Κατάθλιψη μετά από καρδιακό επεισόδιο

Άγχος και κατάθλιψη συνδέονται με την νοσηρότητα και θνησιμότητα που μπορεί να φέρει ένα καρδιακό επεισόδιο. Οι καταθλιπτικοί ασθενείς χρειάζονται βοήθεια, προκειμένου να πετύχουν αλλαγή συμπεριφοράς και διαχείριση της διάθεσή τους μετά από ένα καρδιακό επεισόδιο...
Η Dr Barbara Murphy (Royal Melbourne Hospital, Αυστραλία) παρουσίασε στοιχεία από το «Beating heart problems" πρόγραμμα στην Αυστραλία, που δείχνουν ότι, σε μια μελέτη που ολοκληρώθηκε σε οκτώ συνεδρίες και εστιάζει στη θεραπεία μέσω της γνωσιακής συμπεριφοράς, υπήρχε μείωση στο αίσθημα κατάθλιψης σε ασθενείς που είχαν υποστεί οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και είχαν υποβληθεί σε αορτοστεφανιαία παράκαμψη ή αγγειοπλαστική στεφανιαίων αγγείων. Στους τέσσερις μήνες θεραπείας μέσω της γνωσιακής συμπεριφοράς, παρατηρήθηκε μείωση της κατάθλιψης, αλλά και της περιμέτρου της μέσης (WHR). Επίσης παρατηρήθηκαν αυξημένα επίπεδα της HDL χοληστερόλης, καθώς και αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, ενώ οι ασθενείς είχαν καλύτερη διαχείριση θυμού και άγχους. Σε ένα έτος, η μείωση της κατάθλιψης διατηρήθηκε και υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις στην θέληση των ατόμων να είναι σωματικά και ψυχικά υγιή.
«Άγχος και κατάθλιψη συνδέονται με την νοσηρότητα και θνησιμότητα που μπορεί να φέρει ένα καρδιακό επεισόδιο. Οι καταθλιπτικοί ασθενείς χρειάζονται βοήθεια, προκειμένου να πετύχουν αλλαγή συμπεριφοράς και διαχείριση της διάθεσή τους μετά από ένα καρδιακό επεισόδιο», είπε η η Dr Murphy. « Τα καταθλιπτικά άτομα συνήθως μετά από ένα τέτοιου είδους γεγονός δεν τα πηγαίνουν καλά. Τείνουν να μη λαμβάνουν τα φάρμακά τους, να μην έχουν σωματική δραστηριότητα, και συχνά καπνίζουν και έχουν κακή συμπεριφορά στον τρόπο ζωής».