Η σοκολάτα κάνει καλό στην καρδιά και στον εγκέφαλο, σύμφωνα με νέα μετα–ανάλυση

Σε μία πόλη που είναι γνωστή για την αγάπη της στο φαγητό, όπως το Παρίσι, ερευνητές παρουσίασαν τα αποτελέσματα νέας μελέτης, όπου έδειξαν ότι η σοκολάτα κάνει καλό στην καρδιά και στον εγκέφαλο.

Σε μία πόλη που είναι γνωστή για την αγάπη της στο φαγητό, όπως το Παρίσι, ερευνητές παρουσίασαν τα αποτελέσματα νέας μελέτης, όπου έδειξαν ότι η σοκολάτα κάνει καλό στην καρδιά και στον εγκέφαλο.

Σε παρουσίαση στο European Society of Cardiology (ESC) 2011 Congress, Βρετανοί ερευνητές αναφέρουν ότι άτομα που κατανάλωναν περισσότερη ποσότητα σοκολάτας, είχαν 37% λιγότερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και 29% λιγότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σύγκριση με άτομα που κατανάλωναν λιγότερη ποσότητα σοκολάτας.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε online στις 29 Αυγούστου του 2011 στο BMJ και συνέπεσε με την παρουσίαση της ESC, η Dr Adriana Buitrago-Lopez (University of Cambridge, Ηνωμένο Βασίλειο) και οι συνεργάτες της δήλωσαν: ¨Αν και η υπερκατανάλωση μπορεί να έχει επιβλαβείς συνέπειες, οι υπάρχουσες μελέτες γενικά συμφωνούν ότι υπάρχει πιθανή ευεργετική σύνδεση της πρόσληψης σοκολάτας με τη μείωση του κινδύνου καρδιομεταβολικών διαταραχών. Τα ευρήματά μας το επιβεβαιώνουν αυτό, καθώς και ότι η μεγάλη πρόσληψη σοκολάτας μπορεί να σχετίζεται με την μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου στο ένα τρίτο¨.

Σε αυτή την μετά – ανάλυση, που αφορούσε έξι προηγούμενες μελέτες και μία cross-sectional μελέτη, υπολογίστηκε γενικά η πρόσληψη σοκολάτας, χωρίς να υπάρχει από τους ερευνητές κάποιος διαχωρισμός σε σοκολάτα γάλακτος, μαύρη, λευκή. Στη μελέτη συμπεριλαμβανόταν η σοκολάτα σε οποιαδήποτε μορφή, όπως ρόφημα σοκολάτας, μπάρες σοκολάτας, κακάο, μπισκότα, πάστες και συμπληρώματα διατροφής. Η κατανάλωση σοκολάτας από τους συμμετέχοντες κυμαινόταν από καμία, μια ή περισσότερες από μια φορές την ημέρα.

Οι πέντε από τις επτά μελέτες αναφέρουν σημαντική αντιστροφή της σχέσης μεταξύ της πρόσληψης σοκολάτας και καρδιομεταβολικών διαταραχών. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ευρήματα επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα των προηγούμενων μετα-αναλύσεων των πειραματικών μελετών και μελετών παρατήρησης, σε διαφορετικούς πληθυσμούς εμφανίζουν παρόμοια σχέση μεταξύ κατανάλωσης σοκολάτας και κακάο και καρδιομεταβολικών διαταραχών.

«Αυτά τα θετικά αποτελέσματα φαίνεται ότι οφείλονται κυρίως στην υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες που υπάρχουν στη σοκολάτα και σε προϊόντα με κακάο και πιθανόν προκύπτουν από την αύξηση της βιοδιαθεσιμότητας του μονοξειδίου του αζώτου, η οποία στη συνέχεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτίωση της ενδοθηλιακής λειτουργίας, μείωση στη λειτουργία των αιμοπεταλίων, καθώς και άλλες ευεργετικές επιδράσεις στην αρτηριακή πίεση, αντίσταση στην ινσουλίνη, και τα λιπίδια του αίματος», συμπεραίνουν η Dr Buitrago-Lopez και οι συνεργάτες της.