Το ψάρι στο φούρνο ή ψητό μειώνει την καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ τηγανητό αυξάνει τον κίνδυνο

Μια νέα μελέτη αναφέρει πως τρώγοντας ψημένα στο φούρνο ή ψητά στη σχάρα, σκούρα ψάρια, όπως ο σολομός, 5 φορές την εβδομάδα, μπορεί να αποτραπεί η καρδιακή ανεπάρκεια σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Αντίθετα τρώγοντας τηγανητά ψάρια, ακόμη και μια φορά την εβδομάδα μπορεί να αυξηθεί αυτός ο κίνδυνος.
Μια νέα μελέτη αναφέρει πως τρώγοντας ψημένα στο φούρνο ή ψητά στη σχάρα, σκούρα ψάρια, όπως ο σολομός, 5 φορές την εβδομάδα, μπορεί να αποτραπεί η καρδιακή ανεπάρκεια σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Αντίθετα τρώγοντας τηγανητά ψάρια, ακόμη και μια φορά την εβδομάδα μπορεί να αυξηθεί αυτός ο κίνδυνος. Τα ευρήματα αυτά, βασίζονται σε μια 10ετή παρακολούθηση 84.000 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών, που συμμετείχαν σ'αυτήν.
Σε σύγκριση με τις γυναίκες που έτρωγαν σπανίως ψημένα στο φούρνο ή ψητά στη σχάρα ψάρια, εκείνες που κατανάλωναν 5 ή και περισσότερες μερίδες την εβδομάδα είχαν 30% χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής ανεπάρκειας. Αντίθετα οι γυναίκες που κατανάλωναν τουλάχιστον μια μερίδα τηγανητά ψάρια την εβδομάδα, είχαν σχεδόν 50% αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής ανεπάρκειας, σε σύγκριση με αυτές που έτρωγαν σπανίως τηγανητά ψάρια.
Άλλα σημαντικά ευρήματα είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης του κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας, με τη συχνή κατανάλωση ψημένων στο φούρνο ή στη σχάρα ψαριών, οφείλεται στο γεγονός ότι έτρωγαν σκούρα ψάρια (σολομός, σκουμπρί ή κυανά ψάρια), σε αντίθεση με τα λευκά ψάρια (γλώσσα, λυθρίνι ή μπακαλιάρο) ή τόνο. Η κατανάλωση ψαριών προέβλεψε επίσης τη μελλοντική καρδιακή ανεπάρκεια, ανεξάρτητα από το έμφραγμα του μυοκαρδίου, μια συχνή αιτία καρδιακής ανεπάρκειας.
Τα ευρήματα αυτά δεν πρέπει να ερμηνευτούν πρόχειρα και να θεωρηθεί ότι λαμβάνοντας μια κάψουλα ιχθυελαίου θα μπορούσαμε να έχουμε τα παραπάνω οφέλη, διότι μπορεί να υπάρχουν και άλλα συστατικά στα ψάρια που να συμβάλλουν σε αυτό.
Η καρδιακή ανεπάρκεια πλήττει ένα στα πέντε άτομα. Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ψάρια, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, πιθανώς επειδή μειώνουν τη φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες και την αρτηριακή πίεση.
Οι γυναίκες που έτρωγαν τα περισσότερα ψημένα ή ψητά ψάρια, έτειναν να είναι νεότερες, να έχουν καλύτερη φυσική κατάσταση και να ακολουθούν μια πιο υγιεινή διατροφή. Οι γυναίκες που έτρωγαν περισσότερα τηγανητά ψάρια είχαν περισσότερες πιθανότητες να καπνίζουν, να έχουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος, υψηλότερη αρτηριακή πίεση, διαβήτη, κολπική μαρμαρυγή και στεφανιαία νόσο.
Είναι σαφές ότι μπορεί να υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα στο ψημένο στο φούρνο ή στο ψητό στη σχάρα ψάρι, τα οποία να παρέχουν οφέλη και αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής, και τα οποία δεν θα πάρετε ποτέ με συμπλήρωμα.
Τα στοιχεία δεν παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το ωμό ψάρι, όπως το σούσι, ενδέχεται όμως να συνδέεται επίσης με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.
Το τηγάνισμα των ψαριών από την άλλη πλευρά, ενδέχεται να εισάγει κορεσμένα λίπη και trans λιπαρά, τα οποία υπερκαλύπτουν τα οφέλη από την κατανάλωση ψαριών. Ωστόσο αυτή η μελέτη δεν βρήκε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας με την αυξημένη κατανάλωση trans λιπαρών.
Το μήνυμα της μελέτης είναι ότι εάν δεν τρώτε τακτικά ψάρι, δοκιμάστε να το προσθέσετε στη διατροφή σας, παρασκευάζοντάς το με τέτοιο τρόπο, ώστε να διατηρεί τις ευεργετικές του ιδιότητες. Η AHA συστήνει τουλάχιστον 2 μερίδες ψάρι την εβδομάδα. Ασφαλώς, όμως, δεν υπάρχει βλάβη από την κατανάλωση πάνω από 2 μερίδες την εβδομάδα, ιδιαίτερα εάν έχετε παράγοντες κινδύνου.


Πηγή:
Belin RJ, Greenland P, Martin L, et al. Fish intake and the risk of incident heart failure: The Women's Health Initiative. Circ Heart Fail2011; DOI:10.1161/CIRCHEARTFAILURE.110.960450. Available at: http://circheartfailure.ahajournals.org'

Επιμέλεια άρθρου:
Βασίλειος Καρασαββίδης, Καρδιολόγος.