Νέες μελέτες δείχνουν ότι το γιαούρτι, τα βατόμουρα, το σουσάμι και το ρύζι συμβάλουν στη μείωση της αρτηριακής υπέρτασης

Σύμφωνα με τρεις νέες μελέτες που παρουσιάστηκαν σε posters στην Washington στο American Heart Associacion High Blood Pressure Research 2012 Scientific Sessions, το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, το σουσαμέλαιο, το έλαιο από το φλοιό ρυζιού και ο χυμός από βατόμουρα, βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής υπέρτασης. Το έλαιο από την επεξεργασία ρυζιού βοήθησε επίσης στη μείωση της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων και αύξησε τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης των συμμετεχόντων στην έρευνα.

Η έρευνα για τα αποτελέσματα κατανάλωσης γιαουρτιού χωρίς λιπαρά και ζάχαρη, παρουσιάστηκε από τον Dr Huifen Wang (Tufts University, Boston, MA). Στην έρευνα συμμετείχαν 2000 άτομα από την Framingham Heart Study Offspring Cohort. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα δεν είχαν αρτηριακή υπέρταση κατά την έναρξη, και χαρακτηρίστηκαν ως καταναλωτές, με την κατανάλωση μιας και παραπάνω μερίδας γιαουρτιού το μήνα, όπως ορίζεται από ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων. Το 44% των συμμετεχόντων ήταν ήδη καταναλωτές γιαουρτιού, πράγμα το οποίο αύξησε το χρονικό διάστημα των follow up σε 14 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της μελέτης 913 άτομα εμφάνισαν αρτηριακή υπέρταση. Τα άτομα που κατανάλωναν ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών κάθε 3 μέρες, είχαν 30% χαμηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση αρτηριακής υπέρτασης σε σχέση με αυτούς οι οποίοι δεν ήταν καταναλωτές.
Σε δεύτερη μελέτη, που έγινε στο US Department of Agriculture, με επικεφαλής την Dr Janet Novotry, συμμετείχαν 56 ενήλικες εθελοντές. Στους μισούς από αυτούς δόθηκε χυμός βατόμουρων χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, και στους υπόλοιπους ένα άλλο σκεύασμα το οποίο έμοιαζε με αυτό το χυμό. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, που κράτησε 8 εβδομάδες, τα άτομα έπρεπε να ακολουθήσουν συγκεκριμένες διατροφικές οδηγίες. Στο τέλος της μελέτης, στα άτομα που είχαν καταναλώσει το χυμό βατόμουρου, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της διαστολικής πίεσης και μια τάση μείωσης της συστολικής αρτηριακής πίεσης, ενώ στα άτομα που δόθηκε το άλλο προϊόν δεν παρατηρήθηκε καμία μεταβολή στις αρχικές τους τιμές.

Τέλος, ο Dr Devajan Sankar (Fukuoka University Hospital, Fukuoka, Japan) και οι συνεργάτες του, σε μια προοπτική τυχαιοποιημένη διαιτητικά παρεμβατική έρευνα, χώρισαν 300 υπερτασικούς ασθενείς, από το Νέο Δελχί, σε τρεις ομάδες. Στην πρώτη ομάδα χορήγησαν αναστολέα ασβεστίου (CCB) νιφεδιπίνη σε δόση 30 mg ημερησίως, στη δεύτερη χορήγησαν ένα μείγμα σουσαμέλαιου και ελαίου από ρύζι σε δόση 35g ημερησίως, και στην τρίτη ομάδα χορήγησαν νιφεδιπίνη και το μείγμα των ελαίων για 60 ημέρες.
Και στις τρεις ομάδες παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της αρτηριακής υπέρτασης. Στην ομάδα που χορηγήθηκε νιφεδιπίνη σε συνδυασμό με το μείγμα ελαίων, σημειώθηκε τόσο μεγάλη μείωση της συστολικής (-36mm Hg) και διαστολικής πίεσης ( -23.8 mm Hg) που κρίθηκε αναγκαίο να μειωθεί η δόση της νιφεδιπίνης. Επίσης σε αυτούς που χορηγήθηκαν τα έλαια παρατηρήθηκε 26% πτώση της LDL χοληστερόλης και 9.5% αύξηση της HDL χοληστερόλης αντίστοιχα.
Ο Dr Devajan Sankar δήλωσε ότι ¨Για πρώτη φορά αποδεικνύεται ότι με τη διαιτητική παρέμβαση, με μείγματα ελαίων σουσαμιού και ρυζιού, σημειώνεται σημαντική μείωση της αρτηριακής υπέρτασης και των λιπιδίων σε υπερτασικούς ασθενείς¨.

Επιμέλεια άρθρου Παπαδοπούλου Χριστίνα