Η αλλαγή της θερινής ώρας έχει επίπτωση στο χρόνο εμφάνισης καρδιακών προσβολών

Εξακολουθείτε να νιώθετε τα υπολείμματα της επίδρασης της θερινής ώρας; Μια ώρα ύπνου που χάνουμε - ή κερδίζουμε - μπορεί να διαδραματίσει έναν μεγαλύτερο, ίσως και πιο επικίνδυνο ρόλο στο βιολογικό ρυθμό του σώματός μας από ό, τι νομίζουμε. Φαίνεται ότι η αλλαγή του ρολογιού μιας ώρας εμπρός ή πίσω μπορεί να τροποποιήσει την ώρα ή το πότε παρουσιάζονται οι καρδιακές προσβολές την εβδομάδα μετά από τις αλλαγές της ώρας, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο American College of Cardiology's 63rd Annual Scientific Session.

Τα δεδομένα, από τη μεγαλύτερη μελέτη του είδους στις ΗΠΑ, αποκαλύπτουν ένα άλμα 25% στον αριθμό των καρδιακών προσβολών που συμβαίνουν τη Δευτέρα μετά την αλλαγή της ώρας " εμπρός", σε σχέση με άλλες Δευτέρες κατά τη διάρκεια του έτους - μια τάση που παραμένει ακόμη και μετά τον συνυπολογισμό για εποχικές μεταβολές σε αυτά τα συμβάντα.

Αλλά η μελέτη έδειξε ότι και το αντίθετο αποτέλεσμα είναι επίσης αλήθεια. Οι ερευνητές βρήκαν μια μείωση 21% στον αριθμό των καρδιακών προσβολών την Τρίτη μετά την επαναφορά στην κανονική ώρα το φθινόπωρο, όταν ανακτούμε μια ώρα πίσω.

¨Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι ο συνολικός αριθμός των καρδιακών προσβολών δεν άλλαξε την εβδομάδα μετά την αλλαγή της θερινής ώρας¨, δήλωσε ο Dr. Amneet Sandhu, MD, τμήμα καρδιολογίας, University of Colorado in Denver, και κύριος ερευνητής της μελέτης. ¨Αλλά αυτά τα συμβάντα ήταν πολύ πιο συχνά τη Δευτέρα, μετά την αλλαγή της ώρας την άνοιξη, και στη συνέχεια βαθμιαία ατονούσαν – μειώνονταν τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι άνθρωποι που είναι ήδη ευάλωτοι σε καρδιοπάθεια μπορεί να βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο αμέσως μετά από αιφνίδιες αλλαγές της ώρας.

Οι καρδιακές προσβολές ιστορικά συμβαίνουν συχνότερα το πρωί της Δευτέρας. Ο  Dr. Sandhu εξηγεί ότι κοιτάζοντας άλλες "κανονικές" Δευτέρες, υπάρχει κάποια διακύμανση των συμβάντων, αλλά όχι σημαντική. Ωστόσο, όταν ο ίδιος και η ομάδα του συνέκριναν τις εισαγωγές από μια βάση δεδομένων των μη ομοσπονδιακών νοσοκομείων του Michigan τη Δευτέρα πριν από την έναρξη της θερινής ώρας και την Δευτέρα αμέσως μετά, επί τέσσερα συναπτά έτη, και βρήκαν μια σταθερή αύξηση 34% των καρδιακών προσβολών σε διάστημα από εβδομάδα σε εβδομάδα (93 καρδιακά επεισόδια την Δευτέρα πριν την αλλαγή, σε σύγκριση με 125 την εβδομάδα μετά την έναρξη της θερινής ώρας για τη διάρκεια της μελέτης).
Αν και οι ερευνητές δεν μπορούν να πουν τι οδηγεί σε αυτή την αλλαγή στον χρόνο εμφάνισης της καρδιακής προσβολής μετά την έναρξη της θερινής ώρας, έχουν μια θεωρία.

¨Ίσως ο λόγος που βλέπουμε περισσότερες καρδιακές προσβολές την Δευτέρα το πρωί είναι ένας συνδυασμός παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του άγχους της έναρξης μιας νέας εργάσιμης εβδομάδας και εγγενείς μεταβολές στον κύκλο ύπνου- αφύπνισης¨, δήλωσε ο Dr. Sandhu. ¨Με την αλλαγή της θερινής ώρας, σε όλα αυτά συνδυάζεται μια ώρα λιγότερου ύπνου. Όποιος και αν είναι ο λόγος, είπε, τα ευρήματα μπορεί να υποδεικνύουν την ανάγκη περισσότερου και καλύτερου προσωπικού στα νοσοκομεία τη Δευτέρα μετά την αλλαγή των ρολογιών μας προς τα εμπρός¨.

¨Αν μπορούμε να εντοπίσουμε τις ημέρες, που μπορεί να υπάρχουν εξάρσεις σε καρδιακές προσβολές, μπορούμε να είμαστε έτοιμοι για καλύτερη φροντίδα για τους ασθενείς μας¨, δήλωσε ο Dr. Sandhu. Κερδίζοντας μια ώρα το φθινόπωρο μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, αν και οι συγγραφείς δεν γνωρίζουν γιατί συμβαίνουν λιγότερες καρδιακές προσβολές την Τρίτη, και όχι την Δευτέρα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη βάση δεδομένων BMC2 του Μίτσιγκαν, η οποία συνέλεξε δεδομένα από όλα τα μη ομοσπονδιακά νοσοκομεία σε ολόκληρη την πολιτεία, για τον εντοπισμό των εισαγωγών για καρδιακές προσβολές, που απαιτούσαν διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση από την 1 Ιανουαρίου του 2010 μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου του 2013. Συνολικά, συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση, 42.060 εισαγωγές, που συνέβησαν σε διάστημα 1354 ημερών. Οι  συνολικές καθημερινές εισαγωγές σταθμίστηκαν για εποχικές διακυμάνσεις, καθώς η συχνότητα των καρδιακών προσβολών κορυφώνεται το χειμώνα και είναι μικρότερη το καλοκαίρι και επίσης είναι μεγαλύτερη τις Δευτέρες και μικρότερη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Τα νοσοκομεία που περιλαμβάνονται σε αυτή τη μελέτη παρουσιάζουν ένα μέσο όρο 32 ασθενών που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή σε οποιαδήποτε Δευτέρα. Αλλά την Δευτέρα αμέσως μετά την αλλαγή της θερινής ώρας υπήρχαν κατά μέσο όρο επιπλέον οκτώ καρδιακές προσβολές. Δεν υπήρχε διαφορά στο συνολικό αριθμό των εβδομαδιαίων διαδερμικών στεφανιαίων παρεμβάσεων, που διενεργούνταν είτε το φθινόπωρο είτε την άνοιξη στην αλλαγή της ώρας, σε σύγκριση με τις εβδομάδες πριν και μετά την αλλαγή της ώρας.

Η μελέτη αυτή έρχεται εν μέσω συζητήσεων, για το αν η αλλαγή της θερινής ώρας είναι στην πραγματικότητα απαραίτητη πια. Εφαρμόστηκε ευρέως κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, και κατά κύριο λόγο υιοθετήθηκε για την εξοικονόμηση ενέργειας. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί αμφισβητούν εάν πραγματικά εξοικονομεί ενέργεια και προβληματίζονται για το αν έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία, πέραν του ότι μας αποσυντονίζει.

 ¨Kάνουμε αλλαγή της ώρας δύο φορές το χρόνο¨, δήλωσε ο Dr. Sandhu.  ¨Εμείς χρειάζεται να εξετάσουμε πιο προσεκτικά το κατά πόσον η αλλαγή της ώρας των καρδιακών προσβολών που παρατηρείται μετά την αλλαγή της θερινής ώρας, οδηγεί σε αρνητική έκβαση για την υγεία¨

Υπάρχουν περιορισμοί στη μελέτη. Για παράδειγμα, περιορίστηκε σε μια πολιτεία και καρδιακές προσβολές που απαιτούσαν διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση, ως εκ τούτου, εξαιρούσε τους ασθενείς που απεβίωσαν πριν από την εισαγωγή τους σε νοσοκομείο ή πριν την παρέμβαση.

Ο Dr. Sandhu είπε ότι θα ήταν ενδιαφέρον να συγκρίνουμε αυτά τα ευρήματα με  την τάση για καρδιακές προσβολές στη Χαβάη και την Αριζόνα, που δεν έχουν αλλαγή θερινής ώρας. ¨Η μελλοντική έρευνα είναι επίσης αναγκαία για την καλύτερη κατανόηση του ρόλου του καρδιακού ρυθμού για την καρδιακή υγεία¨.
¨Γνωρίζουμε από προηγούμενες μελέτες, ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει καρδιακές προσβολές, αλλά δεν έχουμε μια καλή κατανόηση του γιατί οι άνθρωποι είναι τόσο ευαίσθητοι στις μεταβολές των κύκλων ύπνου – αφύπνισης¨.

¨Η μελέτη μας δείχνει ότι η αιφνίδιες, ακόμα και μικρές αλλαγές στον ύπνο, θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές συνέπειες¨.

Daylight savings time and myocardial infarction

Amneet Sandhu, Milan Seth, Hitinder S Gurm

Open Heart 2014;1:1 e000019 doi:10.1136/openhrt-2013-000019