Το γαστρικό χειρουργείο για την απώλεια βάρους, πριν την ηλικία των 18, μπορεί να έχει μακροχρόνια οφέλη

Σύμφωνα με μία αναδρομική μελέτη που παρουσιάστηκε στο San Antonio και αφορούσε ενήλικα άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία, το γαστρικό χειρουργείο για την απώλεια βάρους πριν την ηλικία των 18 μπορεί να συμβάλει στο να αποφευχθεί η εξέλιξη  του μεταβολικού συνδρόμου κατά την ενήλικη ζωή.

Σε εθνικό επίπεδο, το 7% των νέων, στην ηλικία των 18 ετών, είναι νοσηρώς  παχύσαρκα άτομα, και το ποσοστό αυτό κάθε χρόνο αυξάνεται, σύμφωνα με τον παιδοχειρουργό Dr. Thomas Inge (Cincinnati Children's Hospital Medical Center, OH).
Σε συνέντευξή του ο Dr Inge, δήλωσε ότι η ομάδα  των παιδιών που συμμετείχαν στην έρευνα, από το Princeton School District, και είχαν BMI πάνω από 40, μετά από 5 χρόνια συνέχιζαν να παίρνουν βάρος και να αυξάνεται το BMI τους κατά 1 μονάδα κάθε χρόνο. Επίσης παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι ο διαβήτης στην εφηβεία, μπορεί να είναι πιο επιθετικός, και επομένως ίσως θα πρέπει να στρεφόμαστε σε πιο δραστικές και επιθετικές θεραπείες νωρίτερα.
Στη νέα αυτή έρευνα,  που παρουσιάστηκε στο Obesity 2012, στο ετήσιο επιστημονικό συνέδριο της Παγκόσμιας  Εταιρίας Παχυσαρκίας, ο  Dr Inge μελέτησε αναδρομικά 1492 νοσηρώς παχύσαρκα άτομα, τα οποία υποβλήθηκαν σε χειρουργείο στην ενήλικη ζωή τους, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα συνοδά νοσήματά τους σχετίζονται με το σωματικό τους βάρος στην εφηβεία.
¨Είμαι πεπεισμένος ότι όλες οι σύγχρονες μέθοδοι για τα γαστρικά  χειρουργεία για την  απώλεια βάρους, είναι όπλα στη φαρέτρα των ειδικών προκειμένου αυτά τα άτομα να έχουν μια ευκαιρία για την αποφυγή μετέπειτα νοσογόνων καταστάσεων. Το κρίσιμο σημείο είναι ότι μετά τα 18 έτη δεν υπάρχει επιστροφή. Είναι μονόδρομος και μιλάμε για σακχαρώδη διαβήτη, αρτηριακή υπέρταση και μεταβολικό σύνδρομο, ανέφερε ο Dr Inge.