Καρδιοαναπνευστική ανάνηψη

Η καρδιοπνευμονική ανάνηψη είναι μία τεχνική που σώζει ζωές σε καταστάσεις επείγουσας ανάγκης, όπου η καρδιά και η αναπνοή σταματούν. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα μέλη της οικογένειας που ζουν μαζί με καρδιοπαθή ασθενή να ξέρουν πώς θα μπορέσουν να διατηρήσουν την πνευμονική και καρδιακή λειτουργία σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος, μέχρι να έρθει η ομάδα Πρώτων Βοηθειών.
Είναι σχετικά εύκολο να μάθει κανείς πώς να εκτελεί Καρδιοπνευμονική Ανάνηψη (ΚΑΑ). Στην ουσία πρόκειται για συνδυασμό της τεχνητής αναπνοής (φιλί της ζωής) και μαλάξεων στο στήθος. Σε περίπτωση καρδιακής και πνευμονικής ανακοπής πρέπει η αντίδραση των γύρω να είναι άμεση. Η έγκαιρη αποκατάσταση αυτών των λειτουργιών (μέσα στα πρώτα 4 λεπτά!) σημαίνει επαρκή οξυγόνωση των ζωτικών οργάνων, κυρίως του εγκεφάλου, και μπορεί να αποτρέψει μια μεγάλη εγκεφαλική βλάβη. Σε περίπτωση μεγαλύτερης καθυστέρησης, η εγκεφαλική βλάβη μπορεί να είναι ευρεία και μόνιμη, ακόμα και αν η καρδιακή λειτουργία αποκατασταθεί αργότερα.
Αν χρειαστεί να επέμβετε ώστε να βοηθήσετε κάποιο άτομο που έχει υποστεί καρδιακή προσβολή και είναι αναίσθητο, θα πρέπει, πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο, να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια και να ειδοποιήσετε το ΕΚΑΒ (166). Αμέσως μετά προσπαθήστε να διαπιστώσετε αν ο ασθενής αναπνέει (βλέποντας αν κινείται ο θώρακας, νιώθοντας ή ακούγοντας την ανάσα του από κοντά) και αν λειτουργεί η καρδιά του (αν έχει σφυγμό ή αν νιώθετε τους χτύπους της στο θώρακα). Αν ΔΕΝ αναπνέει και ΔΕΝ λειτουργεί η καρδιά, προβείτε αμέσως στη διενέργεια καρδιοπνευμονικής ανάνηψης το συντομότερο δυνατό.

Στην ΚΑΑ ακολουθείται η εξής διαδικασία που χωρίζεται σε 3 στάδια:
Α) Αεραγωγός: Καθαρίζετε τον στόμα και γέρνετε το κεφάλι του ασθενή προς τα πίσω, ώστε να έρθει το πηγούνι επάνω και να ανοίξει η οδός της αναπνοής.
Β) Αναπνοή: Αν ο ασθενής δεν μπορεί να αναπνεύσει μόνος του αρχίζετε τεχνητή αναπνοή με ρυθμό 12 εμφυσήσεων ανά λεπτό.
Γ) Κυκλοφορία: Εάν ο ασθενής δεν έχει καθόλου καρδιακό χτύπο το επόμενο βήμα είναι να αποκαταστήσετε την καρδιακή λειτουργία με μαλάξεις.
Τονίζεται και πάλι ότι αυτός που προσπαθεί να σώσει ένα θύμα καρδιακής προσβολής, θα πρέπει να είναι απόλυτα σίγουρος ότι το θύμα ΔΕΝ αναπνέει και ΔΕΝ έχει κανένα καρδιακό χτύπο. Η διενέργεια ΚΑΑ σε άτομο του οποίου η καρδιά χτυπά μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες και να επιφέρει το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Επίσης ΜΗΝ επιχειρήσετε να παρέχετε τις πρώτες βοήθειες χωρίς να έχετε την απαραίτητη στοιχειώδη γνώση. Μπορείτε να βοηθήσετε ουσιαστικά ΜΟΝΟ εάν έχετε παρακολουθήσει σεμινάρια εκμάθησης τεχνικής για καρδιοπνευμονική ανάνηψη και έχετε πάρει εγκεκριμένη εκπαίδευση από αρμόδιο φορέα.

Κατεβάστε το άρθρο σε μορφή κειμένου pdf