατε το χρόνο σας όταν σας ερχόταν η επιθυμία να καπνίσετε  ξανά.
 • Αν είστε καπνιστής: Πείτε το. Αφήστε το άτομο να γνωρίζει αν έχετε προσπαθήσει να σταματήσετε το κάπνισμα και αποτύχατε. Πείτε στο πρόσωπο πως πιστεύετε ότι αυτός ή αυτή μπορεί να σταματήσει το κάπνισμα. Προσπαθήστε να μην καπνίζετε και να μην αφήνετε  τα τσιγάρα κοντά του. Αν ζείτε με το πρόσωπο που προσπαθεί να σταματήσει το κάπνισμα, προσπαθήστε  να καπνίζετε  έξω από το σπίτι ή να περιορίστε το κάπνισμα σας σε ένα δωμάτιο. Καλύτερα ακόμα, να συμφωνήσετε  να σταματήσετε  το κάπνισμα και εσείς μαζί του.

 

ΔΩΣΤΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Αφήστε το άτομο να γνωρίζει ότι είστε πρόθυμοι να μιλήσετε  ή να το επισκεφθείτε οποιαδήποτε στιγμή θέλει. Όταν το άτομο επιτυγχάνει κάποιο στόχο να το επιβραβεύετε

Ρωτείστε αν μπορείτε να ελέγχετε πως τα πάει με την προσπάθεια του

Πολλοί καπνιστές θέλουν να έχουν κάτι στο στόμα τους. Μπορείτε να έχετε στο σπίτι σας καραμέλες, τεμαχισμένα  λαχανικά, οδοντογλυφίδες  για να προσφέρετε στο άτομο.

Αγνοήστε τη κακή του διάθεση και συνεχίστε να τον στηρίζεται

Τονίστε τις θετικές αλλαγές που βλέπετε.

Μην τον ελέγχετε όταν ψάχνει για τασάκια ή εισπνέει  καπνό.

 

ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΠΥΡΟΔΟΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΓΙΑ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Για τους καπνιστές υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορεί  να πυροδοτήσουν την επιθυμία τους να καπνίσουν.  Μπορείτε να βοηθήσετε να τα αποφεύγουν

 • Ρωτήστε ποια είναι αυτά και δείτε αν μπορείτε να βοηθήσετε  να τα αποφύγουν.
 • Κάντε πράγματα μαζί, όπως να δείτε μια ταινία ή να πάτε μια βόλτα. Η δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει το άτομο να σκέφτεται  λιγότερο το κάπνισμα και να μειώσετε την επιθυμία για νικοτίνη.
 • Το αλκοόλ είναι συχνά ένα έναυσμα. Αν είναι δυνατόν, κρατήστε  το πρόσωπο μακριά από χώρους που καταναλώνετε αλκοόλ.
 • Βοηθήστε με καθημερινές εργασίες, όπως τα ψώνια ή το μαγείρεμα. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση από το άγχος, το οποίο είναι ένα σημαντικό έναυσμα για το κάπνισμα.

 

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΥΠΟΤΡΟΠΙΑΣΕ

Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερες από μία προσπάθεια για να σταματήσουν το κάπνισμα. Εάν το πρόσωπο αρχίζει να ξεφεύγει, πείτε του ότι  όλα  είναι εντάξει  και ότι εξακολουθείτε  να ενδιαφέρεστε.

 • Δώστε πίστωση για τόσο χρονικό διάστημα (ημέρες, εβδομάδες ή μήνες) όσο αυτοί δεν κάπνισαν.
 • Δείτε τι μάθατε και οι δύο από την προσπάθεια. Ποια τα ήταν τα εναύσματα;. Χρειάζεται το άτομο συμβουλευτική παρέμβαση  ή θεραπεία υποκατάστασης της νικοτίνης;
 • Όταν το άτομο αρχίζει να καπνίζει και πάλι υπενθυμίστε του για το πόσο καιρό δεν κάπνισε  όπως επίσης και του λόγους για τους οποίους έγινε η προσπάθεια.
 • Πείτε το άτομο ότι ήταν σωστό να προσπαθήσει να σταματήσει το κάπνισμα, και παροτρύνετε τον  να προσπαθήσει να το κόψει  ξανά. Χρησιμοποιήστε θετική γλώσσα, όπως "όταν προσπαθήσεις και πάλι," όχι "αν προσπαθήσεις ξανά."

 

ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΜΕΣΑ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

Υπάρχουν πολλοί πόροι διαθέσιμοι για να βοηθήσουν κάποιον να σταματήσει το κάπνισμα:

·         Συμμετοχή σε μια ομάδα υποστήριξης

·         Συμμετοχή  σε κάποιο πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος .

·         Χρησιμοποιήστε το Internet. Το Διαδίκτυο σας δίνει 24-ωρη πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τη διακοπή του καπνίσματος και να συνομιλήσετε με αυτούς που μπορούν να παρέχουν υποστήριξη.

·         Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών  (μέσω τηλεφώνου, one-on-one, ή σε μια ομάδα).