H σοκολάτα κάνει καλό στην καρδιά σας

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 3 Ιουνίου 2010 στην εφημερίδα του Αμερικάνικου Κολεγίου Καρδιολογίας, το ρόφημα σοκολάτας κάνει καλό στην καρδιά και ειδικότερα ωφελεί τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Πιο συγκεκριμένα όταν άτομα, με διαβήτη τύπου 2, κατανάλωσαν 3 ροφήματα σοκολάτας ημερησίως, για διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, η ροή του αίματός τους μέσα στις αρτηρίες αυξήθηκε κατά 30%.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 3 Ιουνίου 2010 στην εφημερίδα του Αμερικάνικου Κολεγίου Καρδιολογίας, το ρόφημα σοκολάτας κάνει καλό στην καρδιά και ειδικότερα ωφελεί τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Πιο συγκεκριμένα όταν άτομα, με διαβήτη τύπου 2, κατανάλωσαν 3 ροφήματα σοκολάτας ημερησίως, για διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, η ροή του αίματός τους μέσα στις αρτηρίες αυξήθηκε κατά 30%.

Η μαύρη σοκολάτα και τα παράγωγά της είναι πλούσια πηγή φλαβονοειδών. Άλλες πηγές φλαβονοειδών είναι το τσάι, το κόκκινο κρασί και συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα φλαβονοειδή έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βελτιώνουν τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης στο αίμα, εμποδίζουν τη δημιουργία θρόμβων και περιορίζουν την οξείδωση της κακής χοληστερίνης. Αυτή η μελέτη παρουσιάζει έναν εναλλακτικό τρόπο με τον οποίο οι ουσίες διατηρούν τα αγγεία υγιή, βελτιώνοντας τη λειτουργία του ενδοθηλίου.

Το ενδοθήλιο είναι ένα σημαντικό στρώμα των αγγείων το οποίο αν δεν λειτουργεί σωστά τίθεται η βάση για δημιουργία αθηρωματικής πλάκας και κατά συνέπεια στένωση των αγγείων. Η λειτουργία του ενδοθηλίου μπορεί να ελεγχθεί με τη χρήση υπερήχων όπου μετράται η διαστολή των αγγείων σαν αντίδραση στο στρες. Σύμφωνα λοιπόν με επιστημονικές μελέτες η χορήγηση φλαδονοειδών σε διαβητικούς (ομάδα υψηλού
κινδύνου για αθηρωσκλήρυνση) βελτιώνει σημαντικά την προστατευτική δράση του
ενδοθηλίου.

Στη μελέτη που έγινε στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Aachen της Γερμανίας,
συμμετείχαν 41 άτομα, όπου σε κάποια από αυτά δόθηκε ρόφημα υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο και στα υπόλοιπα χαμηλής περιεκτικότητας σε κακάο, τρεις φορές την ημέρα για διάστημα ενός μηνός. Όταν εξέτασαν τη λειτουργία των αγγείων των συμμετεχόντων με υπερηχογράφημα, φάνηκε σημαντική βελτίωση σε αυτούς που είχε δοθεί το ρόφημα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο. Στην πλειοψηφία τους είχαν τέτοια βελτίωση στα αγγεία τους που οι εξετάσεις τους δεν διέφεραν από αντίστοιχες εξετάσεις υγιών ατόμων στην ίδια ηλικία.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η δράση των φλαβονοειδών ενεργοποιεί την παραγωγή του μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο διαστέλλει τα αγγεία, με αποτέλεσμα την μικρότερη
επιβάρυνση της καρδιάς. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα προκαλούν βλάβες στο
ενδοθήλιο. Έτσι η θετική επίδραση των φλαβονοειδών μπορεί να ωφελήσει ιδιαίτερα
τα άτομα με διαβήτη τύπου 2. Ο διαβήτης διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών
νοσημάτων και εμφράγματος. Ακόμα και οι διαβητικοί που πετυχαίνουν πολύ καλή
ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα τους, με φαρμακευτική αγωγή και άσκηση, κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα απ’ότι τα άτομα που είναι υγιή.

Σχόλιο:
Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δεν πρέπει να ενθαρρύνουν τους διαβητικούς να
καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες σοκολάτας. Περισσότερο θα λέγαμε ότι αυτή η μελέτη ανοίγει τις πόρτες για περαιτέρω έρευνες για την εκτίμηση της δράσης των φλαβονοειδών και τη πιθανή μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων.