Οι επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο κατά 30%

Οι επιπλοκές στο διάστημα της εγκυμοσύνης, όπως ο διαβήτης κύησης και η προεκλαμψία, συμβάλουν στην αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.
Μια νέα μελέτη επισημαίνει το πώς οι επιπλοκές στο διάστημα της εγκυμοσύνης, όπως ο διαβήτης κύησης και η προεκλαμψία, συμβάλουν στην αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου. Τα ευρήματα επίσης δείχνουν ότι επειδή οι επιπλοκές συνδέονται με διαφορετικούς παράγοντες κινδύνου, οι μηχανισμοί οι οποίοι τις διέπουν είναι διαφορετικοί.
Δημοσιεύοντας τα ευρήματα αυτά στο Circulation στις 12 Φεβρουαρίου 2012, η Dr Abigail Fraser και οι συνεργάτες της, αναφέρουν ότι οι γυναίκες οι οποίες εμφάνισαν διαβήτη κύησης ή προεκλαμψία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, είχαν 30% αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο μετά από follow up στα 18 χρόνια, σε σύγκριση με γυναίκες που δεν είχαν καμία επιπλοκή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Σε αυτές που εμφάνισαν διαβήτη κύησης, αυξάνεται ο κίνδυνος, γιατί πρωταρχικά υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για εμφάνιση διαβήτη Τύπου 2. Όσον αφορά τις γυναίκες που εμφάνισαν προεκλαμψία, ο κίνδυνος προέρχεται από ένα μεγάλο αριθμό παραγόντων.
“Αυτή η πληροφορία είναι πολύτιμη, καθώς μας βοηθά να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς που συμβάλουν στη σύνδεση διαφορετικών επιπλοκών της εγκυμοσύνης με τα καρδιαγγειακά νοσήματα˙ προσθέτει ένα κομμάτι στο παζλ της ανθρώπινης υγείας ’’, δήλωσε η Dr Abigail Fraser.
Επίσης προσέθεσε ότι οι θεράποντες ιατροί, ιδανικά, θα έπρεπε να ελέγχουν διεξοδικά το ιστορικό των γυναικών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, ώστε να μπορούν να εκτιμήσουν τον παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακό νόσημα. ¨Είναι πολύ σημαντικό για τον ιατρό να έχει διαθέσιμη αυτή την πληροφορία, και για τις γυναίκες να γνωρίζουν τον κίνδυνο που διατρέχουν ώστε να μπορούν να δράσουν προληπτικά¨.