Αορτοστεφανιαία παράκαμψη (By-Pass)

Η αορτοστεφανιαία παράκαμψη (ή όπως συνηθέστερα λέγεται by-pass και προφέρεται «μπάι-πας») αποτελεί μια διαδεδομένη καρδιοχειρουργική τεχνική για την αντιμετώπιση των στενώσεων των στεφανιαίων αγγείων. Χρησιμοποιούνται φλέβες και αρτηρίες του ασθενή προκειμένου να παρακαμφθούν τα στενωμένα τμήματα των αγγείων της καρδιάς και έτσι να αποκατασταθεί η κυκλοφορία αίματος στα καρδιακά τοιχώματα. Οι στενώσεις εξακολουθούν να υπάρχουν και να εξελίσσονται, χωρίς όμως να δημιουργούν πλέον προβλήματα από τη στιγμή που έχει αποκατασταθεί η ροή του αίματος μέσω των μοσχευμάτων. Το By-Pass αποτελεί επιλογή αντιμετώπισης των πιο σοβαρών και πιο εκτεταμένων βλαβών των αγγείων της καρδιάς.

Πως γίνεται;

Για την παράκαμψη των στενώσεων των στεφανιαίων αγγείων συνήθως χρησιμοποιείται τμήματα από αγγεία των ποδιών και των χεριών τα οποία ονομάζονται μοσχεύματα. Το κομμάτι αυτό ενώνεται στο ένα του άκρο με την αορτή και στο άλλο με το τμήμα του στεφανιαίου αγγείου μετά από την στενή περιοχή. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει σε ένα ή περισσότερα αγγεία της καρδιάς, ανάλογα με την έκταση των βλαβών.


Tα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα αγγεία είναι οι επιφανειακές φλέβες του ποδιού (σαφηνείς φλέβες), ορισμένες αρτηρίες στο βάθος του θώρακα (έσω μαστικές αρτηρίες) ή της κοιλιάς (γαστροεπιπλοϊκή αρτηρία) και η κερκιδική αρτηρία του χεριού.

Τι αισθάνομαι κατά την διάρκεια της επέμβασης;

Η επέμβαση γίνεται με τον ασθενή σε πλήρη (γενική) αναισθησία και μπορεί να διαρκέσει 3-6 ώρες και αυτό καθορίζεται από το βαθμό δυσκολίας του κάθε περιστατικού και το πόσα by-pass πρέπει να γίνουν. Η τοποθέτηση των μοσχευμάτων γίνεται είτε με την καρδιά σε λειτουργία (πάλλουσα καρδιά), ή με προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της καρδιάς και χρήση ειδικής συσκευής για την οξυγόνωση και κυκλοφορία του αίματος (εξωσωματική κυκλοφορία). Η επιλογή της καταλληλότερης τεχνικής εξαρτάται από το είδος και την βαρύτητα των βλαβών, αλλά και την γενικότερη κατάσταση του ασθενούς.

Τι πρέπει να κάνω μετά την επέμβαση;

Μετά την ολοκλήρωση του χειρουργείου ο ασθενής χρειάζεται να παραμείνει σε εντατική μονάδα επί 2-3 ημέρες για παρακολούθηση της πορείας του και στη συνέχεια επιστρέφει σε απλό θάλαμο νοσηλείας μέχρι ικανοποιητικής ανάρρωσης (συνήθως άλλες 4-5 ημέρες).

Υπάρχουν επιπλοκές της επέμβασης;

Οι επιπλοκές που μπορούν να κατά τη διάρκεια του χειρουργείου ή και κατά την μετεγχειρητική περίοδο είναι οι εξής:

- Αιμορραγία

- Καρδιακές αρρυθμίες

- Περικαρδίτιδα (φλεγμονή της μεμβράνης που περιβάλλει την καρδιά)

- Λοιμώξεις

- Νευρολογικές βλάβες (αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, κατάθλιψη, διέγερση)

Τι πρέπει να κάνω μετά την έξοδό μου από την κλινική;

Προκειμένου να διατηρηθεί το καλό αποτέλεσμα μιας επέμβασης αορτοστεφανιαίας παράκαμψης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, χρειάζεται να υιοθετήσετε μια σειρά από μέτρα που έχουν σαν γενικό στόχο την αντιμετώπιση των παραγόντων που επιβαρύνουν τα αγγεία σας. Ειδικότερα, τα μέτρα που πρέπει να λάβει κανείς μετά από επέμβαση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης αποσκοπούν:

- Στην διατήρηση σε καλή κατάσταση των μοσχευμάτων

- Στην αποφυγή επιδείνωσης των άλλων καρδιακών αγγείων

- Στην ελάττωση των επιπλοκών της επέμβασης

- Στην βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς

Θα πρέπει να λαμβάνετε την φαρμακευτική αγωγή της οποία θα σας συνταγογραφήσει ο γιατρός σας και να τηρείτε πιστά όλες τις υπόλοιπες οδηγίες που θα σας δοθούν. Πάνω από όλα όμως θα πρέπει να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής:

  • Διακόψτε οριστικά το κάπνισμα.
  • Αποφύγετε την καθιστική ζωή και κάνετε καθημερινά ήπιες ασκήσεις τις οποίες θα σας προτείνει ο ιατρός σας.
  • Υιοθετήστε μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες και πτωχή σε λιπαρά και αλάτι.
  • Αντιμετωπίστε με την βοήθεια του γιατρού σας την Υψηλή Χοληστερίνη.
  • Ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση και αντιμετωπίστε με την βοήθεια του γιατρού σας την Υπέρταση.
  • Αντιμετωπίστε την Παχυσαρκία.
  • Αντιμετωπίστε - αν έχετε - τον Σακχαρώδη Διαβήτη.
  • Αντιμετωπίστε το καθημερινό Άγχος

Κατεβάστε το άρθρο σε μορφή κειμένου pdf