Η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος συνδέεται με καρδιαγγειακούς θανάτους

Το μπέικον, τα λουκάνικα και το ζαμπόν, μερικά από τα πιο αγαπημένα τρόφιμα στον πλανήτη, ενοχοποιούνται και συνδέονται για άλλη μια φορά με τις πιο κοινές νόσους παγκοσμίως.
Σε μια από τις μεγαλύτερες έρευνες για αυτό το θέμα, η υψηλή κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος από άτομα μέσης ηλικίας, σχετίστηκε με σχεδόν διπλασιασμό του κινδύνου θνητότητας από κάθε αίτιο, σε σύγκριση με την χαμηλή κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, σε μία περίοδο 12 ετών.
Ο κίνδυνος καρδιαγγειακού θανάτου, μετά από αυστηρή μοντελοποίηση, αυξήθηκε περισσότερο από 70% για τα άτομα τα οποία κατανάλωναν περισσότερα από 160 γρ. ημερησίως, σε σύγκριση με τα άτομα τα οποία κατανάλωναν 10 – 19,9 γρ. ημερησίως. Επίσης τα άτομα που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένου κρέατος, αντιμετώπιζαν 43% μεγαλύτερο κίνδυνο για θάνατο από καρκίνο.
Σύμφωνα με τον Dr Sabine Rohrmann (University of Zurich, Switzerland), βλαβερές συνέπειες για τον οργανισμό δεν έχει τόσο η κατανάλωση κρέατος, αλλά η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, ιδιαίτερα όταν αυτή γίνεται σε μεγάλη συχνότητα και ποσότητα.
Τα νέα στοιχεία προέρχονται από την έρευνα EPIC (Ευρωπαϊκή Προοπτική Μελέτη για τον Καρκίνο και τη Διατροφή), στην οποία συμμετείχαν 10 ευρωπαϊκές χώρες και περίπου μισό εκατομμύριο άντρες και γυναίκες και δημοσιεύτηκε στο BMC Medicine το Μάρτιο του 2013.
Αν και η υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, αυξάνει γενικότερα τον κίνδυνο θνησιμότητας, τα ποσοστά αυτά αυξάνονται ακόμα περισσότερο με την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος.
Όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς, τα επεξεργασμένα κρέατα έχουν την τάση να περιέχουν περισσότερα κορεσμένα λιπαρά σε σχέση με αυτά που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία, καθώς επίσης και περισσότερη χοληστερόλη και πρόσθετες ουσίες, που αποτελούν μέρος της διαδικασίας του καπνίσματος του κρέατος. Μερικές από αυτές τις ουσίες πιστεύεται ότι προκαλούν καρκινογένεση ή ότι αποτελούν πρόδρομους της διαδικασίας για καρκινογένεση. Ένας άλλος παράγοντας που καθιστά το επεξεργασμένο κρέας επικίνδυνο, είναι η ποσότητα αλατιού που περιέχει, καθώς συνδέεται με την υπέρταση, η οποία με τη σειρά της αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.
Ο Dr Sabine Rohrmann και οι συνεργάτες του επισημαίνουν επίσης ότι η μεγάλη κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος συνήθως πάει χέρι – χέρι και με άλλες ανθυγιεινές συμπεριφορές, όπως το κάπνισμα, η καθιστική ζωή και η χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
"Συνολικά, εκτιμούμε ότι το 3% των πρόωρων θανάτων κάθε χρόνο θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν οι άνθρωποι έτρωγαν λιγότερο από 20 γρ. επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα," σχολίασε σε ανακοίνωση τύπου ο Dr Rohrmann.

Επιμέλεια Άρθρου
Παπαδοπούλου Χριστίνα