Καλοκαίρι και καρδιοπάθεια

Μερικά βασικά πράγματα για τους κινδύνους που κρύβει το καλοκαίρι....

Η Ελλάδα είναι μια καθαρά μεσογειακή χωρά, με τυπικό μεσογειακό κλίμα το οποίο χαρακτηρίζεται από ήπιους και υγρούς χειμώνες και θερμά και ξηρά καλοκαίρια. Έχοντας πλέον φτάσει στο αποκορύφωμα του καλοκαιριού, με τις θερμοκρασίες να σκαρφαλώνουν στα ύψη και την υγρασία να διαγράφει μια ανοδική πορεία, καλό θα ήταν να έχουμε στο μυαλό μας μερικά βασικά πράγματα για τους κινδύνους που κρύβει το καλοκαίρι. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δώσουν οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, στις οποίες ανήκουν και οι καρδιοπαθείς.

Σύμφωνα με διάφορες μελέτες που έχουν γίνει, έχει παρατηρηθεί πως η συχνότητα των καρδιαγγειακών επεισοδίων μειώνεται σημαντικά τους καλοκαιρινούς μήνες , καθώς οι παράγοντες κινδύνου, όπως είναι το στρες, το άγχος και οι εξοντωτικές ώρες εργασίας ελαχιστοποιούνται. Παρόλα αυτά όμως οι υψηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται το καλοκαίρι καταβάλλουν την καρδιά. Ο οργανισμός όμως διαθέτει θερμορυθμιστικούς μηχανισμούς, τους οποίους ενεργοποιεί για να εμποδίσει την άνοδο της θερμοκρασίας του σώματος. Προκαλείται συνεπώς αγγειοδιαστολή για να μπορέσουν τα αγγεία που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του δέρματος να αποβάλουν την περίσσεια θερμοκρασία ενώ παράλληλα σημειώνεται και εφίδρωση ώστε να καταφέρει το σώμα μας να «ψύξει» τον οργανισμό. Η αγγειοδιαστολή αυτή όμως οδηγεί σε πτώση της αρτηριακής πίεσης και ταχυκαρδία τα οποία επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό ένα καρδιακό σύστημα που ήδη νοσεί. Η καρδιά ενός ανθρώπου που έχει υποστεί κάποιο καρδιακό νόσημα δεν είναι πάντοτε σε θέση να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του σώματος και για αυτό το λόγω η διαδικασία αποβολής της θερμοκρασίας γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Συνεπώς οι καρδιοπαθείς κινδυνεύουν το διάστημα αυτό από την εμφάνιση θερμοπληξίας. Η θερμοπληξία ένα σοβαρό σύνδρομο που συνοδεύεται από υπερθερμία, από έντονη ζάλη, ναυτία, αίσθημα κόπωσης , εμετούς, πονοκεφάλους, ταχυκαρδία, δυσκολία στην αναπνοή και άλλα συμπτώματα. Για να μπορέσουμε λοιπόν να αποφύγουμε την εμφάνιση ενός τέτοιου γεγονότος θα ήταν σκόπιμο να αναφέρουμε κάποιους βασικούς κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι καρδιοπαθείς αλλά και γενικότερα όλοι οι άνθρωποι.

  1. Να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο τις ώρες που σημειώνονται υψηλές θερμοκρασίες (12- 4 μ.μ.)

  2. τις ώρες αυτές καλό θα ήταν να περιορίσετε τις μετακινήσεις και να βρίσκεται όσο είναι δυνατόν σε χώρους στους οποίους υπάρχουν ψυκτικά μηχανήματα(π.χ. ανεμιστήρες ή κλιματιστικά).

  3. χρήσιμο θα ήταν να φροντίσετε να εξοπλιστείτε με ελαφριά και δροσερά ρούχα καθώς και καπέλα.

  4. απαραίτητη είναι κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού (1,5- 2 λίτρα το λιγότερο ) και η αποφυγή μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ και καφεΐνης

  5. να αποφεύγετε τα μεγάλα και βαριά γεύματα

  6. καλό είναι επίσης να περιορίσετε σημαντικά τις κουραστικές δραστηριότητες και να φροντίσετε η οποιαδήποτε μορφή άσκησης να γίνεται τις πρωινές ώρες 8- 11 π.μ ή μετά τις 5 μ.μ

  7. για την αποφυγή αύξησης της θερμοκρασίας του σώματος πολλοί γιατροί συνιστούν συχνά ντους με χλιαρό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας.

  8. σε περίπτωση εμφάνισης κάποιων συμπτωμάτων θερμοπληξίας από αυτά που αναφέραμε παραπάνω ή κάποιου διαφορετικού συμπτώματος πρέπει να γίνει άμεση ενημέρωση του ιατρού ή μεταφορά στην πλησιέστερη ιατρική μονάδα.

  9. τέλος καλό θα ήταν οι καρδιοπαθείς να συμβουλεύονται τον ιατρό τους για τυχόν αλλαγή στην φαρμακευτική τους αγωγή εάν αυτό χρήζει απαραίτητο.

Κατά την διάρκεια των θερινών μηνών πολλοί γιατροί , διατροφολόγοι και γυμναστές απαγορεύουν ρητά την έντονη σωματική δραστηριότητα καθώς το θερμόμετρο φτάνει στα ύψη. Το κολύμπι όμως ενδείκνυται ως σωματική άσκηση για την περίοδο αυτή ακόμα και για τους καρδιοπαθείς. Βελτιώνει την σωματική κατάσταση και μειώνει το σωματικό βάρος εάν συνδυάζεται με μια σωστή διατροφή.

Πρέπει όμως να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή.

  1. Οφείλουμε να αποφεύγουμε να κολυμπάμε τις ώρες αιχμής 12- 4 μ.μ.

  2. Να φροντίσουμε να έχουν παρέλθει τουλάχιστον 2 ώρες από το τελευταίο γεύμα.

  3. καθώς και η επαφή με το νερό να γίνεται σταδιακά για την αποφυγή οποιασδήποτε αύξησης της πίεσης από την απότομη εναλλαγή της θερμοκρασίας.

  4. επιπλέον σκόπιμο θα ήταν να κολυμπάμε με παρέα και να μην απομακρυνόμαστε ιδιαιτέρα από την ακτή, να προτιμούμε να κολυμπάμε κατά μήκος.

Εφόσον πλέον το καλοκαίρι έχει έρθει και όλοι ετοιμαζόμαστε για τις καλοκαιρινές μας αποδράσεις, για να μπορέσουμε να απολαύσουμε στο έπακρον τον ήλιο και την θάλασσα, καθώς ζούμε σε μια χώρα που πολλοί θα ζήλευαν για τις θάλασσες της, πρέπει να τηρήσουμε τις παραπάνω συμβουλές για την αποφυγή δυσάρεστων περιστατικών.