Έρευνα δείχνει ότι η γαστρική χειρουργική επέμβαση μειώνει στο μισό τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε παχύσαρκα άτομα

6/4/2014

Τα παχύσαρκα άτομα που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο στομάχι, για να τους βοηθήσει να χάσουν βάρος, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, σύμφωνα με νέα έρευνα από μια ομάδα γιατρών στο University of East Anglia, University of Manchester and University of Aberdeen.

 Η επέμβαση, που είναι γνωστή ως βαριατρική χειρουργική επέμβαση, περιλαμβάνει τεχνικές όπως ο γαστρικός δακτύλιος, και είναι διαθέσιμη από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Βρετανίας για επιλεγμένους ασθενείς.
Νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο International Journal of Cardiology αξιολόγησε δεδομένα από 14 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 29.000 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι τα ποσοστά θνησιμότητας μειώθηκαν κατά 40%, και ότι ιδίως οι καρδιακές προσβολές, μειώθηκαν κατά το ήμισυ - σε σύγκριση με τους παχύσαρκους ανθρώπους που δεν είχαν υποβληθεί σε γαστρικό χειρουργείο.

Η έρευνα είναι η πρώτη αναλυτική επισκόπηση της επίδρασης της χειρουργικής επέμβασης  στην καρδιακή νόσο, το εγκεφαλικό επεισόδιο και τη θνητότητα.
Ο κύριος συγγραφέας Dr Yoon Loke από τη UEA's Norwich Medical School, δήλωσε: ¨Η παχυσαρκία είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα με σημαντικές συνέπειες για τα άτομα και την κοινωνία. Σχετίζεται με τις καρδιακές παθήσεις, τον διαβήτη τύπου 2, πολλούς καρκίνους και τη μείωση του προσδόκιμου ζωής¨.

¨Οι τελευταίες κυβερνητικές στατιστικές από το 2011 δείχνουν, ότι η παχυσαρκία επηρεάζει περίπου ένα στα τέσσερα άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο και το ποσοστό αυτό αυξάνεται. Κατά τη διάρκεια του 2011-12, το NHS ανέφερε 11.736 εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω παχυσαρκίας, το οποίο αντιπροσωπεύει αύξηση 11 φορές σε σύγκριση με τις 1019 εισαγωγές την περίοδο 2001 – 02¨.

¨Κοιτάξαμε την έκβαση των ασθενών που υποβλήθηκαν σε γαστρική χειρουργική επέμβαση, και τα συγκρίναμε με τα στοιχεία για τα παχύσαρκα άτομα που δεν υποβλήθηκαν σε γαστρική χειρουργική επέμβαση. Είδαμε ότι η χειρουργική επέμβαση ήταν δυνητικά σωτήρια και θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου κατά σχεδόν 50%¨.
¨Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η χειρουργική επέμβαση θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη σε παχύσαρκους ασθενείς οι οποίοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για μια μεγάλη, υψηλής ποιότητας εκτίμηση της βαριατρικής χειρουργικής από το Εθνικό Σύστημα Υγείας για να επιβεβαιωθούν τα πιθανά οφέλη¨.

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 48 ετών, και το 30% των συμμετεχόντων ήταν άνδρες. Οι αρχικές μελέτες διεξήχθησαν στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Αυστραλία, και οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν από 2 έως 14 χρόνια.

Bariatric surgery and its impact on cardiovascular disease and mortality: A systematic review and meta-analysisInternational Journal of Cardiology,