Μειώνοντας την κατανάλωση του άλατος στους εφήβους κατά το ένα τρίτο, μειώνεται η επίπτωση της αρτηριακής υπέρτασης στο μισό

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αλάτι, όπως η πίτσα (τροφή που καταναλώνεται
κατεξοχήν από τους εφήβους) οδηγεί σε αυξημένη επίπτωση αρτηριακής υπέρτασης
σ’αυτούς τους πληθυσμούς.
Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αλάτι, όπως η πίτσα (τροφή που καταναλώνεται
κατεξοχήν από τους εφήβους) οδηγεί σε αυξημένη επίπτωση αρτηριακής υπέρτασης
σ’αυτούς τους πληθυσμούς.
Η Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρία (AHA), διαμόρφωσε ένα στατιστικό μοντέλο
σύμφωνα με το οποίο, η μείωση της κατανάλωσης άλατος κατά το ένα τρίτο, μπορεί
να μειώσει την επίπτωση της αρτηριακής υπέρτασης στο μισό.
Ο μέσος έφηβος καταναλώνει περίπου 9 gr άλατος ημερησίως και η πίτσα είναι
το φαγητό με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλάτι. Η πίτσα παρασκευάζεται
από αλατισμένο ψωμί, αλατισμένη σάλτσα ντομάτα και αλατισμένο τυρί. Επειδή
οι διατροφικές συνήθειες διαμορφώνονται στην παιδική ηλικία και την εφηβεία, η
σωστή διατροφή σ’ αυτές τις ηλικίες θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα.
Η χαμηλότερη αρτηριακή πίεση κατά την εφηβεία οδηγεί σε χαμηλότερη αρτηριακή
πίεση κατά την ενήλικο ζωή. Η μείωση της κατανάλωσης άλατος θα οδηγήσει επίσης
σε κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας φρούτων και λαχανικών, οπότε τα οφέλη
είναι πολλαπλά.
Η μείωση στο αλάτι πρέπει να είναι σταδιακή έτσι, ώστε να δοθεί χρόνος να
προσαρμοστεί ο οργανισμός σε γεύσεις λιγότερο αλατισμένες και να συμμορφωθεί
καλύτερα και για μακροχρόνιο διάστημα ο έφηβος. Φαίνεται ότι χρειάζονται περίπου
6 εβδομάδες ώστε οι ειδικοί υποδοχείς για το αλάτι να ρυθμιστούν προς τα κάτω
αναλόγως. Ένα ανάλογο πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Μεγάλη Βρετανία από το
2003 έχει δώσει ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Πηγή:

American Heart Association (AHA) 2010 Scientific Sessions

Επιμέλεια άρθρου:

Βασίλειος Κων. Ψήφος
Ειδ/μενος Καρδιολόγος