Μία με δύο κούπες καφέ τη μέρα προστατεύουν από καρδιαγγειακά επεισόδια

'Ερευνα επιβεβαιώνει την προστατευτική δράση του καφέ για την καρδιά, όταν η κατανάλωσή του γίνεται συντηρητικά.
Για άλλη μια φορά, έρευνα επιβεβαιώνει την προστατευτική δράση του καφέ για την καρδιά, όταν η κατανάλωσή του γίνεται συντηρητικά. Μια μετα ανάλυση 5 προοπτικών μελετών, έδειξε ότι άτομα που δεν έχουν υποστεί ποτέ έμφραγμα του μυοκαρδίου, με την πρόσληψη μίας ή δύο μερίδων καφέ, είχαν μικρότερο κίνδυνο για καρδιακά επεισόδια.
¨Η προστατευτική δράση του καφέ σταδιακά ελαττώνεται, καθώς αυξάνονται οι μερίδες τη μέρα¨, σύμφωνα με την Dr Elizabeth Mostofsky (Beth Israel-Deaconess Medical Center and Harvard School of Public Health, Boston, MA). Η πρόσληψη έως και 10 μερίδων καφέ τη μέρα μπορεί να έχει βλαβερές συνέπειες για την καρδιά.

Η μετα ανάλυση των πέντε ερευνών, εκ των οποίων οι τέσσερεις διεξήχθηκαν στην Σουηδία και η πέμπτη στην Φινλανδία, δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2012 στο Circulation: Heart Failure.
Ο πληθυσμός πάνω στον οποίο στηρίχτηκε η έρευνα, αποτελούνταν από άτομα
που δεν είχαν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου ή αρτηριακής υπέρτασης και τα αποτελέσματα συσχετίστηκαν ανάλογα με στοιχεία όπως το φύλλο, η καταγωγή και τα επίπεδα χοληστερίνης.
Η ιδιότητα του καφέ να αποτρέπει ενδεχόμενο καρδιαγγειακό επεισόδιο είναι πιθανόν έμμεση, σύμφωνα με την Dr Mostofsky, αναφερόμενη στα στοιχεία που δείχνουν την επίδραση του καφέ ενάντια στο διαβήτη. ¨Αφού τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κατανάλωση του καφέ μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη Τύπου 2 (παράγοντας κινδύνου για στεφανιαία νόσο), αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι έχουμε και μειωμένο κίνδυνο για καρδιαγγειακό επεισόδιο¨.