Η παχυσαρκία θα ξεπεράσει το κάπνισμα, ως μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο

17/6/2014

 

Μέσα στον επόμενο χρόνο, η παχυσαρκία θα ξεπεράσει το κάπνισμα, ως ο υπ'αριθμόν ένα τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο (CVD) στον Καναδά, προβλέπουν οι ερευνητές. Επιπλέον, ο επιπολασμός του διαβήτη αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα επτά χρόνια, σύμφωνα με μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 20 Μαΐου 2014 στο CMAJ Open.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα μοντέλο που προσομοιώνει τις μεταβολές σε πέντε παράγοντες κινδύνου για CVD - διαβήτη, υπέρταση (συστολική αρτηριακή πίεση > 140 mm Hg), υψηλή χοληστερόλη (ολική χοληστερόλη > 6,22 mmol / L ), κάπνισμα, και παχυσαρκία (δείκτης μάζας σώματος [BMI] > 30) στο καναδικό πληθυσμό από το 2001 έως το 2021.

Τα καλά νέα, όμως, είναι ότι ¨Αναμένουμε η επίπτωση για CVD – σταθμισμένη για τον ευρύτερο και υπερήλικο πληθυσμό του Καναδά, να μειωθεί έως το 2021¨, γράφουν οι ερευνητές. Το μοντέλο προβλέπει μείωση του καπνίσματος, αρρύθμιστη υπέρταση και δυσλιπιδαιμία, παράγοντες που ευθύνονται για διπλάσια ή τριπλάσια αύξηση κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.

¨Για πρώτη φορά έχουμε σαφή στοιχεία, για το ότι η συχνότητα των καρδιαγγειακών νοσημάτων αναμένεται να μειωθεί στον Καναδά, ως αποτέλεσμα της διαδικασίας ελέγχου των επιπέδων της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης και της συντονισμένης προσπάθειας μείωσης του καπνίσματος¨, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Dr. Douglas G Manuel (Ottawa Hospital Research Institute, ON ).

Ωστόσο, παρόλο που η συχνότητα της παχυσαρκίας και του διαβήτη αναμένεται να αυξηθεί στο καναδικό πληθυσμό, σε ατομικό επίπεδο, το κάπνισμα παραμένει ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την υγεία, τόνισε.

Οι ερευνητές παραδέχονται, ότι ακόμα κι αν αξιολόγησαν και στάθμισαν το μοντέλο χρησιμοποιώντας δεδομένα καναδικής έρευνας του 2003-2009, η πραγματική μελλοντική επίπτωση των παραγόντων κινδύνου πέρα από την περίοδο αξιολόγησης (δηλαδή, μετά το 2009) αναμφίβολα θα διαφέρει από τις προβλέψεις τους.

¨Η επίπτωση των παραγόντων κινδύνου μπορεί να είναι χαμηλότερη από τις προβλέψεις μας, αν οι φυσικές και οι κοινωνικές συνθήκες βελτιωθούν ή εάν οι προσπάθειες για την πρόληψη της υπέρτασης και της δυσλιπιδαιμίας ενισχυθούν. Αντίθετα, το φυσικό και το κοινωνικό περιβάλλον του Καναδά μπορεί να ευνοήσει την αύξηση της παχυσαρκίας¨.

Για να εξεταστεί, πώς η καρδιαγγειακή νόσος θα μπορούσε να αλλάξει τα επόμενα χρόνια, οι ερευνητές δημιούργησαν μια προσομοίωση του καναδικού πληθυσμού, 11 εκατομμύρια άνδρες και 11,5 εκατομμύρια γυναίκες, χρησιμοποιώντας την Canadian Community Health Survey του 2001 από 105 908 άτομα ηλικίας 20 ετών και άνω. Στη συνέχεια, πρόβλεψαν πως οι παράγοντες κινδύνου του κάθε ατόμου για CVD θα μεταβληθούν τα επόμενα 20 χρόνια.

Στην αρχή της μελέτης, το 28,4% των ανδρών και 23% των γυναικών κάπνιζαν και το 15,9% των ανδρών και 14,4% των γυναικών ήταν παχύσαρκοι. Περίπου το 16% του πληθυσμού είχε αρρύθμιστη υπέρταση, περίπου 14% είχε υψηλή χοληστερόλη και περίπου 5% είχε σακχαρώδη διαβήτη. Το μοντέλο προέβλεψε ότι το 2021, η επίπτωση του καπνίσματος θα μειωθεί στο 17,7%, και η αρρύθμιστη υπέρταση θα μειωθεί στο 10,8%.

Παρά τους εγγενείς περιορισμούς, προβάλλοντας τους καρδιαγγειακούς κινδύνους χρησιμοποιώντας μια προσέγγιση μικροπροσομοίωσης μπορεί να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων για το στόχο της συνεχούς μείωσης του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και της επίπτωσης, γράφουν οι ερευνητές.

Τι γίνεται με άλλους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου;
Σε σχόλιο στο CMAJ, ο Dr. Garry Egger (Southern Cross University, Lismore, Australia) και ο Dr. John Dixon (Baker IDI Heart and Diabetes Institute, Melbourne, Australia) γράφουν ότι «H ανάλυση του Dr. Manuel και των συναδέλφων του περιγράφει τη σχετική σημασία ορισμένων παραγόντων κινδύνου, αλλά φαίνεται ότι ακόμα δεν έχουμε διαλευκάνει πλήρως όλους τους παράγοντες που συμβάλλουν, σε αυτό που έχει πρόσφατα χαρακτηριστεί ως ασθένεια που συνδέεται με τον τρόπο ζωής¨.

Τονίζουν ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η καθιστική ζωή, η χαμηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, καθώς και η υψηλή πρόσληψη κορεσμένου λίπους έχουν εμπλακεί στην καρδιαγγειακή νόσο. Κοινωνικοί, πολιτικοί, περιβαλλοντικοί και οικονομικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν το αν οι άνθρωποι κάνουν υγιεινές επιλογές στον τρόπο ζωής.

¨Η μείωση των παραδοσιακών παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο θα έχει ένα σημαντικό και σχετικό ρόλο στην αντιμετώπιση του αυξανόμενου φορτίου των χρόνιων νόσων στις κοινότητές μας για τα επόμενα χρόνια, όπως φαίνεται, σύμφωνα με τον Dr. Manuel και τους συνεργάτες του, οι οποίοι συμφωνούν με το σχόλιο. ¨Ωστόσο, ο ρόλος αυτός είναι πιθανό να περιοριστεί, αν δεν αντιμετωπίσουμε τους υποκείμενους φορείς κινδύνου και να δεν προβλέψουμε και διαχειριστούμε την αλλαγή των καθοριστικών παραγόντων¨, προσθέτουν.